Op 13 april liepen Fabio en zijn vriend Daniel op straat in Amsterdam Oost, toen ze werden belaagd door een aantal jongens. Fabio besloot de gebeurtenissen te filmen. Een van de daders, een 15-jarige jongen, meldde zich bij de politie. Tegen hem werd een leerstraf en schadevergoeding geëist voor 'belediging, groepsbelediging en discriminatie van homoseksuelen'. De advocaat van Fabio en Daniel heeft aan Amsterdamse krant Het Parool laten weten dat het stel de strafeis 'passend' vindt.

Het Openbaar Ministerie meldt dat “door het stel 'In Amsterdam, gay is not normal' na te roepen de 15-jarige naar oordeel van de officier van justitie niet alleen het homostel hebben beledigd, maar gaf hij ook aan dat 'homo zijn' eigenlijk niet normaal is. Daarmee heeft hij de hele groep van homoseksuelen in diskrediet gebracht.”

Aangifte doen blijft belangrijk
”Het is een groot goed in ons land om te kunnen zijn wie je bent en daarbij uiting te geven aan je gevoelens. Iedereen moet in vrijheid met een geliefde hand in hand kunnen lopen, “ aldus de officier van justitie. “Door de gebeurtenissen van 13 april, de uitlatingen “In Amsterdam, gay is not normal” en het meermalen roepen “kankerhomo’s” wordt deze vrijheid ernstig geweld aangedaan.”

Roze in Blauw laat in een reactie weten dat melding en aangifte doen belangrijk is. “Alleen met het doen van aangifte start een opsporingsonderzoek. Een afdoening zoals hierboven beschreven is een belangrijke stap in de richting naar een rechtvaardige plek voor LHBTI+ in de maatschappij.”