Als de parlement voor de wetswijziging heeft gestemd, is Thailand het tweede Aziatische land dat verbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht erkent. Eerder al voerde Taiwan dergelijke wetgeving in. In Thailand werd eerder al het geregistreerd partnerschap ingevoerd.

Belangrijke stap
Een woordvoerder van de Thaise overheid, Rachada Dhnadirek, vertelde aan Bloomberg: “Het is een belangrijke stap voor Thailand richting gelijkheid voor iedereen, en het recht voor koppels van hetzelfde geslacht om een gezin te stichten.”

Onder de nieuwe wetgeving krijgen gaystellen bijna alle rechten die getrouwde koppels ook hebben. Ze mogen kinderen adopteren, een erfenis achterlaten aan de partner en gezamenlijke bezittingen hebben.

Thais paspoort
Een aantal beperkingen: van alle koppels van hetzelfde geslacht moet minstens een persoon een Thais paspoort hebben. Ook het pensioen is niet op dezelfde wijze geregeld als die voor getrouwde heterostellen, maar volgens het ministerie van Justitie kan dit later worden geregeld.

Volgens Kittinan Daramadhaj, president van belangenorganisatie Rainbow Sky Association, is de nieuwe wet een grote stap voorwaarts, ook al is het nog niet mogelijk om te trouwen. “Het is maar hoe je het noemt. Het gaat om de inhoud.”

Bron: PinkNews