In veel landen worden nog altijd vormen van therapie aangeboden om iemand te doen ‘genezen’ van zijn homoseksualiteit of genderidentiteit. Religieuze groeperingen bieden sessies aan waarin ze bidden voor mensen, andere methodes gaan veel verder en gebruiken zelfs electroshocktherapie.

Dat laatste komt in Nederland niet voor, maar wel zijn er (vooral) jongeren die via de kerkelijke gemeenschap waartoe ze behoren, met vormen van conversietherapie te maken kunnen krijgen. Dit is in ons land nog niet officieel verboden. Vorig jaar nog maakte Ewout Genemans daar een documentaire over.

Instagram neemt nu zelf maatregelen om iedere vorm van promotie voor conversietherapie te weren van het platform. “We staan niet toe dat mensen worden aangevallen op grond van hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit en zullen onze richtlijnen aangaande de promotie van conversietherapie aanscherpen” vertelde Tara Hopkins, directeur publieke zaken bij Instagram, aan de BBC.

Hoe de regels er precies gaan uitzien, is nog niet bekend. Hiervoor voert Instagram verkennende gesprekken met experts en mensen met persoonlijke ervaringen rond dit thema. Instagram zegt enige tijd nodig te hebben om de nieuwe richtlijnen in te voeren, maar op termijn zullen alle verwijzingen naar conversietherapie geblokkeerd worden.

Bron: Gay Times