Het nieuwe nummer van Winq is uit!

Dit staat er allemaal in!

15 juli 2020, Jaap Bartelds, 3 minuten

Van Albert Mol tot Alex Klaasen: Winq komt in het nieuwe nummer met een overzicht van ’55 jaar anders op de buis en op de bühne’. Wie herinner jij je nog? Verder in deze lekker dikke zomereditie: een interview met journalist en programmamaker Pete Wu, die opkomt voor zijn roots. Ook brengen we een eigen onderzoek waaruit blijkt dat slechts 17% van de Nederlanders moeite zou hebben met een gay premier. En wat is de Winq Pride Box, wat zit er allemaal in? Je leest het hier!

Geef jezelf (of een ander) de Winq Pride Box cadeau

Dit jaar zijn er geen uitbundige Pride-feesten, maar door jezelf of een ander deze stampvolle Winq Pride Box (t.w.v. ruim 230 euro) cadeau te doen, is het toch nog bal! Er zijn twee verschillende boxen samengesteld met de meest uiteenlopende verrassingen, en beide varianten kosten slechts 65 euro. Dus tel uit je winst. Benieuwd wat je zoal kunt verwachten? Ga dan snel naar Winq.nl/pridebox. Wees snel, want de voorraad is beperkt.

Winq Pride Box

Happy Throuple: Felix, Mik en Isabeau

Deze keer geen happy couple in onze vaste relatierubriek, maar een drietal dat elkaar meer dan leuk vindt. Maak kennis met Felix, Mik en Isabeau, die uit de doeken doen hoe hun polyamoureuze relatie eruitziet.

Happy Throuple

Niet alle helden dragen een cape

Je hoeft niet de voorzitter van het COC, TNN of Stichting Amsterdam Gay Pride te zijn om een waardevolle bijdrage te leveren aan de community. Winq portretteerde helden die elk – vaak op vrijwillige basis – een steentje bijdragen. Hier maak je alvast kennis met Willem (74), die buddy is bij De Regenboog."Op dit moment werk ik met een trans vrouw die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Ik dacht dat ik in al die jaren alles wel gehoord had, maar haar situatie is écht ingewikkeld. Ze heeft zoveel meegemaakt, en daardoor begrijpelijk een enorm trauma opgelopen. Dan ga ik aan de slag: niet alleen door het opbouwen van een vertrouwensband, maar ook door het bellen van allerlei instanties om haar te helpen haar leven weer
op de rails te krijgen."Niet alle helden dragen een cape
Fotografie: Chris & Marjan

Hoe denkt Holland over homoseksualiteit?

Er wordt deze dagen veel gesproken over discriminatie. Daarom vroeg Winq aan onderzoeksbureau Motivaction om de stand van ons land te peilen. Een openlijk homoseksuele premier vindt Nederland bijvoorbeeld helemaal niet zo’n slecht idee. Nog een opmerkelijk feit dat naar boven kwam: driekwart van de hetero's vindt dat er harder moet worden opgetreden tegen anti-homoleuzen in het voetbalstadion, terwijl dit percentage bij de gays en lesbiennes blijft steken op 67%.

Journalist en schrijver Pete Wu: "Mijn ouders wilden overleven, ik wil leven

Pete Wu behoort tot de voorhoede van een nieuwe generatie Chinese Nederlanders, die luid en duidelijk van zich laat horen. Sinds zijn coming-out is hij zijn roots steeds steviger gaan omarmen. “Mijn ouders zijn trots op het platform dat ik pak, maar niet altijd op wat ik daar vervolgens vertel.” In een uitgebreid interview vertelt hij over yellow fever, vooroordelen en antiracisme. 

Pete Wu
Fotografie: Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman

Een rem op de groei

Begin maart opende het Radboudumc in Nijmegen het ‘Expertisecentrum Geslacht & Gender’, een nieuwe instelling voor transgenderzorg, gericht op 16-minners, die moet helpen om de wachtlijsten terug te dringen. "Deze transgender jongeren zien door de wachtlijsten hun lichaam de kant op groeien die ze niet willen." Hun missie: die wachtlijsten terugdringen. Een reportage.

Transgender zorg
Illustratie: Censuur.com

Maak kennis met Shigella

Of eigenlijk liever niet. Want hoewel Shigella klinkt als een zangeres uit Latijns-Amerika, is het in het echt een nare ziekte met koorts, diarree, buikkrampen en soms zelfs bloed in je ontlasting. Shigella is seksueel overdraagbaar. Hanna Bos, arts bij Soa Aids Nederland, legt uit hoe je dit voorkomt. 
 

De Maya Route: de Indiana Jones-romantiek spat ervan af

Onze vaste reisjounalist Jurriaan Teulings maakte een avontuurlijke reis langs het Maya-erfgoed en de natuurlijke rijkdommen van Guatemala en Belize. "Het krekelconcert dat uit het gebladerte klinkt, wordt slechts onderbroken door het raspende kabaal van brulapen." Ook bezocht hij
de resorts van Godfather-regisseur Francis Ford Coppola, waar alle ruimte is voor zijn humor. "Communicatie tussen de kamers en receptie gaat via een ‘shell-phone’: een intercom in een schelp."

Maya Route
Alex Westby presenteert het dagmenu op privé-eiland Coral Caye in Belize. Fotografie: Jurriaan Teulings

Design: Yummy Gummy

Opgeblazen, elastisch of kneedbaar: vormen en materialen die aan kauwgomballen doen denken zijn in opmars. Want in het huidige digitale tijdperk, waar onze vingers continu gladde touchscreens aanraken, is tactiliteit in design des te belangrijker. Winq brengt je twee pagina's vol yummy design dat er gummy uitziet én aanvoelt. Dit ballenbehang bijvoorbeeld.

Binnenkijken bij Sharvin en Maarten: allemaal (kunstige) beestjes

Ingelijste insecten, een slang op sterk water en keramieken herdershonden. Het huis van Sharvin (26) en Maarten (30), gelegen onder de rook van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, telt vele huisdieren, maar geen enkele met een hartslag. “Levend vinden we alles wat hier hangt ook prachtig. Misschien wordt het tijd voor een kneuterig goudvisje.”

Fotografie: Peggy Janssen

Queer Currents

Een queer art current golft door Amsterdam. Vijftien dagen lang krijgt het talent van LHBTQ-kunstenaars en -sprekers een podium om aandacht te vragen voor hun meerstemmigheid, kleur en intersectionaliteit. Winq sprak met oprichter en curator Gijs Stork, die met dit festival de grenzen opzoekt van de culturele creativiteit. Ook spraken we met een van de exposerende kunstenaars, de bekende ontwerper Bas Kosters, die onderstaand werk maakte.

Luxurious and sultry - door Bas Kosters
Luxurious and sultry - door Bas Kosters. Fotografie: Marc Deurloo

55 jaar 'anders' op de buis en de bühne

Dat Raven van Dorst anno 2020 op prime time bij Ranking the Stars de ene grap na de andere maakt over het feit dat die – in diens woorden – ‘hermafrodiet’ is, daar kijkt bijna niemand meer van op. Maar eens, lang geleden, werd slechts besmuikt gepraat over homoseksualiteit of sprak men schande van de provocaties van schrijver Gerard Reve. Een terugblik op 55 jaar roze hoogtepunten en herinneringen, van Albert Mol en Alex Klaasen tot de vingerettecamera van Margreet Dolman. 

Dragqueen Bertie (Alex Klaasen) uit de film Chez Nous

The Queer Factor

We zetten acht opkomende queer artiesten in de spotlights, met een fraai portret in de vorm van een zelfgemaakte albumcover. De artiesten vertellen over hun dromen en drijfveren. Hier presenteren we je alvast Bertram van Alphen, een electroakoestische kleinkunstpionier die door het oog van de naald kroop toen bij hem acute leukemie werd geconstateerd. "Ik besloot: als ik deze ziekte overleef, maak ik mijn album af."

Als catfish kwam ik dichter bij mijn echte zelf

In onze vaste rubriek Openhartig: Paul was jarenlang online actief als ‘catfish’. Hij deed zich voor als zeventienjarige jongen, terwijl hij dat helemaal niet is. Hij vertelt hoe het is om aan de andere kant van de conversatie te staan. “Me voordoen als iemand anders gaf me een gevoel van vrijheid.” Maar het leidde ook tot een schuldgevoel dat steeds sterker werd en tot een climax kwam.

Catfish
Illustratie: Hanna Whittle

Nu cadeau bij een abonnement op Winq: een hannah huidverbeteringsset t.w.v. € 93,-

Nog geen abonnement? Word lid en je krijgt een jaar lang Winq in de brievenbus: 6 nummers en een digitaal abonnement via onze app, plus toegang tot meer dan 40 digitale edities. 

Als welkomstcadeau ontvang je deze hannah huidverbeteringsset t.w.v. van € 93,-. Nu samen met het abonnement op Winq voor maar € 29,95.

Dus waar wacht je nog op: word nu abonnee of geef een abonnement cadeau.

Word abonnee van Winq
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau