The Marvel Cinematic Universe (MCU) gaat flink veranderen, nu Disney onlangs Fox heeft overgenomen, en daarmee de rechten heeft verkregen over de X-Men-franchise.

Prominente queer superheld
In de originele X-Men-films werd Iceman gespeeld door Shawn Ashmore. In de comic books was Iceman een van de meest prominente queer superhelden. In een issue in april 2015 kwam een tienerversie van Iceman uit de kast. In een latere uitgave confronteerde die tiener-Iceman zijn oudere zelf met het feit dat die nog steeds in de kast zat. Daarna kreeg Iceman zijn eigen stripserie waarin hij zichzelf vond en ook welke rol hij speelt als superheld.

Marvel had Shia LeBeouf al lange tijd op het oog als de antiheld Moon Knight, maar nu willen ze hem graag voor de rol van Iceman. Dat nieuws werd met gemengde gevoelens gedeeld door de LHBTQ-gemeenschap, waarin de teneur was dat het jammer was dat Marvel geen queer acteur had gevraagd voor de rol.

Enkele suggesties
Scott Evans, zelf gay en de jongere broer van Captain America-ster Chris Evans, liet via Twitter weten: “Ik ben fan van Shia. Maar kan Iceman, een prominent gay personage in de stripboeken, worden gespeeld door iemand die gay is?”

Hij kreeg bijval van stripboekenmaker Joe Glass, die enkele suggesties deed van acteurs als Ben Whishaw, Andrew Rannells, Kit Williamson en John Halbach.

Getransformeerd
Onlangs werd bekend dat Jared Leto voor een biopic in de huid kruipt van kunstenaar Andy Warhol. Eerder speelden heteromannen de rollen van Freddie Mercury (Rami Malek), Elton John (Taron Egerton) en Harvey Milk (Sean Penn). Acteur Billy Eichner, zelf gay, vraagt zich af waarom hij en andere acteurs worden gepasseerd. “Waarom mogen wij onze eigen verhalen niet vertellen? Wanneer er een groot filmproject is over een gay icoon, regent het awards voor de hoofdrolspeler die als hetero acteur ‘is getransformeerd’ in een gay persoon.”

Niet dat Eichner regels wil invoeren, maar het steekt hem wel. “Andersom gaat het nooit zo. En hetero’s mogen best gay-rollen aannemen. Maar op deze manier mogen we niet eens onze eigen helden spelen.”