Muziek op vrijdag: nieuwe video van FKA Twigs en de queer-versie van WAP

Thank God It's Friday!

28 augustus 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

De nieuwe single van Cardi B en Megan Thee Stallion is op z’n zachtst gezegd nogal direct en doet aardig wat stof opwaaien. Er is nu een heerlijke queer video opgedoken van 'WAP'. Verder is er nieuwe muziek van FKA Twigs en onze eigen Sevdaliza, die deze week haar album Shrabang uitbracht. Maar er is meer…

Nicole Kirkland & Mac Daddyy – ‘WAP’

‘Wet Ass Pussy’ slaat wereldwijd om zich heen – de hit van Cardi B en Megan Thee Stallion maakt alle tongen los. Eerder lieten we je een video zien waarin acteur Leslie Jordan in beeld reageert op wat hij hoort en ziet. Nu is er ook een queer video opgedoken, gemaakt door Nicole Kirkland en Mac Daddyy. Zelf noemen ze het een viering van diversiteit van de LHBTQ-gemeenschap. Gewaagde beelden!

Sevdaliza – ‘Habibi’

Shabrang is de titel van het tweede officiële album van Sevdaliza, dat net uit is. ‘Habibi’ is de nieuwe single en is een ongrijpbare pianoballad met strijkers en autotune. Sevdaliza komt uit Iran en woont in Nederland, en haar muziek valt internationaal in de smaak. Zo gaf het gerenommeerde Pitchfork haar nieuwe album vandaag een 7,8.

FKA Twigs – ‘Sad Day’

Minstens zo ongrijpbaar als Sevdaliza is FKA Twigs. ‘Sad Day’ is een minispeelfilm waarin de zangeres al zwaardvechtend een belager van zich af slaat in een Chinees afhaalrestaurant, terwijl het lied slechts in flarden voorbijkomt. Maar tijdens de aftiteling krijg je toch nog een idee van hoe het klinkt.

Katy Perry – ‘Cry About It Later’

Media zijn minder enthousiast over Smile, het nieuwe album van Katy Perry. Zo gaf de Volkskrant gisteren twee sterren en schreef de recensent: “Wie wil weten hoe de wanhoop klinkt van een popster zoekend naar de vorm van tien jaar geleden, doet er goed aan Smile, het nieuwe, vijfde album van Katy Perry op te zetten.” ‘Cry About It Later’ is best een pakkend deuntje en stukken frisser dan de titeltrack van het album. In het tekenfilmpje kisst ze op het eind met een girl, inderdaad, een verwijzing naar een vroege hit.

Blackpink & Selena Gomez – ‘Ice Cream’

Met een lied dat (mede) is geschreven door Ariana Grande en Victoria Monét scoort het Zuid-Koreaanse Blackpink nu een hit. Het is de tweede single van het debuutalbum, dat op 2 oktober verschijnt. Eerder zongen ze al samen met Lady Gaga (‘Sour Candy’ heet dat lied) en deze keer gaat het over ijsjes eten. De video is wederom heerlijk kleurrijk.

Rolling Stones – ‘Scarlet’

De oude rotten van de Rolling Stones deelden vorige maand een lied uit 1974 genaamd ‘Scarlet’. Dat namen ze destijds op met Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page. Nu hebben The Killers dit samen met Jacques Lu Cont (oftewel Stuart Price, bekend van zijn werk voor Kylie Minogue en Madonna’s Confessions-album) onder handen genomen. Best leuk, voor een remix.

The Killers – ‘My Own Soul’s Warning’

Speaking of The Killers: die hebben ook net een nieuw album uit, Imploding the Mirage. Er was al een video voor deze track, maar dan bijna zonder The Killers erin. Dankzij Michael Hili kunnen fans nu alsnog genieten van zanger Brandon Flowers en zijn kornuiten.

The Weeknd & Calvin Harris – ‘Over Now’

De melancholieke vocalen van The Weeknd-zanger Abel Tesfaye zijn op een bedje van retro-electro gezet door Calvin Harris, dat desondanks best futuristisch klinkt. Het wachten is nu op de officiële video, om te zien of Abel z’n nieuwe bloedneus-imago alweer achter zich heeft gelaten.

Shamir – ‘Running’

We begonnen met een lekkere queer track en zo eindigen we ook, namelijk met Shamir. Die komt binnenkort met zijn tweede album binnen een jaar, dat in zijn eigen woorden zijn meest commerciële plaat ooit wordt. ‘Running’ klinkt alvast lekker gelikt, met een rafelig randje.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau