Scenario A: een normaal festival
Een volle Ahoy Arena, met delegaties en artiesten uit alle deelnemende landen, met alle repetities, halve finales en de uiteindelijke finale op 22 mei 2021. Dit scenario kan alleen worden uitgerold als er een vaccin is tegen corona en alle betrokkenen betrouwbaar getest kunnen worden, zo is te lezen in een statement op de Eurovisie-website.

Scenario B: een anderhalvemeterfestival
Alle negen shows (dus de repetities, halve finales en grote finale) gaan door. Het publiek zit anderhalve meter uit elkaar, waardoor er dus minder mensen terechtkunnen in Ahoy dan er kaarten zijn verkocht. Op basis van willekeurige loting worden die plaatsen toegewezen. De rest krijgt hun geld terug. Delegaties zullen kleiner zijn dan normaal. Ook is er minder pers aanwezig.

Scenario C: sommige artiesten treden op in thuisland
In het geval dat bepaalde landen een uitreisverbod hebben vanwege corona, en artiesten/delegaties niet naar Rotterdam kunnen komen, zullen ze op afstand optreden in hun eigen land.

Scenario D: een festival in volledige lockdown
In het extreemste scenario komt geen enkele artiest/delegatie naar Rotterdam, maar zal iedereen thuisblijven voor een ‘Eurovisie in lockdown’. Voor 2020 was dit scenario nog onbespreekbaar, de organisatie was toen nog van mening dat het in het DNA van het Eurovisie Songfestival zat dat alles bij elkaar moet komen: fans, delegaties en artiesten. Daar stappen ze nu vanaf, als het niet anders kan.

Op 29 wordt met dit laatste scenario als het ware geproefdraaid, wanneer het Eurovisie Junior Songfestival plaatsvindt op afstand.

Eerder al werden de regels voor optredens tijdens Eurovisie al versoepeld: een achtergrondkoor of –zanger(es) mag vanaf de eerstvolgende keer ook opgenomen zijn in plaats van live aanwezig.