In een open brief die is verspreid door de Justin Fashanu Foundation, pleit een anonieme Britse profvoetballer ervoor dat de hoge heren van de Premier League er meer aan doen om homofobie in de sportwereld tegen te gaan. Alleen op die manier ziet hij een mogelijkheid om uit de kast te komen als homoseksueel.

Acceptatie
Volgens de speler is het Britse voetbal ‘niet ver genoeg’ als het gaat om de acceptatie van een homoseksuele profvoetballer, schrijft hij. Enkele teamgenoten zijn ervan op de hoogte dat hij gay is, maar voor het grote publiek houdt hij het angstvallig verborgen. Hij is bang voor homofobe spreekkoren, of erger.

Liegen over zijn seksuele voorkeur heeft ervoor gezorgd dat hij geestelijke klappen heeft opgelopen, schrijft hij. Voor hem is het bovendien haast onmogelijk om een langere relatie aan te gaan met een andere man en die geheim te houden.

Stichting
Amal Fashanu, de nicht van de eerste openlijk homoseksuele Britse profvoetballer Justin Fashanu, heeft de brief gepubliceerd via de stichting, die postuum is opgericht in naam van haar oom. Justin Fashanu kwam in 1990 uit de kast, nadat hij zijn carrière als profvoetballer had beëindigd. In 1998 maakte hij een einde aan zijn leven.

Het is de tweede keer dit jaar dat een profvoetballer anoniem zijn verhaal doet. In juli vertelde een Engelse Premier League-speler dat hij bang was voor een coming-out.

Meer gays
Speler nummer twee schrijft nu: “De realiteit is dat wij twee van de vele spelers in de Premier League zijn die gay zijn. “ Amal Fashanu roept de Premier League nu op om zich meer in te zetten voor die spelers.