Recap

Drag Race Holland aflevering 3: kunnen onze queens acteren?

Let op: spoilers!

02 oktober 2020, Martijn Tulp, 3 minuten

Ook deze week voegt Drag Race Holland een rood-wit-blauw tintje toe aan de beproefde formule. Naast een potje oud-Hollandsch spijkerpoepen wordt het acteertalent van de meiden op de proef gesteld.

Let op: dit artikel onthult wie er deze week naar huis wordt gestuurd.

In de aflevering van vorige week werd Patty Pam-Pam terug naar Limburg gestuurd. Sederginne vertelt dat ze die eliminatie eigenlijk niet helemaal terecht vond; het is de eerste van veel opmerkingen waaruit blijkt dat Madame Madness door haar medekandidaten niet wordt gezien als een geduchte tegenstander.

Janey en Abby zetten na de runway hun gekibbel van vorige week nog even door, maar maken het toch weer goed door elkaar ‘stinkhoer’ te noemen. Fred komt binnen en kondigt het thema van de mini-challenge aan: Queensday. Hij noemt Oud-Hollandsche spelletjes als spijkerpoepen en koekhappen, maar die kent de Vlaamse Sederginne niet. Zij is misschien beter bekend met Oud-Belgische gebruiken als ‘zet je in de auto schrap voor een lang stuk verrot wegdek’ en natuurlijk de Belgische klassieker ‘doe twee jaar over het samenstellen van een nieuwe regering’. 

De pitcrew komt langs en voor het eerst valt op: dit zijn wederom totaal andere jongens. Plukt het productiebedrijf voor iedere aflevering nieuwe hunks van straat? Is er een oneindige voorraad? En hoe kom je bij die voorraad? Fijn om deze week trouwens ook wat diversiteit te zien bij de pitcrewjongens. Qua etniciteit dan, niet qua lichaamsvorm. 

De queens gaan in quick drag. Janey Jacké krijgt de lachers op haar hand als ze de instructie om elkaar te blinddoeken beantwoordt met ‘zo begint de date meestal’. Koekhappen, spijkerpoepen en zaklopen: ze passeren allemaal de revue en Sederginne blijkt zowaar een natuurtalent.

Voor wie overweegt auditie te doen voor seizoen 2: ga een weekje in de leer bij Janey Jacké.

Dan is het tijd voor de acting challenge. In twee teams maken de dames een parodie op Linda de Mol-vehikel Gooische Vrouwen, genaamd Gooische Drags. Vorige week werd Madame Madness als laatste gekozen, nu is ze een van de team captains. Ook Madness kiest er – al dan niet bewust – voor om Janey Jacké niet in het team van vriendin Sederginne terecht te laten komen. Ineens valt ons oog op de zoveelste slimme zet van Janey: ze draagt in de Werk Room een T-shirt met een foto van zichzelf erop. Een slim stukje branding. Voor iedereen die overweegt om auditie te doen voor seizoen 2: ga een weekje in de leer bij Janey, zíj́ heeft het helemaal begrepen. In het team van Madness ontgaat iedereen de ‘houdt het dan nooit op?!’ Zwartboek-persiflage in het script. Ze krijgen een uur om én het script te leren én zichzelf helemaal in drag te hijsen. Oprecht knap dat ze daar hun hand niet voor omdraaien. 

Tijd voor de shoot. Als expert is acteur Rick Paul van Mulligen aangetreden, die voor de gelegenheid een subtiel make-upje draagt. Detail: we spotten wéér twee nieuwe pitcrewjongens. Abby bekent dat ze deze challenge wel écht een uitdaging vindt. In Antwerpen speelt Sederginne regelmatig in toneelstukken, dus we zijn benieuwd hoe ze het er samen met teamgenoten Envy, Ma’MaQueen en ChelseaBoy van af zal brengen. Ook Sederginne heeft Zwartboek niet gezien – misschien is die film nooit uitgezonden op VTM – en maakt er ‘houdt het dan nooit EENS op’ van. Envy Peru besluit een nietsvermoedend lid van de pitcrew te lijf te gaan. Ondertussen is Rick Paul erg te spreken over de acteerprestaties van de dames.

Tijdens een scène waarbij de dames hun prestaties tijdens de acting challenge kort evalueren wordt toch weer even duidelijk dat Drag Race Holland niet door het originele productiebedrijf wordt gemaakt: hier horen we  een muziekje dat in de Amerikaanse Drag Race écht alleen maar aan het eind van de aflevering gebruikt wordt. Subtiel foutje, maar voor de trouwe Drag Race-kijker klinkt het toch gek.

Het thema op de runway is deze aflevering Miss Holland, en de outfits moeten elementen uit de natuur bevatten. Zou iemand verkleed gaan als dé pornodiva van de lage landen, Kim Holland? Zij heeft immers menig filmpje midden in de buitenlucht opgenomen. We gaan het zien! Abby bekent dat ze zich zorgen maakt dat ze dit keer bij de ‘bottom two’ zal zitten en dus zal moeten lipsyncen. Madness vertelt dat ze een koe-achtige outfit heeft voorbereid, ChelseaBoy gaat dit keer voor een iets meer fishy look. Envy Peru praat over de worsteling met haar homoseksualiteit die ze als tiener ervoer, en vertelt dat ze een week niet met haar moeder heeft gepraat toen ze uit de kast kwam. ChelseaBoy zegt dat ze “in haar handen mag klappen” dat ze uit een warm nest komt: haar homoseksualiteit werd altijd geaccepteerd. We zien ook een jeugdfoto van ChelseaBoy mét baard, en... Woof! Megan, Janey en Envy zijn sceptisch over de koeienlook van Madness; Sederginne vindt haar onvoorbereid.

Vergeleken bij Gooische Drags is de gemiddelde basisschoolmusical een Shakespearestuk.

Tijd voor de runway. Claes Iversen is terug en heeft – terecht – kritiek op de runwayoutfit van Fred. Goed, Fred heeft misschien geen toegang tot het atelier van Zaldy, die al sinds jaar en dag de gewaden van RuPaul ontwerpt, maar we zijn het wel met Claes eens dat de outfits van Fred een tandje hoger kunnen. 

De jurk van Ma’MaQueen heeft een wietthema, die van Envy heeft zowaar een reveal – de eerste van dit seizoen, tenzij je de prop van Sederginne uit de eerste aflevering meetelt! Janey draagt een plastic outfit met water erin, Abby verstopt zichzelf in een boeket, Chelsea zit midden in een storm met flinke rukwinden, en Megan draagt een zelfgemaakte tulpenjurk. Sederginne heeft een outfit gemaakt van hooi en Madame Madness d’r koeienoutfit is geen haute couture, maar kan ermee door. 

In tegenstelling tot de work-outvideo’s van vorige week, krijgen we dit keer gelukkig wél de resultaten van de opnames van Gooische Drags te zien. Maar of we daar blij mee moeten zijn? Geheel volgens traditie is het script niet veel beter dan dat van de gemiddelde basisschoolmusical. Herstel: die musical is een Shakespearestuk vergeleken met Gooische Drags. Het is niet grappig, en zowel Megan als Abby leveren weinig indrukwekkende prestaties. Het team van Sederginne doet het beter, al vinden we dat ChelseaBoy haar acteerprestaties beter kan bewaren voor de amateurtoneelvereniging van het plaatselijke buurthuis.

Megan lijkt de tekst van deze klassieker niet helemaal onder de knie te hebben.

Envy en Janey zijn safe en zijn daar niet blij mee. Daarover is Abby in haar nopjes, maar even later zit zíj́ bij de bottom three, samen met Madness en Megan. Ma’MaQueen is de winnaar van de week en krijgt een make-uptrolley, waarmee ze voortaan de straten onveilig kan gaan maken. Uiteindelijk is Madness safe, en daar zijn Sederginne, Ma’MaQueen en Envy het terecht niet mee eens.

Abby en Megan lipsyncen – en hier maakten onze harten een sprongetje – op ‘Why tell me why’ van Anita Meijer. Wat enig dat internationale Drag Race-fans nu ook dit nummer leren kennen. Misschien horen we Anita volgend jaar, als die hele corona-ellende voorbij is, wel uit de speakers van een gaybar knallen in Tel Aviv, New York of Berlijn! Abby doet nog snel wat rek-en-strekoefeningen voordat de lipsync van start gaat, dus dat belooft wat. Onder Abby’s boeketjurk blijkt een prachtige outfit te zitten en het duurt niet lang voordat ze de eerste flikflak erin gooit. Megans playbackstijl is meer oldskool en zij lijkt de tekst van deze klassieker niet altijd helemaal onder de knie te hebben. Uiteindelijk wordt zij naar huis gestuurd, en daar lijkt ze vrede mee te hebben. 

Onze voorspelling voor de top 3 blijft ongewijzigd: wij zetten ons geld in op Janey Jacké, Envy Peru en Sederginne. Volgende week: Sederginne en Abby krijgen ruzie, Diva Mayday is aanwezig voor de reading challenge, en Amber Vineyard geeft de dames vogueles. We kunnen niet wachten!

Foto's: Vincent TV producties & Boris Meijer

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau