Vorige week nog werd een speler van San Diego Loyal nog racistisch bejegend door een speler van LA Galaxy II, waarna die club de discriminerende speler heeft ontslagen.

Openlijk gay
Nu komt daar een nieuw incident bij, waarbij Loyal-speler Collin Martin een homofobe opmerking naar zijn hoofd. Martin maakte twee jaar geleden bekend dat hij homoseksueel is, een unicum in het voetbal. Met zijn team speelt hij in de United Soccer League, een niveau lager in de Major League.

Volgens Martin kreeg hij een homofobe opmerking naar zijn hoofd van een tegenstander, Junior Flemmings. Die zei iets tegen Martin in het Jamaicaans, waarna Martin boos werd en een rode kaart kreeg. Toen zijn medespelers te horen kregen wat die rode kaart had veroorzaakt, besloten ze met z’n allen van het veld te stappen.

Principes
Dit heeft als gevolg dat de club zijn kansen op deelname aan de play-offs heeft moeten opgeven.

Voormalig topvoetballer Landon Donovan is eigenaar, vicevoorzitter en trainer van San Diego Loyal. Hij vertelt over zijn principes: “We geven onze kansen op de play-offs op, maar dat maakt niet uit. Er zijn belangrijker zaken. We willen een club zijn van ‘speak and act’. Daarom zijn we van het veld gegaan.”

Pak slaag
Over de homofobe opmerking zegt Donovan: “Na alles wat we afgelopen week hebben doorgemaakt, was het verschrikkelijk om dat te horen”, zei Donovan. Zijn spelers wilden aanvankelijk na rust doorgaan met de wedstrijd. ,,Ze gaven Phoenix een pak slaag, dat geeft als voetballer een geweldig gevoel.”

Donovan vroeg in de rust zowel de scheidsrechter als de trainer van Phoenix Rising om Flemmings weg te sturen. ,,De scheidsrechter zei het betreffende woord wel gehoord te hebben, maar hij wist niet wat het betekende. Het was iets Jamaicaans. Daarom kon hij die speler niet wegsturen.”

Weigering
Ook de trainer weigerde om in te grijpen. ,,We hebben toen gezegd: als jullie het niet doen, dan doen wij het”, aldus Donovan. Bij de aftrap van de tweede helft gingen zijn spelers eerst op één knie zitten en daarna liepen ze van het veld af.

Bij De Vooravond ging het gisteren ook over voetbal en homoseksualiteit. Hier de link naar de uitzending, scroll door naar 22:17.

Lees ook: Anonieme profvoetballer schrijft brief: “Ik durf niet uit de kast te komen”

Foto: Creative Commons