5 vragen aan

“Wij trachten mensen niet te reduceren tot één deel van hun identiteit”

Nico Arends over praatprogramma M

02 november 2020, Martijn Kamphorst, 2 minuten

Samen met Margriet van der Linden bepaalt hoofdredacteur Nico Arends (38) de koers van praatprogramma M.

Er is in M opvallend veel ruimte voor queer onderwerpen. Misten jullie die aandacht bij andere talkshows?
“We maken dit programma niet per se omdat we iets misten, maar omdat het is wie wij zijn. Margriet valt op vrouwen, ik op mannen, dus die onderwerpen liggen ons na aan het hart. We kijken met een andere bril naar zaken en nodigen vaker gasten uit met een queer achtergrond, zonder dat het daar overigens per se over hoeft te gaan. De NPO wist dat ze met Margriet iets uitgesprokens zouden krijgen. Een programma met lef, kleur en een mening, maar niet altijd music for the millions.”

Geen allemansvriend dus, maar wel een primetime plek in het avondprogramma. Hoe gaan jullie daarmee om?
“We zijn ons bewust van het luxe podium dat we hebben, om 19.00 uur op NPO 1. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. De uitdaging is om zoveel mogelijk mensen mee te nemen in de manier waarop wij tegen een aantal zaken aankijken, zonder ze te willen indoctrineren. Kijkers hoeven het niet altijd met ons eens te zijn. Het ene moment lukt dat beter dan het andere.”

“We waren de enige talkshow die een tafel vol zwarte mensen uitnodigde om over racisme te praten”

Wat was een moment waarop het minder goed lukte?
“De ruimte die we maken voor lhbtq-onderwerpen, maar afgelopen seizoen ook de hoeveelheid aandacht die we besteedden aan racisme kwam ons wel eens op kritiek te staan. Met name in juni kwamen we op de redactie vaak tot de conclusie: we móéten het er weer over hebben. Het is er namelijk simpelweg te lang níét over gegaan. In de gepolariseerde samenleving van dit moment is dit een gevoelig thema. Je doet het al gauw niet goed. Lang niet alles was briljant, maar we zijn toch trots op de manier waarop we het hebben aangepakt en op de mensen die we een podium hebben gegeven. We waren de enige talkshow die een tafel vol zwarte mensen uitnodigde om over racisme te praten. We zijn echter niet doof voor de kritiek; ik besef dat we de doseerknop moeten afstoffen. We zouden ons doel voorbijschieten als er minder mensen kijken, omdat wij halsstarrig vast blijven houden aan onze koers.”

Lag je af en toe wakker van die kritiek?
“Ik heb geleerd dat hetgeen je op kritiek komt te staan vaak precies is waar het over gaat, zeker bij een onderwerp als racisme. ‘Als je klaar bent voor het ongemak, dan kijk je naar M’, schreef een Volkskrant-recensent. Treffend, dacht ik toen ik dat las. Het is namelijk nu even heel ongemakkelijk, maar dat ongemak schuwen wij niet. Het was sowieso een heftig seizoen om te maken, met onder andere Covid-19, Black Lives Matter en een instortende economie.”

Op welke items van afgelopen seizoen ben je het meest trots?
“Ik kijk met gepaste trots terug op de items die we maakten over het anti-homogeweld in Amsterdam en het overlijden van Saïd Zankoua, een in de lhbtq-gemeenschap zeer gerespecteerd figuur. Verder vind ik het mooi dat we bij M trachten mensen niet te reduceren tot één deel van hun identiteit. Zo moet een zwart persoon niet alleen worden uitgenodigd om te praten over racisme, maar ook over de economie, of om te vertellen over een mooie theatervoorstelling die hij heeft gemaakt.”

M is vanaf maandag 26 oktober iedere werkdag om 19.00 uur te zien op NPO 1.

Foto: Estelle Schiricke

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau