Nu online te koop: het jubileumnummer van Winq!

Dit staat er allemaal in en hier bestel je 'm

18 december 2020, Jaap Bartelds, 3 minuten

Winq bestaat vijftien jaar! Veel winkels zijn gesloten, maar ons jubileumnummer, verkrijgbaar met vier verschillende covers, bestel je eenvoudig online. Hier lees je wat erin staat en waar je Winq online bestelt.

Vijftien jaar geleden begon het allemaal voor Winq. In het nieuwe nummer blikken we kort terug, maar kijken we vooral vooruit. Met prachtige interviews, reportages en achtergrondverhalen.

Nieuwsgierig naar de nieuwste Winq? Klik dan hier en bestel!

Hieronder een overzicht met alle hoogtepunten uit dit jubileumnummer.

Maak kennis met Alejandro Zwartendijk

De 19-jarige Alejandro Zwartendijk werd in Spanje geboren. Zijn ouders zijn van Nederlandse afkomst. Afgelopen zomer maakte hij de overstap van de Junior Company van Het Nationale Ballet naar het grote gezelschap. Een portret.

Alejandro Zwartendijk
Beeld: Sebastien Galtier

Dotan: “Ik heb mezelf leren omarmen”

2020 had voor Dotan het jaar van een Amerikaanse doorbraak kunnen worden, maar exact op het moment dat hij zijn tour aan de andere kant van de oceaan zou aftrappen, gooide het C-virus de wereld op slot. Een jaar na zijn coming-out sprak Winq met Dotan, die terugblikt op de roerige periode die daaraan voorafging. Maar hij blikt ook vooruit. "Ik wil me nooit meer ergens zo voor schamen."

Dotan Dahan
Beeld: Meis Belle Wahr & Jip Merkies

Envy Peru: “Mijn vader is supertrots op me”

Eerder dit jaar won de 31-jarige Envy Peru – het alter ego van Boris Itzkovich Escobar – het allereerste seizoen van Drag Race Holland. Hoe nu verder? “Ik wil heel graag touren met de andere Drag Race-meiden. Vooral in Zuid-Amerika, daar zit voor mij een grote fanbase. Mijn grote droom is om meer 
voor tv te doen. Niet alleen als Envy, maar ook als Boris.” 

Envy Peru
Beeld: Rob Jacobs

Glenn Helberg: “Ik wil de menselijkheid in de man naar voren brengen”

Glenn Helberg (65) is met pensioen. als psychiater dan, want als activist is hij allerminst in ruste. “Wij hebben veel meer te vrezen van de terreur in Nederlandse gezinnen dan van moslimterrorisme”, vertelt hij in een interview, waarin hij ook spreekt over suïcidaliteit onder jongeren, discriminatie, emancipatie, het nut van Pride, het regenboogonvriendelijke FvD en mannelijkheid. “In mijn jonge jaren werd je als meisje gezien als je op jongens viel.”

Glenn Helberg
Beeld: Meis Belle Wahr & Jip Merkies

Nikkie Tutorials: “Mijn wereld is kleurrijker geworden”

Begin dit jaar kwam tutorialqueen Nikkie de Jager uit de kast als transgender vrouw. Een moedige beslissing, waarmee ze de weg vrijmaakte voor andere trans personen, met dank aan haar verloofde, die ze Mr. Tutorials noemt: “Hij was degene die mijn coming-outvideo publiceerde. Hij verzekerde me ervan dat ik het kon en ook dat hij er hoe dan ook voor me zou zijn.”  

Nikkie Tutorials
Beeld: Meis Belle Wahr & Jip Merkies

De een heeft hiv, de ander niet

Vier 'serodiscordante' stellen vertellen over de rol die hiv speelt in hun relatie. “Ik dacht te weten wat het betekent om hiv te hebben, tot mijn internist zei dat je bij wijze van spreken beter hiv kunt hebben dan diabetes. Die vrouw is gek, dacht ik. Ik wist dat er een medicijn was, maar dacht dat ik een moeizaam, eenzaam leven tegemoet ging.”

Bas van der Kruk en Perly van het Kruys
Beeld: Oof Verschuren

Roze brieven en coming-outverhalen

In Confettiregen beschrijft Splinter Chabot de worsteling met zijn homoseksualiteit. Hij werd overspoeld door reacties. De mooiste bundelde hij in een nieuw boek: Roze Brieven. Winq portretteerde een aantal briefschrijvers en liet ze vertellen over de impact die een coming-outverhaal in 2020 nog kan hebben. Zo vertelt Splinters broer Storm Chabot: “Het was pijnlijk om te lezen dat ik een broer minder had kunnen hebben.”

Storm Chabot
Beeld: Chris & Marjan

Binnenkijken bij Arco en Michael: “Wij zijn inmiddels bekende Geervlieters”

Met een kleine op komst verhuisden Arco (31) en Michael (39) naar Geervliet, het dorp waar de aanstaande moeders wonen. Daar namen ze hun intrek in een voormalige kosterij, een pand waar heel het dorp een band mee heeft. “We staan hier bekend als ‘de jongens naast de kerk’.”

Binnenkijken
Beeld: Dario & Misja

Family Roadtrip

Twee jaar terug adopteerden Richard (43) en Albert (45) hun zoon Enkosi (3). In een Volvo XC40 gingen we met dit gelukkige gezinnetje op roadtrip naar Vlieland. Op weg naar het Waddeneiland vroegen we ze de oren van het hoofd over hun relatie, de komst van Enkosi en hoe het leven van het jonge gezin er nu uitziet. Met prachtige beelden van een van de mooiste plekjes van Nederland.

Family Roadtrip
Beeld: Francisco Paramos

Dua Lipa: “Ik doe mijn best een goede ally te zijn”

2020 was het jaar van Dua Lipa. De Britse popprinses domineerde de hitlijsten, maar maakte zich ook sterk tegen vrouwenhaat en kwam op voor de rechten van haar lhbtq-fans. Intussen belde ze doodleuk met Madonna om een gastbijdrage te regelen aan haar remix-album, wat ook nog lukte. Niet dat Dua altijd zo zelfverzekerd is geweest, integendeel, zo laat ze Winq weten in een openhartig interview over online trollen, kritiek, onzekerheid en herwonnen zelfvertrouwen.

Dua Lipa
Beeld: Jonas Bresnan

Dit zijn de queer superhelden van Marvel en DC

Gespierde mannen in nietsverhullende, strakke pakken die worstelen met hun identiteit. Dat is in de kern van wat een superheld beweegt, dus wekt het weinig verbazing dat er altijd een ‘homosensuele’ ondertoon voelbaar is in dit genre comics. Bij uitgevers Marvel en DC komen queer superhelden de laatste decennia langzaam maar zeker uit de kast. In Winq stellen we ze aan je voor.

Queer superheld Northstar uit X-Men
Northstar (rechts), de eerste gay stripheld die trouwde met een man

“Oscar Wilde had volgens mij graag in dit stuk gestaan”

Oscar Wilde belandde in de gevangenis vanwege zijn homoseksualiteit. Daar schreef hij De Profundis, een nooit verstuurde brief aan zijn geliefde, over een even destructieve als verslavende passie. Regisseur Charli Chung (25) bewerkte de brief voor Toneelgroep Oostpool tot een ‘symfonie van smart’. “We moeten een gebroken hart leren koesteren.”

De Profundis
Beeld: Henri Verhoef

Op de vlucht naar Nederland

Als twintiger vluchtte hij van Iran naar Nederland, maar voor Ariya bleek onze koude bodem niet in alles het beloofde land. “Ik werd meteen beoordeeld op mijn looks, mijn religie en op de kleur van mijn huid”, vertelt hij. “Dat was wel echt een cultuurshock. Nederlandse mensen denken dat wij in Iran nog nooit een afwasmachine hebben gezien." Samen met zijn regenboogbuddy Pim verrassten we Ariya met een kerstdiner met Iraanse invloeden. 

Ariya vluchtte van Iran naar Nederland
Beeld: Francisco Paramos

Majd Mardo over zijn eerste keer in een gaybar: “Ik durfde bijna niet naar de wc”

Acteur Majd Mardo (31) beleefde een van de spannendste avonden in zijn jonge leven in gaybar de Golden Arm in Groningen. “Het was een confronterende avond, maar niet enkel vervelend. Ik zag allemaal spiegels die me toonden: dít is wie jij bent.”

Majd Mardo
Beeld: Hetty de Kruijff

Nu cadeau bij een abonnement op Winq: INTIMACY MAN Urban parfum + showergel

Nog geen abonnee? Word lid en je krijgt een jaar lang Winq in de brievenbus: 6 nummers en een digitaal abonnement via onze app, plus toegang tot meer dan 40 digitale edities. 

Als welkomstcadeau ontvang je een INTIMACY MAN Urban parfum + showergel t.w.v. € 73,-. Nu samen met het abonnement op Winq voor maar € 29,95.

Dus waar wacht je nog op: word nu abonnee of geef een abonnement cadeau.

Koop deze editie nu online
Hoewel de meeste winkels dicht zijn, is de nieuwe Winq gewoon online verkrijgbaar voor € 7,50. Bestellen kan hier.

Word abonnee van Winq
Magazine 110
Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau