Op CNN presenteert Anderson Cooper een programma dat zijn eigen naam draagt en een segment bevat dat ‘Ask Anderson Almost Anything’ heet. Deze keer wilde een kijker weten wanneer Cooper wist dat hij homoseksueel is en wanneer hij daar openlijk voor uit kwam.

Anders
Cooper vertelt: “Ik denk dat ik een jaar of zes of zeven was toen ik merkte dat er iets anders was aan mij. Ik weet niet zeker of ik het woord gay toen al kende. Later, op de middelbare school, heb ik het aan een paar vrienden verteld. Maar ik heb mijn homoseksualiteit pas echt omarmd nadat ik was afgestudeerd.”

Voor Cooper was zijn coming-outproces geen grote roze wolk. “Tijdens mijn tienerjaren en aan het begin van mijn studiejaren had ik er moeite mee. Er waren allerlei dingen die je niet zou kunnen doen als homoseksueel… Ik dacht er bijvoorbeeld over na om het leger in te gaan, maar dat was destijds een plek waar homoseksualiteit uit den boze was.”

Beperkingen
De nieuwspresentator, die net vader is geworden, vertelt dat hij tegen allerlei beperkingen aanliep, en dat was niet hoe hij zijn leven voor zich zag. “Ik zag een gezin voor me en dat ik zou trouwen, en ook dat lag in die tijd niet voor de hand als je homo bent. Dus het duurde even voor ik mijn homoseksualiteit durfde te omarmen.”

Het keerpunt kwam een jaar nadat Cooper zijn studie had afgerond. “Ik realiseerde me dat ik me er niet langer druk over wilde maken. Dat ik iets anders zou moeten zijn dan ik ben. Ik heb eerder gezegd dat mijn homoseksualiteit een van de zegeningen is in mijn leven. Het heeft me een beter mens gemaakt en een betere journalist.”

Outsider
Daarmee bedoelt Cooper: “Als je het gevoel hebt dat je een outsider bent, dingen van een afstandje observeert en niet alles doorsnee doet, bekijk je de maatschappij met een andere blik, en dat kan heel waardevol zijn. Het heeft ervoor gezorgd dat ik dit leven kan leven met de mensen die ik liefheb. Daar ben ik dus erg mee gezegend.”

Overigens kwam Cooper pas in 2011 publiekelijk uit de kast.