Deel 1

Dit zijn de beste queer titels van het International Film Festival Rotterdam

Bekijk hier de trailers en bestel tickets

26 januari 2021, Winq redactie, 8 minuten

Het International Film Festival Rotterdam bestaat precies vijftig jaar. Speciaal voor Winq heeft de organisatie een selectie gemaakt van de beste queer filmtitels. Van Feast – een Nederlandse film over de Groningse hiv-zaak – tot het Shakespeareaanse drama As We Like It. Bekijk hier alvast de trailers of een fragment!

Het International Film Festival Rotterdam gaat van start op 1 januari. Het volledige programma staat inmiddels online en de kaartverkoop is van start gegaan.

De organisatie van IFFR heeft speciaal voor Winq een aantal titels geselecteerd die queer zijn of een link hebben met de lhbtq-gemeenschap. Het zijn er veertien in totaal: de eerste zeven krijg je hier te zien, de tweede helft vind je in dit artikel.

Feast

Tim Leyendekker, 2021, Nederland, 81 min

Plato, dildo’s en een geïnjecteerde tulp komen samen in dit gelaagde werk van een eigenzinnige Rotterdamse maker, met de verontrustende Groningse hiv-zaak als uitgangspunt. Hierbij werden mannen tijdens feesten met voorbedachte rade geïnjecteerd met besmet bloed. Echte, fraaie cinema vol lef en een vleugje filosofie.

Europa / Seksualiteit​ / Criminaliteit / Identiteit / Carrière / Coming-of-age / Liefde & relaties

Naar de website

Madalena

Madiano Marcheti, 2021, Brazilië, 85 min

Terwijl een vermoorde trans vrouw in een sojaveld ligt, volgt Madiano Marcheti de levens van drie mensen die alleen via haar met elkaar verbonden zijn. Met dit zelfverzekerde debuut vol visuele verrassingen brengt hij een zachtaardige ode aan alle levens en lichamen die het verdienen naast elkaar te bestaan.

Zuid-Amerika / Armoede / Criminaliteit / Carrière / Spiritualiteit

Naar de website

Black Medusa​

Ismaël, Youssef Chebbi, 2021, Tunesië, 95 min

De jonge, stille Nada opereert in nachtelijk Tunis als engel der wrake. Donkere thriller met een gestileerde blik op hedendaags Tunesië, waar een gedesillusioneerde generatie hoop wil houden na de Arabische Lente. Voorzien van een elektronische soundtrack die herinnert aan Italiaanse giallo’s.

Afrika / Feminisme / Identiteit / Liefde & relaties / Seksualiteit / Drama / Thriller

Naar de website

Mayday

Karen Cinorre, 2021, VS, 96 min.

Feministische fabel waarin meisjes zich revancheren in een oorlog tegen mannen − of zijn het onschuldige, uit de kluiten gewassen jongetjes in te grote uniformen? Debuterend regisseur knipoogt in haar eigenzinnige avonturenepos naar ​Alice in Wonderland​ en ​Lord of the Flies. Dromerig en hard tegelijk (Helaas is er geen trailer of fragment beschikbaar).

Feminisme / Vriendschap / Identiteit / ​Sci-fi

Naar de website

Mayday

Carro Rei

Renata Pinheiro, 2021, Brazilië, 103 min

Van de sloop geredde auto’s krijgen een nieuw leven, inclusief spraak en bewustzijn. De monteur die ze construeert, droomt van een gemotoriseerde revolutie met fascistische trekjes. Zijn neef voorziet echter gevaar. Een verbeten strijd volgt, waarin populisme, seks, staal, absurdisme, ecologie en hormonen om de voorrang strijden.

Zuid-Amerika / Politiek / Familie / Identiteit / Sexualiteit / Surrealism / Thriller / Wetenschap

Naar de website

As We Like It​

Chen Hung-i, Muni Wei, 2021, Taiwan, 107 min

Kleurrijke en energieke bewerking van Shakespeare’s gelijknamige toneelstuk, met de wervelende miljoenenstad Taipei als decor. Orlando en Rosalinda zijn verliefd op elkaar, zonder dat de één dat van de ander weet. In de tijd van Shakespeare werden alle rollen door mannen gespeeld, nu zijn het enkel vrouwen.

Azië / Familie / Liefde & relaties / Drama / Coming-of-age

Naar de website

First Cow​

Kelly Reichardt, 2020, VS, 122 min

Een timide kok en een Chinese immigrant vinden genegenheid bij elkaar in hardvochtige omstandigheden. Bedachtzame, nu al veelbekroonde western van Kelly Reichardt, die draait om vriendschap in plaats van strijd, om de kracht van huiselijkheid en om de diversiteit van de Amerikaanse frontier.

Noord Amerika / Immigratie / Vriendschap / Drama

Naar de website

Magazine 118
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau