Deel 2

Dit zijn de beste queer titels van het International Film Festival Rotterdam

Bekijk hier de trailers

28 januari 2021, Winq redactie, 8 minuten

Eergisteren brachten we een eerste selectie van de beste queer films die te zien zijn op het IFFR, van 1 tot en met 7 februari. Hier het tweede deel, met wederom zeven kijktips, voorzien van trailers.

Het International Film Festival Rotterdam bestaat precies vijftig jaar. Dit jaar gaat het IFFR van start op 1 februari en het volledige programma staat inmiddels online. Ook is de kaartverkoop van start gegaan.

Speciaal voor Winq heeft de organisatie van IFFR een aantal films geselecteerd die queer zijn of een link hebben met de lhbtq-gemeenschap. Het zijn er veertien in totaal: de eerste zeven vind je hier, de tweede helft volgt hieronder.

Agate Mousse​

Selim Mourad, 2021, Libanon, 68 min

Met een combinatie van schilderachtige beelden, vormexperimenten, mythische motieven en filosofische commentaren bezweert ​Agate Mousse​ op esthetische wijze de angst voor het eindige. Filmframe, camerabewegingen en verhaalmotieven worden cirkelvormig in een filmessay dat onophoudelijk aan zichzelf en zijn maker refereert; als een slang die in zijn eigen staart bijt.

Midden-Oosten / Carrière / Familie / Liefde & relaties / Filosofie & spiritualiteit / Drama

Naar de website

Gritt

Itonje Søimer Guttormsen, 2020, Noorwegen, 119 min.

Een jonge Noorse theatermaker probeert haar maatschappijkritische stuk ‘De witte irritatie’ van de grond te krijgen, maar alles zit tegen. Gaandeweg verandert de parodiërende ondertoon in een wanhopig vastklampen aan het leven. Het is moeilijk om contact te maken met wat we waarnemen als de werkelijkheid.

Europa / Carrière / Politiek / Armoede / Schone kunsten

Naar de website

Les Sorcières de l’Orient

Julien Faraut, 2021, Frankrijk, 100 min

Volleybal zoals je het nog nooit hebt gezien. De Japanse volleybalsters die goud wonnen op de Olympische Spelen van 1964 waren zo populair dat er een hausse aan manga’s en animes rondom de sport ontstond. Deze sprankelende documentaire verweeft fantastische anime met bloedstollende archiefbeelden en heerlijke muziek.

Azië / Geschiedenis / Sport / Roem / Documentaire

Naar de website

Aristocrats​

Sode Yukiko, 2020, Japan, 124 min

De grenzen tussen liefde en vriendschap vervagen in dit verfijnde drama waarin de opkomende Japanse regisseur Sode Yukiko de uiteenlopende sociale bubbels van hedendaags Tokio onder de loep neemt. Twee vrouwen ontmoeten elkaar vanwege dezelfde aristocratische man. Resultaat: een subtiele en haarscherpe kritiek op klasse, identiteit en afkomst.

Azië / Vriendschap / Liefde & Relaties / Identiteit / Drama

Naar de website

Aurora

Paz Fábrega, 2021, Costa Rica, Mexico, 90 min

Zachtmoedig en kalm ontvouwt zich een verhaal over een bevlogen architect en een meisje dat ongewenst zwanger is. Grote drama’s blijven achterwege, maar dat maakt de dilemma’s niet minder lastig. Julia en Luisa hebben elk iets wat de ander nodig heeft – ze zouden zomaar een soort van familie kunnen vormen. Van Aurora is helaas geen trailer beschikbaar.

Zuid-Amerika / Feminisme / Liefde & relaties / Familie / Politiek / Coming-of-age / Kinderen & baby’s / Vriendschap

Naar de website

Aurora

Tracing Utopia

Catarina de Sousa, Nick Tyson, 2021, Portugal, 27 min

Reis langs een queer gemeenschap en veilige oorden. Statement over een mooiere, regenboogkleurige toekomst.

Noord-Amerika / Coming-of-age / Vriendschap / Documentaire

Naar de website

The Women’s Revenge​

Su Hui-yu, 2020, Taiwan, 16 min

In een dynamische nieuwe enscenering van Taiwanese sexploitation-films uit de jaren tachtig ondernemen vijf vrouwen een wraaktocht in de mistige nacht.

Noord Amerika / Immigratie / Vriendschap / Drama

Naar de website

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau