Nieuwe muziek: het Eurovisielied van België is óók uit

Hooverphonic krijgt een tweede kans

05 maart 2021, Jaap Bartelds, 8 minuten

Langzaam sijpelen de eerste liedjes door die te horen zullen zijn tijdens het Eurovisie Songfestival in mei. Jeangu maakte zijn lied bekend en België stuurt Hooverphonic naar Rotterdam met 'The Wrong Place'. Maar er is meer nieuwe muziek, van Jessie Ware, Perfume Genius en... André van Duin.

Perfume Genius – ‘Describe’

Queer artiest Perfume Genius experimenteert er lustig op los met een drum ’n bass-remix van A. G. Cook. Klinkt vooral heel erg nineties en de video ziet er al net zo vintage uit: een combinatie van beelden die uit 90s games lijken te komen en een op hol geslagen Windows-screensaver.

Jessie Ware – ‘Where You Are’

Actrice Gemma Arterton speelt de hoofdrol in deze minispeelfilm over een vrouw die loopt en daarbij steeds sipper gaat kijken. Tegen het einde volgt een zonsondergang die haar kan bekoren. Dan de muziek: ‘Where You Are’ roept herinneringen op aan Minnie Rippertons ‘Les Fleurs’ en dat is een groot compliment.

Hooverphonic – ‘The Wrong Place’

Die ene blonde man van Hooverphonic is letterlijk in ‘The Wrong Place’, want aan het einde van de video ligt zijn afgehakte hoofd op de vloer van een soort dungeon. Gelukkig zingt hij wel gewoon door. Het lied zelf komt overigens wel heel abrupt tot een einde, alsof er een stuk mist. Of ze hiermee hoge ogen gooien bij het Songfestival? Hmmm.... Het verschil met de inzending van vorig jaar - toen het festival uiteraard niet door kon gaan - is de zangeres.

Japanese Breakfast – ‘Be Sweet’

Michelle Zauner is de drijvende kracht achter Japanese Breakfast. In juni verschijnt haar derde album en Jack Tatum van Wild Nothing schreef mee aan ‘Be Sweet’. Ze had zin in iets bombastisch voor dat derde album, en dit lied klinkt in ieder geval heel erg widescreen.

Islands – ‘(We Like To) Do It With The Lights On’

Sommige dingen doe je beter met het licht aan. Je veters strikken bijvoorbeeld, en bij het scheren is verlichting ook wel handig. Maar dit gaat natuurlijk gewoon weer over seks, zo vertelt zanger Nick Thorburn. Die best leuk is om naar te kijken, dus laat dat licht maar aan dan.

St. Vincent – ‘Pay Your Way In Pain’

Zangeres Annie Clark doet hier een beetje denken aan David Bowie uit de periode van ‘Fame’. Haar nieuwe single doet vaag aan denken aan Bowies hit uit 1975. Zelf ziet ze er ook uit alsof ze uit die tijd komt. En toch klinkt ‘Pay Your Way In Pain’ helemaal 2021.

André van Duin - ‘ Voor Altijd’

Begin 2020 verloor André van Duin zijn man Martin aan kanker. Daarna kreeg zijn eigen lichaam ook te maken met de ziekte. Samen met Danny Vera bracht hij vorige week een ode aan zijn man, in het programma Matthijs Gaat Door. Inmiddels is het lied op single uitgebracht en de opbrengst daarvan gaat naar KWF Kankerbestrijding. ‘Voor Altijd’ verdient het om een grote hit te worden.

Wulf – ‘I’m Not Going Anywhere’

In een fraaie video van Cool Collective zijn twee dansers te zien in een oude fabriekshal. Klinkt misschien cliché, maar is gewoon erg mooi. En zou dat de echte moeder zijn van Wulf?

Fleece – ‘Do U Mind?’

Lekker stijltje heeft de zanger van Fleece: een rode boilersuit is op zich al hip en hot en happening, maar helemaal open staat het ook nog eens supersexy. Of ga je liever voor de look van de gitarist, die er slick uitziet in zijn blauwe powersuit (waar hij óók al niets onder aan heeft). Dan is er nog een drummer in een turquoise-kleurige onesie, gevolgd door een kledingwissel voor de hele band. Even terugspoelen naar het begin: was dat eigenlijk wel een boilersuit?

Jeangu Macrooy – ‘Birth of a New Age’

Met een pretentieuze titel, een compleet koor waar ook zijn tweelingbroer in zit en een lied dat op het eerste gehoor aanstekelijker klinkt dan ‘Grow’ van vorig jaar, doet Jeangu Macrooy een gooi naar de winst op het Eurovisie Songfestival. In de comments op YouTube zijn de eerste ‘You are my broccoli’-grappen al gemaakt en sommigen vinden het lied meer iets voor The Passion. Kijk hier wat de concullega’s van Jeangu doen op het Eurovisie Songfestival, dit jaar.

Magazine 114
Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau