Vorige week werd bekend dat Hongarije nieuwe wetgeving invoert die kinderen moet ‘beschermen’. Voor mensen onder de achttien jaar geldt dat ze niet in aanraking mogen komen met uitingen van homoseksualiteit of transseksualiteit. Dit komt erop neer dat er flink wat censuur wordt gepleegd. Pas na 22.00 uur mogen programma’s als Modern Family of zelfs Harry Potter-films worden uitgezonden.

Achterlijk

In de EU is verbijsterd gereageerd op het nieuws. Mark Rutte noemde het een ‘achterlijk’ besluit waar niemand binnen Europa achter kan staan, want het druist regelrecht in tegen de vrijheid van meningsuiting en de rechten van de mens zoals die zijn vastgelegd.

De EU gaat maatregelen nemen tegen Hongarije. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie noemt de wet een schande. “De wet discrimineert mensen op basis van hun seksuele geaardheid en is in strijd met de fundamentele waarden van de EU. Wij zullen hierover geen compromis sluiten.”

Regenboogband

Ook tijdens het EK Voetbal staan spelers stil bij het nieuws uit Hongarije. Zo loopt de Duitse doelman Manuel Neuer met een regenboogband om zijn arm om aandacht te vragen voor diversiteit.

Tijdens de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije, die vanavond in München wordt gespeeld, was het plan om het stadion te verlichten in de kleuren van de regenboog. De UEFA heeft dit verboden omdat een voetbalwedstrijd niet moet worden gebruikt voor politieke boodschappen.

Regenboogvlaggen mee

De Duitse minister voor Europese Zaken, Michael Roth, noemt de beslissing ‘bitter, maar verwacht’. Lhbtq-rechten zijn geen politieke kwestie, maar mensenrechten. Dus roept Roth nu alle bezoekers van de wedstrijd op om met regenboogvlaggen naar het stadion te komen.

Niet iedereen moedigt deze actie aan. Sommige Duitse media stellen dat het Duitse voetbal zelf ook niet bepaald homovriendelijk is. De regenboogactie is in de ogen van kranten als Die Zeit eerder een manier van West-Europa op hun ‘vermeende morele superioriteit van de eigen natie te demonstreren’.

Hoe dan ook: hoe mooi zou het zijn als straks een heleboel regenboogvlaggen de Hongaarse huiskamers binnenwapperen via de tv…

Coverbeeld: Unsplash