Kreatief met Kurk was een fictieve cursus die was gebaseerd op tv-programma’s van Teleac, waaronder Kreatief met Karton. Dat programma heeft echt bestaan en werd gepresenteerd door Ellen Brusse. De presentatrice van Kreatief met Kurk heet niet geheel toevallig ook Ellen en heeft hetzelfde blonde bobkapsel. Het verschil met de echte Ellen Brusse: de kartonnen Ellen was pittig, de kurken Ellen lijzig.

Kurklessen en sketches

Ellen werd bijgestaan door Peter van der Pood, die maar niet raakt uitgepraat over zijn vriendin Anlies. Wekelijks maakt hij het thema bekend, waarna Ellen vraagt wat het basismateriaal is. De kurklessen werden afgewisseld met sketches, die vaak heel grappig waren en soms langdradig.

Na Kreatief met Kurk kwamen Arjan Ederveen en Tosca Niterink met Borreltijd, een parodie op Koffietijd. Hierin keerden de beste sketches uit Kreatief met Kurk nog een keer terug. Van Borreltijd staan complete afleveringen op YouTube, we hebben er al eens eentje besproken in deze rubriek.

Kabouter Prikkeprak

Van Kreatief met Kurk staan er helaas maar een paar afleveringen op YouTube, dus moeten we het vooral hebben van losse fragmenten. De in het intro genoemde Spaanse Les is absoluut de moeite van het kijken waard, net als de twee organisatoren van de Gayolimpics. En wie kent Kabouter Prikkeprak nog, die op expeditie gaat in het darmstelsel van een patiënt? Hieronder de mooiste fragmenten. 

O ja: op de sketch met Kabouter Prikkeprak zit een leeftijdsbegrenzing vanwege een harige aars die prominent in beeld komt. Even doorklikken dus, naar YouTube.