Dit zijn de mooiste queer muziekvideo's van 2021 - deel 2

Leestijd: < 1 min

Het kon dit jaar niet op als je kijkt naar de hoeveelheid queer muziekvideo's die uitkwam. Dinsdag deelden we al het eerste deel van ons overzicht, hier volgt deel twee met nog veel meer moois. 

Jake Shears – ‘Do the Television’

De Scissor Sisters zijn alweer een tijd uit elkaar en zanger Jake Shears werkt nu toe naar zijn tweede soloalbum. ‘Do the Television’ is sleazy disco met een dito video, waarin vlekkerige vintagebeelden worden afgewisseld met het zingende hoofd van Jake.

Todrick Hall – ‘D!ck This Big’

Een ode aan grote pikken, dat is volgens Todrick Hall waar het om draait in zijn nieuwe video. Voor de gelegenheid trekt hij alles uit, om vervolgens te verschijnen in drag, of even verderop in een poenerige bontjas. Het levert een feestelijk filmpje op dat gek genoeg geen moment erotisch aanvoelt.

Sheldon Riley – ‘Left Broken’

De prijs voor de mooiste outfits gaat naar Sheldon, die optreedt in een soort pinopak maar dan dystopisch. Wat natuurlijk perfect aansluit bij de titel van zijn nieuwe single.

Calum Scott – ‘Biblical’

Weet je nog, die fraaie balladversie van Robyns ‘Dancin’ On My Own’? Die was van Calum Scott. Nu is hij terug met ‘Biblical’, wederom een ballad met een stemmige video.

Walt Disco – ‘Selfish Lover’

Blijft leuk, die bandnaam van deze act uit Glasgow. Ze brengen hun queer pop letterlijk naar een hoger niveau, want de video speelt zich af in outer space. Met een lekker kneuterig sterrenstelsel, dat wel.

Todrick Hall – ‘Rainin’ Fellas’

The Weather Girls zongen begin jaren tachtig ‘It’s Raining Men’. Nu zingt Todrick Hall: “Get your umbrella’s, it’s raining fella’s.” Met een groep aanstekelijk swingende dansers staat hij te springen in de regen. Van het nieuwe album Femuline.

Ricky Martin & Paloma Mami – ‘Qué Rico Fuera’

De witgeverfdebaardperiode van Ricky Martin is alweer ten einde, zoals je kunt zien in deze video. Paloma moesten we even googlen, zij komt uit Chili en bracht in maart dit jaar haar debuutalbum uit, Sueños de Dalí.

Melissa Etheridge – ‘One Way Out’

Weleens naar Melissa’s ‘Like The Way I Do’ geluisterd en daarna naar ‘Nobody’s Wife’ van Anouk? Ja, hè? Afijn,dat waren de jaren negentig, dik twintig jaar later zijn beide dames nog steeds volop actief. ‘No Way Out’ is een bijna psychedelische rocker en Melissa klinkt nog altijd even fris.

Lil Nas X – ‘Sun Goes Down’

Na zijn smash hit ‘Montero’ en de bijbehorende diabolische video laat Lil Nas X zich nu van een zachtere kant zien. En krijgen jullie ineens ook zo’n zin in taco’s?

Elton John & Years & Years – ‘It’s A Sin’

Zanger en acteur Olly Alexander is te zien in de nieuwe serie It’s A Sin, over een groep vrienden in Londen tijdens het dieptepunt van de hiv- en aidscrisis. Als zanger van Years & Years nam hij een cover op van de Pet Shop Boys-hit ‘It’s A Sin’. Samen met Elton John bracht hij het live tijdens de Brit Awards die onlangs werden uitgereikt, liggend op de vleugel waarachter Sir Elton John had plaatsgenomen. Luister hier naar de prachtige balladversie die halverwege ontaardt in de uptempo variant zoals we de hitsong kennen.

JÓRMA – ‘Moonday’

e Nederlandse JÓRMA maakt muziek in de stijl van Robyn, James Blake, SOPHIE, Jónsi en Oscar and the Wulf. Zijn debuutsingle is een coming-out anthem waarmee JÓRMA zichzelf introduceert. De tekst gaat over vrijheid en wat dat betekent.

St. Vincent – ‘Down’

Het nieuwe album van St. Vincent, Daddy’s Home, is deze week uitgekomen. Hoewel ze nog steeds een elektronische sound heeft, doen veel tracks op dat album aan alsof ze stammen uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. ‘Down’ heeft dat ook en bovendien is de video fijn retro.

Julez Lorenzo – ‘What We Do For Love’

Een gay anthem over zelfvertrouwen, dat is wat Julez Lorenzo voor ogen had met zijn ‘What We Do For Love’. De styling van de video is fantastisch, en helemaal aan Julez te danken want hij deed de art direction helemaal zelf.

Conchita Wurst – ‘Malebu’

Mooie bril.

Will Young – ‘Daniel’

Voor zijn zevende studioalbum Crying on the Bathroom Floor heeft Will Young een bijzonder thema bedacht: hij zingt alleen covers van vrouwelijke artiesten, onder wie Sky Ferreira, Robyn en Solange Knowles. ‘Daniel’ is een cover van Bat For Lashes. 

Greyson Chance – ‘Hellboy’

Het lijkt wel een trend onder queer artiesten om te flirten met de duivel. Zo hadden we Lil Nas X die bij Satan op schoot kroop voor een lapdance, hier zien we Greyson Chance die verandert in een helse jongeling. De video blijft echter ver achter bij die van Lil Nas X, die is namelijk best saai.

Roi Soleil – ‘Cake’

Matthijs Rijsdijk is 27 jaar, komt uit Rotterdam en maakt als Roi Soleil ‘Frenglish pop met een dash of queer glitter’. De video voor zijn single ‘Cake’ ziet er alvast heerlijk uit in al zijn pasteltinten.

Jasha Eliane - ‘Love is Love’

"Hey Winq🌈🌈 Ik ben Jasha Eliane, 20-jarige queer artiest. Vandaag kwam mijn single ‘Love is Love’ uit, een nummer over het accepteren en normaliseren van alle soorten liefdes💘 Ik vroeg me af of je hem wil luisteren, en als je hem leuk vindt ook wil delen!!!😊
Suppooort all the queeers toch!!?🌈🔥💘 big love van mij :))
Zou me heel erg helpen als jullie t delen, meer luisteraars meer support🔥🥳🧚🏼"

Bij dezen!

Years & Years – ‘Starstruck’

Volgens zanger en enig overgebleven bandlid Olly Alexander is ‘Starstruck’ niets meer of minder dan ‘drie minuten interstellaire extase’. Oftewel: de opwinding die je voelt als je bij iemand bent in wie je helemaal opgaat. Hij maakte dit lied na een jaar thuis te hebben gezeten. “Ik wilde iets superpositiefs maken waar mensen lol aan beleven, onder wie ikzelf.”

Demi Lovato – ‘Dance With the Devil’

Demi Lovato heeft het niet altijd even gemakkelijk gehad. Sterker nog: na een overdosis kreeg ze drie herseninfarcten en een hartaanval en was ze bijna dood geweest. Die ervaring deelt ze nu in een documentaire over haar turbulente leven en de specifieke overdosis-episode is nu het onderwerp van de video van haar nieuwe single. Heftige beelden.

St. Vincent – ‘The Melting of the Sun’

Het is alsof je ineens wordt geteleporteerd naar de jaren zeventig in de nieuwe video van St. Vincent, die grotendeels uit animatie bestaat. Af en toe flitst de zangeres zelf voorbij in een peignoir vol veren, alsof je naar een historisch YouTube-clipje van Rita Hovink zit te kijken. Mooi gedaan.

La Loye – ‘I Only Hear You in My Song’

Achter de naam La Loye gaat de Nederlandse queer singer-songwriter Anne Lieke Heusinkveld schuil. In ‘I Only Hear You in My Song’ beschrijft ze de breuk met haar vorige vriendin. Met het lied wil La Loye een rolmodel zijn voor de jeugd en lhbtq-jongeren, die verder nog niet zoveel voorbeelden hebben in het Nederlandse muzieklandschap.

Serpentwithfeet & Nao – ‘Heart Storm’

DEACON is het nieuwe album van Serpentwithfeet, waarop ook deze samenwerking met Nao staat. Nao noemt haar duetpartner ‘de Shakespeare van de alternatieve zwarte muziek’. Serpentwithfeet zei zelf over ‘Heart Storm’ dat de track uit een andere wereld lijkt te komen en dat hij van magisch realisme houdt. Die kunststroming heeft hij in muziek proberen te vatten.

The Vivienne – ‘Bitch On Heels’

Met dank aan autotune en een bubblegum-beat is het een vermakelijke track, met een tekst waarin ze het ene cliché aan het andere rijgt.

Man On Man – ‘Stohner’

Roddy Bottum beroerde ooit de keyboards als bandlid van Faith No More. Sinds vorig jaar treedt hij samen met zijn vriend Joey Holman de band Man On Man.Op 7 mei verschijnt het debuutalbum, waarop ook deze, zich traag voortslepende track staat.

Lil Nas X – ‘Montero (Call Me By Your Name)'

Rapper Lil Nas X scoorde een van de grootste hits ooit in de VS met zijn ‘Old Town Road’ in 2019. In zijn nieuwe fantasierijke video geeft hij de duivel een lapdance. Het is alsof je naar de film Avatar zit te kijken, maar dan op een andere planeet waar alles superqueer is.

Ella Grace – ‘She Looked Like Me’

Singer-songwriter Ella Grace brengt een ode aan vrouwen met de ballad ‘She Looked Like Me’. Het lied vertelt een verhaal van een vrouw die verliefd wordt op een vrouw, zichzelf herontdekt en uiteindelijk sterker tevoorschijn komt uit een liefdesbreuk, iets wat Ella vorig jaar allemaal zelf is overkomen en nu wil delen met de wereld.

Mykki Blanco – ‘Free Ride’

De laatste keer dat Mykki Blanco opdook in een video, was in Madonna’s video voor ‘Dark Ballet’, waarin ze Joan of Arc speelde. Nu is ze terug met een eigen nieuwe single, die is geïnspireerd op haar herinneringen aan Luther Vandross. De video is geschoten in Parijs.

Daniel Loves the Sodomites – ‘Leda I El Cigne’

Pink Room is de naam van het visuele album van Daniel Loves the Sodomites. Achter deze act gaat Daniel Amorós schuil, die afkomstig is van Menorca, Spanje. Op het album staan tracks met namen als ‘Daphne (I’m Not Your Slut’, ‘Wet Naked Torso’s’, ‘Drown To You’ en ‘Leda and the Swan’. We delen hier de video van de Spaanstalige versie van die laatste met je.

Serpentwithfeet – ‘Same Size Shoe’

Smooth, maar dan met een queer rafelrandje: de nieuwe single van serpentwithfeet. Het is misschien niet meteen een hit, maar naarmate je ‘Same Size Shoe’ vaker beluistert, hoor je de diepte die erin zit.

Perfume Genius – ‘Describe’

Queer artiest Perfume Genius experimenteert er lustig op los met een drum ’n bass-remix van A. G. Cook. Klinkt vooral heel erg nineties en de video ziet er al net zo vintage uit: een combinatie van beelden die uit 90s games lijken te komen en een op hol geslagen Windows-screensaver.

St. Vincent – ‘Pay Your Way In Pain’

Zangeres Annie Clark doet hier een beetje denken aan David Bowie uit de periode van ‘Fame’. Haar nieuwe single doet vaag aan denken aan Bowies hit uit 1975. Zelf ziet ze er ook uit alsof ze uit die tijd komt. En toch klinkt ‘Pay Your Way In Pain’ helemaal 2021.

André van Duin - ‘ Voor Altijd’

Begin 2020 verloor André van Duin zijn man Martin aan kanker. Daarna kreeg zijn eigen lichaam ook te maken met de ziekte. Samen met Danny Vera bracht hij vorige week een ode aan zijn man, in het programma Matthijs Gaat Door. Inmiddels is het lied op single uitgebracht en de opbrengst daarvan gaat naar KWF Kankerbestrijding. ‘Voor Altijd’ verdient het om een grote hit te worden.

Jeangu Macrooy – ‘Birth of a New Age’

Met een pretentieuze titel, een compleet koor waar ook zijn tweelingbroer in zit en een lied dat op het eerste gehoor aanstekelijker klinkt dan ‘Grow’ van vorig jaar, deed Jeangu Macrooy een gooi naar de winst op het Eurovisie Songfestival.

Heidi N Closet & Widow Von Du - ‘GAP’

Zie je wat Heidi N Closet daar doet met haar naam? Leuk hè? De Drag Race-kandidaat heeft een parodie gemaakt op ‘WAP’, de megahit van Cardi B en Megan Thee Stallion. ‘GAP’ staat voor ‘Get away please’ en gaat over afstand houden tijdens de coronapandemie. Ook andere Drag Race-queens doen mee: Widow Von Du, Jaida Essence Hall, Manila Luzon, Brooke Lynn Hytes en de winnares van Canada’s Drag Race, Priyanka.

Ava Max – ‘My Head & My Heart’

Als je niet van drag houdt, heb je een beetje pech. Want ook in de nieuwe performance video van Ava Max duikt een Drag Race UK-kandidaat op. Het is Bimini Bon Boulash, en het melodietje in het begin komt je waarschijnlijk wel bekend voor. Maar dat is wel vaker het geval bij Ava Max. 'My Head & My Heart' bevat een melodielijn uit ATC's 'Around the World (La La La La La)' en kwam al uit in november 2020. Met deze nieuwe video vragen Ava en Bimini aandacht voor Mermaids, een organisatie voor transgender en non-binaire kinderen.

Tom Aspaul & Funk LeBlanc – ‘The Program’

Zin in een jarentachtigfeestje? Zet ‘The Program’ op en je bent meteen in de stemming. Kijk meteen even naar de video ter inspiratie voor een geschikte eighties outfit. Mooi ook, die corona-uitgroei.

Gregory Dillon – ‘Swing Swing’

Nóg een queer artiest, het kan niet op deze week. Gregory Dillon komt uit Brooklyn, New York, en bewerkte de pop-punk debuutsingle van The All American Rejects tot een synthesizerballad. De video maakte hij zelf, in zijn woorden ‘for all the sad kids crying in the shower’.

ALPHAS – ‘Just For Me’

Jarmane en Fabian zijn gay, komen uit Amsterdam en hebben in februari hun single ‘Just For Me’ uitgebracht. Ze mixen soul met EDM en R&B en brachten een live-video uit in kunstzinnig zwart/wit.

Xiu Xiu & Liz Harris – ‘A Bottle of Rum’

De geest van David Bowie waart rond in deze single, die een video heeft die behoorlijk spooky aandoet. ‘A Bottle of Rum’ staat op het nieuwe album vol duetten van Xiu Xiu, Oh No, dat uitkwam op 26 maart. Op deze single doet Liz Harris mee.

Sjors van der Panne - ‘Dan Maken We Het Land’

De aanleiding voor deze nieuwe single van Sjors van der Panne was de dood van Said Zankoua in 2020, die zijn leven lang verguisd werd om zijn seksuele geaardheid. Het heeft een aangrijpend lied opgeleverd met een prachtige video. 

Boy United & GESS – ‘Imposter’

Deze twee queer artiesten vinden elkaar in een lied dat gaat over het ‘imposter syndrome’, oftewel: denken dat je ooit door de mand zult vallen omdat je eigenlijk helemaal niet kunt wat je doet. Daar is in het geval van Boy United en GESS totaal geen sprake van, want ‘Imposter’ klinkt fris en origineel.

Greyson Chance – ‘Holy Feeling’

De 23-jarige singer-songwriter Greyson Chance komt uit Texas, is gay en werd ontdekt door Ellen DeGeneres. Zijn video is een voorbeeld van diversiteit, en dan die stem. Het wordt tijd dat Greyson eens doorbreekt.

Perfume Genius – ‘Your Body Changes Everything’

De man die in deze video in een bezwete tanktop op onderzoek uit gaat, mag er zeker zijn. Betoverende jarentachtigmuziek met een heerlijke retrobeat maakt hij hier, en in de video komt hij een aantal vreemde figuren tegen.

Shamir – ‘Diet

Shamir is naar Lake Tahoe getrokken om daar te poseren in tal van opvallende outfits en met een roze beer.

Powered by Labrador CMS