Interview

Acteur Majd Mardo over the Damned

Controverse in de openlucht

19 mei 2022, Martijn Tulp, 3 minuten

ITA-regisseur Ivo van Hove bewerkte de beruchte film the Damned tot een voorstelling die deze zomer te zien is in het Amsterdamse bostheater. Wij spraken met hoofdrolspeler Majd Mardo. “Het verhaal is waanzinnig, schrijnend en ongelooflijk.”

Toen we je in de herfst van 2018 spraken voor ons coverinterview begon je net bij Internationaal Theater Amsterdam. Kun je een paar highlights noemen die in de tussentijd hebben plaatsgevonden?
“Het allereerste hoogtepunt was mijn eerste rol, in Een klein leven, een voorstelling van Ivo van Hove naar een boek van Hanya Yanagihara. Dat was zo’n groots ding, zo’n intens verhaal. Het boek heeft me ontzettend aangegrepen; ik was stomverbaasd dat dit mijn eerste rol werd. Ik vind het een van Ivo’s mooiste voorstellingen van de afgelopen jaren.”

Door de pandemie heb je vast niet veel in het buitenland kunnen spelen.
“Inderdaad. Het is vrij uniek dat we als gezelschap normaliter de hele wereld over vliegen, maar door corona is dat allemaal gestagneerd. Inmiddels trekt het weer aan: we worden over de hele wereld weer geboekt. Ik heb in die periode wel in Rusland en Frankrijk gespeeld. En in België, al is dat niet zo ver weg. De grote reizen naar Australië, Taipei en Hongkong, die komen allemaal nog wel.”

“Het zou voor iedere man gezond zijn een keer hakken aan te trekken en een pruik op te doen”

Dit is je grootste rol voor ITA tot nu toe. Zorgt dat voor extra druk?
“Toen ik door ITA gevraagd werd zei ik tegen Ivo: ‘Ik kom alleen bij jouw gezelschap als ik ook grote rollen mag spelen, anders ben ik zo weer weg.’ [lacht] Niet dat ik ontevreden zou zijn met kleinere rollen, hoor, maar soms wil je wat meer uitdaging. Maar goed, dan moet je dus niet miepen als je daadwerkelijk zo’n grote rol kríjgt. Het is een toffe productie. Het verhaal is waanzinnig, schrijnend en ongelooflijk, en er zit zóveel in deze rol. Tijdens de opening doe ik bijvoorbeeld een drag performance.”

Wordt dit je eerste keer in drag?
“Nee. In The news, een vervreemdende voorstelling van de Nederlandse Reisopera, speelde ik een soort nieuwslezer, die in de loop van het verhaal steeds meer veranderde in een dragqueen. Ik vind het fantastisch om te doen. Ik denk dat het voor iedere cis man – vooral een heteroseksuele – gezond is een keer hakken aan te trekken, een pruik en make-up op te doen om zo zijn vrouwelijke kant te ontdekken.”

De originele film van Luchino Visconti deed in 1969 veel stof opwaaien: in de Amerikaanse versie werden er twaalf minuten uit geknipt. Hoe controversieel wordt deze productie?
“In de voorstelling komen beladen onderwerpen als homoseksualiteit, pedofilie en incest aan bod. Vooral homoseksualiteit was in 1969 not done, nog meer dan pedofilie las ik. Dat vond ik echt shocking. Homoseksualiteit is in Nederland inmiddels gelukkig minder controversieel, maar pedofilie en incest blijven natuurlijk ingewikkelde thema’s. De samenleving weet nog steeds niet precies hoe hiermee om te gaan. Hoe help je slachtoffers? Hoe help je daders die soms zelf ook slachtoffer zijn?”

Majd Mardo
Majd Mardo

Ivo van Hove maakte eerder een theaterbewerking voor Comédie Française in Avignon. Heb je die – en de film – bekeken?
“Je moet er uiteindelijk zelf iets van maken. Ik kijk dus liever niet te veel naar wat een andere acteur met het materiaal heeft gedaan. Daar word ik onzeker van. De registratie van de Franse voorstelling laat ik dus links liggen. De film is in 1969 gemaakt en staat daarmee veel verder van deze tijd af, dus die heb ik wel bekeken.”

Het stuk speelt in het Amsterdamse Bostheater, letterlijk onder de rook van Schiphol. In hoeverre is dat een uitdaging voor een acteur, buiten spelen en met potentiële factoren die voor afleiding kunnen zorgen?
“Geen idee, het is de eerste keer dat ik daar zal spelen. Het enige waar ik bang voor ben is dat het voortdurend gaat plenzen, dat lijkt me erg ongezellig. Tijdens de voorstelling loop ik op een gegeven moment een tijdje helemaal naakt rond, dus ik hoop niet dat het te koud is, vooral voor m’n jonkheer. Dan heeft-ie er geen zin in, als je begrijpt wat ik bedoel.”

Op je Instagram laat je zien dat je fanatiek aan het sporten bent. Is dat omdat je voor deze voorstelling helemaal naakt moet?
“Ik wil er in The Damned graag wel appetijtelijk uitzien ja. Ik doe al lang mijn best verslaafd te raken aan fitness en dat gaat niet van harte – ik háát het – maar ik lijk nu eindelijk de drive te hebben gevonden. Ik voel me er ook beter door en ik eet veel gezonder.”

The Damned van Internationaal Theater Amsterdam is te zien van 15 juni t/m 23 juli in het Amsterdamse Bostheater. Meer info en tickets vind je hier.

Beeld: Dim Balsem

Magazine 116
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau