Niet eerder was een voetballer in de hoogste Engelse voetbalcompetities openlijk homoseksueel, en hetzelfde geldt voor alle andere grote competities in Europa. Het nieuws van Jake Daniels is om die reden dan ook bijzonder te noemen.

In de afgelopen jaren waren er zeker voetballers die een coming-out beleefden, maar dat was pas nadat hun carrière als profvoetballer ten einde was.

Fantastisch seizoen

Daniels staat aan het begin van zijn loopbaan in het voetbal en durft die stap nu wél te zetten. “Dit was een fantastisch seizoen voor mij op het veld. Ik maakte mijn debuut in het eerste elftal, net als dertig doelpunten voor het hoogste jeugdteam. Ook tekende ik mijn eerste profcontract en successen gedeeld met mijn teamgenoten”, zo laat hij weten via zijn club Blackpool.

Hij vervolgt: “Maar buiten het veld heb ik mijn ware ik verborgen gehouden en niet laten zien wie ik daadwerkelijk ben. Al mijn hele leven weet ik dat ik gay ben. Ik voel dat ik er nu klaar voor ben om daarvoor uit te komen en mezelf te zijn.”

Jan Pieter de Lugt, voorzitter van Pride and Sports noemt Daniels' beslissing een moedige stap naar voren. "En tegelijkertijd een voorbeeld van een zeer zelfverzekerde nieuwe generatie sporters die zonder angsten de regie nemen over hun eigen leven en durven grenzen te stellen."

Lees ook: Winfried Baijens, Rivkah op het Veld en Jeroen Gortworst winnen een Winq Diversity Award voor De Schaduwspits, een podcast rond de vraag waarom Nederland nog altijd geen enkele openlijk homoseksuele voetballer kent.