Winq Diversity Awards 2023: dit zijn de winnaars
Acht krachtige changemakers
Raven van Dorst, Arjen Lubach, Pete Wu, Char Li Chung, Lotte van Eijk, Deen Groothuizen, Alejandra Ortiz ontvingen op woensdag 10 mei een Winq Diversity Award voor hun inzet voor de Nederlandse regenbooggemeenschap. De Oegandese Gracie Brendah Nanyunja ontving de Hivos International Activist Award. De awardshow werd gepresenteerd door Alex Klaasen en Tina de Bruin en vond plaats bij Internationaal Theater Amsterdam.
“Bij Winq streven we naar een perfecte balans tussen vechten en vieren", aldus hoofdredacteur Martijn Kamphorst. "Vechten om te worden gezien, gehoord en gerespecteerd, maar ook vieren hoe mooi het is om queer te zijn. Met de Winq Diversity awards eren wij ieder jaar mensen die zich op verschillende manieren inzetten voor de zichtbaarheid, weerbaarheid en het geluk van onze community.”
De Winq Diversity Awards werden dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Tijdens voorgaande edities ontvingen onder anderen Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, programmamaker Tim Hofman, dramaserie ANNE+, schrijver Splinter Chabot, acteur Thorn Vineyard en LINDA.Meiden-hoofdredacteur Mandy Woelkens een award.
Onder anderen minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), journalist Haroon Ali en directeur COC Nederland Marie Ricardo reikten tijdens de show een award uit. Ook waren er optredens van zangers Reindier, Sem Jansen, XILLAN en Babs, dansers Lorenzo Capecci en Tommy Heeffer en dichter Babeth Fonchie Fotchind.
winq media award: raven van dorst
De Winq Media Award gaat naar presentator Raven van Dorst, voor de manier waarop die diens positie in de media gebruikt om ouderwetse ideeën over ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’ aan de kaak te stellen. Door trouw te blijven aan zichzelf vormt Raven een krachtig rolmodel voor veel mensen uit de lhbtiq-gemeenschap. “Ik probeer het gewone bijzonder te maken en het bijzondere gewoon.”
Lees hier het juryrapport en bekijk de video.
winq ally award: arjen lubach
De Winq Ally Award gaat naar presentator Arjen Lubach, die niet tot de regenbooggemeenschap behoort, maar zich daar wel voor inzet. In zijn programma’s behandelt hij op een doorwrochte manier, met humor, kwesties die de community aangaan, zoals de ophef rond de nieuwe Transgenderwet. Daarmee ontkracht hij schadelijke misinformatie.
Lees hier het juryrapport en bekijk de video.
winq culture award: pete wu & char li chung
De Winq Culture Award gaat naar schrijver Pete Wu en regisseur Char Li Chung, voor het boek en de gelijknamige theatervoorstelling De bananengeneratie. Daarmee zetten zij Aziatische Nederlanders, zowel queer als niet-queer, in de schijnwerpers. “Onze verhalen zijn op veel plekken te lang onzichtbaar geweest.”
Lees hier het juryrapport en bekijk de video.
winq inspiration award: lotte van eijk & deen groothuizen
De Winq Inspiration Award gaat naar het Rotterdamse influencerkoppel Lotte van Eijk en Deen Groothuizen, voor de krachtige manier waarop ze hun duizenden volgers moed inspreken op hun social media. Deen deelt daarbij veel over zijn transitie, waarmee hij andere trans personen inspireert en hun ouders tot nieuwe inzichten brengt. Lotte: “We horen vaak dat we de community een gevoel van thuiskomen bieden."
Lees hier het juryrapport en bekijk de video.
winq community award: alejandra ortiz
De Winq Community Award gaat naar schrijver en activist Alejandra Ortiz. Sinds zij in 2015 als vluchteling aankwam in Nederland, heeft ze zich, onder andere via community-initiatief Papaya Kuir, ingezet om de positie van trans en queer vluchtelingen, migranten en asielzoekers te versterken. “Als trans vrouw met een vluchtverleden wil ik laten zien dat wij zoveel meer zijn dan slachtoffers.” Aan deze award verbindt Winq een geldbedrag van 1000 euro.
Lees hier het juryrapport en bekijk de video.
hivos international activist award: gracie brendah nanyunja
In samenwerking met Winq reikt Hivos dit jaar de Hivos International Activist Award uit aan Gracie Brendah Nanyunja, medeoprichter van de Diverse Empowerment Foundation. Zij maakt zich hard voor queer personen met en zonder beperking in Oeganda, een land waar onlangs een antihomowet werd aangenomen die de rechten van queer personen nog verder inperkt. “Wij creëren een veilige plek waar mensen zichzelf kunnen zijn, zichzelf beter leren begrijpen en waar ze anderen zoals zij kunnen ontmoeten.”
Lees hier het juryrapport en bekijk de video.
Beeld: Dario & Misja
Videos: Roy Schepers en Emma Pot
MUAH: Mila de Jong, Bianca Fabrie en Clayton Leslie