“Mijn uiterlijk rijmt nog niet met hoe ik me vanbinnen voel”

Non-binaire mensen over queer joy

26 mei 2023, Nanoah Struik, 2 minuten

Non-binair is geen look, geen vastomlijnd hokje en zeker geen trend. Zes enby’s* over de zoektocht naar hun ware zelf. Vandaag het verhaal van acteur Thuy (38) (zij/hen – in meervoudsvorm).

“Toen ik drie was, zei ik tegen mijn ouders: ‘Mam, pap, ik ben geen meisje. Noem mij vanaf nu een jongen.’ En zo geschiedde, ik kreeg jongenskleding aan en mijn vader knipte mijn haar kort. Ik ben tot mijn vijfde als jongen door het leven gegaan. Ik kan me die periode zelfs nog levendig herinneren, ik voelde me echt zó compleet. Ik stopte met mijn jongensleven toen ik mezelf ging vergelijken met de meisjes in mijn klas. Daarna ging het steeds slechter met me en verloor ik mezelf. Tot ik op mijn 20e bij een gay studiegenoot uit de kast kwam als lesbisch, daarna ervoer ik pas voor het eerst hoe het was om echt mezelf te kunnen zijn.

Toch voel ik me ergens een imposter, omdat ik niet echt ín de queer community zit, ik heb niet veel vrienden uit de community. Het is bij mij ook nog weleens zoeken: bij welke voornaamwoorden voel ik me comfortabel? Mijn uiterlijk rijmt in ieder geval nog niet met hoe ik mij voel. Vanbinnen voel ik me meer mannelijk, eigenlijk zelfs man. Toen ik een paar jaar geleden een vriendin naast me had, dacht ik al: I’m the man! Zij bevestigde ook de hele tijd dat ik er stoer en mannelijk uitzag. Nu het uit is, moet ik die bevestiging bij mezelf zoeken. Dat is soms lastig maar ik ben echt superblij met wie ik ben in de kern.

Thuy
Thuy door Bete van Meeuwen.

Voor nu zit ik in het midden. Nu identificeer ik me als non-binair maar ik denk niet dat ik mezelf voor altijd non-binair zal noemen. Ik wil graag in transitie en ik verwacht dat ik me dan ook meer man zal gaan voelen. Dat is ook zo fijn aan het non-binaire label, je mag mannelijkheid en vrouwelijkheid en de fluïditeit daarin gewoon ontdekken. Je hoeft je niet te verantwoorden en je bent helemaal vrij: je hoeft niet per se mannelijk of vrouwelijk te zijn. Je mag alles zijn.”

*Enby is de fonetische uitspraak van de letters nb die staan voor non-binair.

Beeld: Bete van Meeuwen / Muah: Wout Philippo using mac cosmetics. / Hair artist: Sadryone Maduro

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Non-binaire mensen over queer joy

“Het hokje ‘vrouw’ loslaten heeft me zoveel rust gegeven”

“Trans en non-binair zijn is geen trend”

“Queer joy is voor mij wakker worden zonder zorgen”

“Ik zou best willen kiezen voor ‘vrouw’ of ‘man’, maar kan dat niet”

“Ook wie niet non-binair is kan van de non-binaire vruchten plukken”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau