een maatje voor het leven

“Dat ik de hulp die ik zelf ontving nu aan anderen kan bieden, maakt me zo dankbaar”

Toneth Verdejo verleent buddyzorg aan ongedocumenteerde queer personen

Toneth Verdejo (links) en Chloe Bronek.
Leestijd: 2 min

Met steun van het Oranje Fonds helpt Stichting Prisma Groep ongedocumenteerde queer personen hun weg te vinden in de Nederlandse maatschappij. Toneth Verdejo ontving ooit buddyzorg en ondersteunt nu als buddy andere ongedocumenteerde queer personen. “Ik help hen bij alle uitdagingen waar ik zelf mee te maken kreeg.”

Voordat Toneth Verdejo in aanraking kwam met het Buddy Project van Stichting Prisma Groep was zij flink de weg kwijt. Mijn verblijfsvergunning stond op het punt te verlopen, maar terug naar de Filipijnen was absoluut geen optie, omdat ik daar met doodsbedreigingen te maken had gekregen. Uiteindelijk werd ze ondersteund door een buddy met een soortgelijke achtergrond als zij, die haar in contact bracht met de juiste mensen en organisaties. “Inmiddels bevind ik me in mijn inburgeringsprocedure en ben ik zelf actief als buddy.”

Sinds een tijd ondersteunt Verdejo de non-binaire Chloe Bronek, die toen zij elkaar leerden kennen op het punt stond te worden uitgezet naar de Filipijnen, het land dat zij ooit ontvluchtte. Bronek: “Ik was daar actief voor een organisatie die discriminatie tegen trans personen bestrijdt. Twee van mijn vrienden zijn destijds vermoord, dus ik kon niet meer terug. Ik had geen idee wat ik moest doen of bij wie ik hulp moest zoeken, maar door Toneth en de Stichting Prisma Groep voel ik me nu een stuk zekerder van mijn zaak.”

Verdejo: “We eten af en toe samen, gaan eropuit en ik help Chloe bij alle uitdagingen waar ik ooit zelf mee te maken kreeg. Deze hulp nu zelf kunnen bieden, maakt me zo dankbaar.” Bronek: “Een project als dit is enorm belangrijk. Veel mensen in mijn situatie stappen uit het leven of kampen met mentale problemen. Het Buddy Project helpt mensen mentaal gezond te blijven.” 

weerbaarder

Met het Buddy Project koppelt Stichting Prisma Groep ongedocumenteerde queer personen aan een biculturele lhbtqia+ personen. “Het gaat erom dat de ongedocumenteerde queer vluchteling steun kan vinden”, vertelt Asia Hussain, directeur van de stichting. De begeleiders helpen hun maatjes een paar uur per maand, onder meer door hen te vergezellen tijdens afspraken met hun advocaat, bijeenkomsten met andere biculturele queer personen te bezoeken en door samen te koken. Ook helpen ze hen bij praktische zaken, zoals het oefenen van de Nederlandse taal. “Het doel van dit project is om mensen weerbaarder te maken, om hun krachten naar voren te halen, zodat ze beter mee kunnen doen in de samenleving”, aldus Hussain. “We hebben vaak te maken met mensen die kampen met grote eenzaamheid; met deze vorm van empowerment redden wij letterlijk mensenlevens.”

steun & vertrouwen

Het project begon in 2018 en een jaar later werden de eerste subsidieaanvragen gehonoreerd, waaronder die van het Oranje Fonds. "Zij steunen ons inmiddels een aantal jaar en financiering is voor ons heel belangrijk. Daarnaast vinden we het fijn dat het Oranje Fonds begrijpt dat wij onze doelgroepen het best begrijpen. Ze vertrouwen erop dat wij weten wat onze community nodig heeft.” Voor hun Buddy Project is Stichting Prisma Groep afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Hussain: “Ik blijf het indrukwekkend vinden hoeveel zij van zichzelf geven en laten zien. Zonder hun inzet zouden we dit werk niet kunnen doen."

iedereen doet ertoe

Het Oranje Fonds zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Want iedereen doet ertoe - maar niet iedereen heeft gelijke kansen. Dat merk je als je te maken krijgt met uitsluiting of discriminatie. Om wie je bent, wat je gelooft, van wie je houdt of waar je wortels liggen.

Ontdek hoe jij ertoe kunt doen op oranjefonds.nl/ertoedoen.

 MUAH: Mina Yan / Met dank aan: Wereldmuseum Amsterdam

Powered by Labrador CMS