een maatje voor het leven

“Met deze vorm van empowerment redden wij letterlijk mensenlevens”

Toneth Verdejo ontving buddyzorg als ongedocumenteerde trans vrouw

Toneth Verdejo (links) en Kaye Candaza.
Leestijd: 2 min

Met steun van het Oranje Fonds helpt Stichting Prisma Groep ongedocumenteerde queer personen hun weg te vinden in de Nederlandse maatschappij. Toneth Verdejo belandde vanuit de Filipijnen in Nederland en vond daar haar plek met hulp van haar buddy Kaye Candaza. “Ik was echt de weg kwijt voor ik Kaye ontmoette.”

Toneth Verdejo ontvluchtte de Filipijnen vanwege doodsbedreigingen. In Nederland ontving zij via Stichting Prisma Groep buddyzorg van Kaye Candaza, net als Verdejo een trans vrouw met Filipijnse roots. Verdejo: “Ik was echt de weg kwijt, maar door de hulp van Kaye en Prisma Groep bevind ik me inmiddels in mijn inburgeringsprocedure en voel ik me veel stabieler en krachtiger. Ik heb nu iemand op wie ik kan rekenen wanneer ik vragen heb over hoe te integreren in Nederland. Het maakte me ook zo gelukkig om via Kaye andere trans personen te ontmoeten. Het voelde alsof ik er een nieuwe familie bij kreeg.”

Candaza: “Veel trans vluchtelingen hebben wanneer zij naar Nederland komen moeite om te integreren. Meestal hebben ze geen idee waar te beginnen. Daarbij zitten zij vaak met vragen over de toegang tot genderbevestigende zorg, zoals waar ze aan hormonen kunnen komen. Als buddy probeer ik hen in contact te brengen met de juiste mensen en instanties, maar ik voer ook gesprekken over hun mentale gezondheid. Velen van ons zijn getraumatiseerd wanneer we hier aankomen en het is zo belangrijk om daarover te praten.”

een perfecte match

Het Buddy Project werkt als volgt: Stichting Prisma Groep koppelt een ongedocumenteerde queer persoon aan een biculturele lhbtqia+ persoon. “Daarbij letten we erop dat zij een taal delen, maar ook dat ze zich op een soortgelijk niveau bevinden qua opleiding en functioneren in de maatschappij”, vertelt Asia Hussain, directeur van de stichting.

“we hebben vaak te maken met mensen die kampen met grote eenzaamheid”

De begeleiders helpen hun maatjes op weg in Nederland door iedere maand een paar uur activiteiten met hen te ondernemen. Ze vergezellen hen bijvoorbeeld tijdens afspraken met hun advocaat, bezoeken bijeenkomsten met andere biculturele queer personen en koken samen. Ook helpen ze hen bij praktische zaken, zoals het oefenen van de Nederlandse taal. “Het doel van dit project is om mensen weerbaarder te maken, om hun krachten naar voren te halen, zodat ze beter mee kunnen doen in de samenleving”, aldus Hussain. “We hebben vaak te maken met mensen die kampen met grote eenzaamheid; met deze vorm van empowerment redden wij letterlijk mensenlevens.”

steun & vertrouwen

Het Buddy Project is begonnen in 2018. Een jaar later werden de eerste subsidieaanvragen gehonoreerd, waaronder die van het Oranje Fonds. “Zij steunen ons inmiddels een aantal jaar en financiering is voor ons heel belangrijk", aldus Hussain. “Daarnaast vinden we het fijn dat het Oranje Fonds begrijpt dat wij onze doelgroepen het best begrijpen. Ze vertrouwen erop dat wij weten wat onze community nodig heeft.” Voor hun Buddy Project is Stichting Prisma Groep afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Hussain: “Ik blijf het indrukwekkend vinden hoeveel zij van zichzelf geven en laten zien. Zonder hun inzet zouden we dit werk niet kunnen doen en zouden nog veel meer ongedocumenteerde lhbtqia+ personen vastlopen in hun asielprocedure, waarmee levens soms wel drie tot zes jaar stil komen te staan.”

Candaza legt uit hoe het Buddy Project zo is ingericht dat de goede daden die worden verricht, vermenigvuldigd worden. “Degenen die buddyzorg via ons ontvangen, bieden die hulp vervolgens vaak weer aan anderen.” Zo is Verdejo inmiddels zelf ook buddy geworden. “Mijn community is groter geworden door de hulp die ik ontving. Het maakt me dankbaar die hulp nu aan anderen te kunnen bieden.”

iedereen doet ertoe

Het Oranje Fonds zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Want iedereen doet ertoe - maar niet iedereen heeft gelijke kansen. Dat merk je als je te maken krijgt met uitsluiting of discriminatie. Om wie je bent, wat je gelooft, van wie je houdt of waar je wortels liggen.

Ontdek hoe jij ertoe kunt doen op oranjefonds.nl/ertoedoen.

 MUAH: Mina Yan / Met dank aan ARTIS 

Powered by Labrador CMS