Homostel opnieuw aangevallen

"Het kabinet moet veel meer doen"

Leestijd: < 1 min

Het homokoppel dat op eerste paasdag in Amsterdam werd uitgescholden en bespuugd omdat ze hand-in-hand liepen, is opnieuw aangevallen. Dat meldt hun advocaat op Twitter. COC Nederland vindt het te gek voor woorden en roept het kabinet op tot meer maatregelen tegen anti-LHBTQ-geweld.

"Afschuwelijk dat dit de jongens nu wéér overkomt en te gek voor woorden dat in Nederland anno 2020 nog steeds niet iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn op straat zonder te maken te krijgen met geweld", zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug in een persbericht. "Het kabinet moet véél meer doen om dit soort geweld aan te pakken."

Opnieuw aangevallen
De advocaat van de slachtoffers, Sébas Diekstra, meldt op Twitter dat het homokoppel op 10 mei opnieuw werd aangevallen toen ze hand-in-hand liepen in Amsterdam-Oost. Na een reeks opmerkingen zou een van de slachtoffers van achteren zijn geschopt waardoor hij onderuit ging.  

De politie was al snel ter plaatse waardoor de aanval werd afgebroken en de groep wegvluchtte. Er zou één persoon staande zijn gehouden door de agenten. De slachtoffers wilden direct aangifte doen, maar aanvankelijk kon volgens de agenten wegens drukte pas donderdag. Inmiddels lukt dat waarschijnlijk toch eerder.

Eerste paasdag
De twee homoseksuele mannen werden ook op eerste paasdag, 12 april, al uitgescholden en bespuugd toen ze hand in hand naar de supermarkt in Amsterdam-Oost liepen. De slachtoffers filmden dat voorval met hun telefoon. Een 15-jarige verdachte werd toen in voorlopige hechtenis genomen en de politie zocht verder naar andere daders.

Afgelopen maand werden ook twee transgender personen mishandeld, een in de Amsterdamse metro op 25 april en een in de Rotterdamse metro op 6 april. 

Zeven op de tien
In Nederland krijgen ongeveer zeven op de tien LHBQI’s in hun leven te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Het COC wil dat de regering meer doet om anti-LHBTQ-geweld aan te pakken. "Het is tijd voor minder geweld en meer veroordeelde daders", aldus COC-voorzitter Oosenbrug. Ze deed die oproep ook op 9 april, in reactie op een regeringsbrief zónder nieuwe maatregelen. Vera Bergkamp (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks) stelden Kamervragen over de kwestie.

Hogere straffen
Het COC wil onder meer hogere straffen op haatmisdrijven, agenten die gespecialiseerd zijn in de aanpak van discriminatie, meer steun voor Roze in Blauw-politieteams en verplichte aandacht op politieacademies voor de aanpak van discriminatie. Op scholen zou meer en betere aandacht aan LHBTI-acceptatie moeten worden besteed.

Het COC raadt mensen die het slachtoffer worden van fysiek of verbaal geweld om hun identiteit aan om altijd aangifte te doen. Dat kan bijvoorbeeld via Roze in Blauw.  

Powered by Labrador CMS