Ludwig Volbeda

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar 2024

Pageboy van Elliot Page is het beste vertaalde Regenboogboek van 2024

Ludwig Volbeda.
Leestijd: 2 min

Oever, het debuut van Ludwig Volbeda, over een jongere die worstelt met vragen over gender, vriendschap en het leven, is door de lezers van Winq en lezerscommunity Hebban.nl verkozen tot het Beste Regenboogboek van het Jaar 2024. In de categorie vertaald kreeg Pageboy – Mijn verhaal van Elliot Page, vertaald door Mijke Hadewey van Leersum, de meeste stemmen.

Dit jaar konden lezers een stem uitbrengen in twee categorieën. De redacties van Hebban en Winq stelden in samenwerking met regenboogboekhandel De Queer Boekenkast een shortlist op met oorspronkelijk Nederlandstalige regenboogboeken, alsook een met vertaalde regenboogboeken die verschenen tussen 1 januari 2023 en 31 maart 2024. Duizenden bezoekers van Hebban.nl en Winq.nl stemden net als de twee voorgaande jaren op hun favoriete lhbtiq+-boek. 

Oever van Ludwig Volbeda kreeg de meeste stemmen in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig. In zijn romandebuut schetst de tweevoudig Gouden Penseel-winnaar het portret van een jongere die worstelt met vragen over gender, vriendschap en het leven. Het boek ontving onder meer lovende recensies in Trouw  en  Het Parool. Haal het boek in huis via de lokale boekhandel of via Bol.com.

omslag Oever door Ludwig Volbeda

Pageboy – Mijn verhaal van Elliot Page, vertaald door Mijke Hadewey van Leersum, kreeg de meeste stemmen in de categorie vertaald. Haal het boek in huis via de lokale boekhandel of via Bol.com. Het Regenboogboek van het Jaar wordt bekendgemaakt in het kader van Queer & Pride Amsterdam. De top drie van beide categorieën wordt door boekhandel Scheltema in Amsterdam uitgebreid in de schijnwerpers gezet in een speciaal ingerichte etalage.

de beste oorspronkelijk nederlandstalige regenboogboeken van 2024

1. Oever van Ludwig Volbeda (Querido)

2. Liegen zul je van Jeffrey Dral (Volt)

3. Leer me alles wat je weet van Hanna Bervoets (Pluim)

4. Spectrum van Haroon Ali (De Bezige Bij)

5. De meisje van Jaouad Alloul (Lannoo)

6. Tosca van Maud Vanhauwaert (Das Mag)

7. Ik ben van Sam Bettens (Das Mag)

8. Gelukkige dagen van Renée van Marissing (Querido)

de beste vertaalde regenboogboeken van 2024

1. Pageboy - Mijn verhaal van Elliot Page (Spectrum)

2. Het boomhuis in het bos van TJ Klune (Volt)

3. Maak me eendimensionaal van Sang Young Park (Das Mag)

4. De nacht in de Telegraph Club van Malinda Lo (Nieuw Amsterdam)

5. De zeven manen van Maali Almeida van Shehan Karunatilaka (Spectrum)

6. Zoetwater van Akwaeke Emezi (Podium)

7. Mocht er iemand langskomen van Thomas Korsgaard (Ambo|Anthos)

8. De Rachel-affaire van Caroline O'Donoghue (Ambo|Anthos)

aanbod regenboogboeken stijgt 

Regenboogboeken zijn steeds zichtbaarder in het aanbod van uitgevers, boekhandels en bibliotheken. Uit consumentenonderzoek uit 2022 bleek al dat Nederlanders diversiteit en representatie in het aanbod voor zowel kinderen als volwassenen belangrijk vinden. 

Martijn Kamphorst, hoofdredacteur van Winq, ziet het aanbod van lhbtiq+-boeken duidelijk toenemen: “Het is al lang niet meer zoeken naar een speld in een hooiberg, zoals vroeger vaak het geval was met deze verhalen. De groslijst was erg indrukwekkend en de kwaliteit van de boeken zeer hoog. Wij hebben bij Winq inmiddels niet meer genoeg ruimte om alle titels uit het rijke, zeer diverse én groeiende aanbod onder de aandacht te brengen. Dat is natuurlijk jammer, maar vooral heel erg hoopgevend nieuws!”

regenboogboek van het jaar 

Na twee succesvolle edities van de Regenboog 100, de honderd mooiste, leukste en belangrijkste lhbtiq+-boeken aller tijden, organiseren Hebban.nl en Winq sinds vorig jaar gezamenlijk het beste Regenboek van het Jaar. Splinter Chabot won in 2021 en 2022 De Regenboog 100-verkiezing met zijn boek Confettiregen en in 2023 werd zijn roman als de Hemel genoeg ruimte heeft verkozen tot het Regenboogboek van het Jaar. 

samenwerking met tzum

Vanaf dit jaar wordt er ook samengewerkt met literair weblog Tzum, die een juryprijs organiseert voor regenboogboeken. Tzum zal binnenkort de winnaar bekendmaken van de juryprijs BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2024. Op de shortlist staan: Een ander leven van Bart Moeyaert, In het oog van Marijke Schermer en Tosca van Maud Vanhauwaert.

Winq kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt. 

Powered by Labrador CMS