Rechter in Dordtse mishandelingszaak noemt ‘flikker’ en ‘kankerhomo’ dagelijks taalgebruik
Schandalig vonnis in mishandelingszaak Dordrecht
Het COC eist dat het Openbaar Ministerie in beroep gaat in de Dordtse mishandelingszaak. De rechter oordeelde op donderdag 1 november dat er in die zaak geen sprake zou zijn van homofobie, terwijl de daders hun slachtoffer uitscholden voor ‘flikker’ en ‘kankerhomo’. De rechter legde geen hogere straffen op en sprak van ‘dagelijks taalgebruik’.
COC-voorzitter Tanja Ineke noemt het vonnis ‘schandalig’. “Als uitschelden voor ‘kankerflikker’ al geen bewijs meer is voor homofobie, wat dan wel? Welk voorbeeld stelt de rechter hiermee? Wat voor een signaal geef je aan kinderen die op het schoolplein voor ‘homo’ worden uitgescholden?” Woorden als ‘kankerhomo’ worden door de rechter in het vonnis ‘illustratief voor het dagelijks taalgebruik’ genoemd.
Eerder dit jaar oordeelde een rechter dat discriminatie geen rol speelde in de zaak van twee homomannen die in Arnhem werden mishandeld en uitgescholden voor ‘homo’ en ‘flikker’. Ook gaf een rechter in Amsterdam vorig jaar een soortgelijk oordeel in een andere zaak: toen was het slachtoffer uitgescholden voor ‘dirty faggot’.
COC: “Aanpak van geweld tegen LHBTI’s moet anders en beter”
In Dordrecht werden in april homoseksuele mannen in de val gelokt en mishandeld door dertien mannen. Ze werden donderdag veroordeeld tot werkstraffen van maximaal 200 uur en voorwaardelijke celstraffen of voorwaardelijke jeugddetentie van één tot drie maanden.
Het COC schrijft in een bericht aan het OM dat “voor eens en voor altijd duidelijk moet worden dat uitschelden van LHBTI’s onacceptabel is en dat het moet leiden tot hogere straffen”. Ook is de belangenorganisatie van mening dat de aanpak van geweld tegen LHBTQ’s anders en beter moet. Ondanks tussen de duizend en vijftienhonderd aangiftes van LHBTQ-discriminatie, worden er minder dan tien daders voor veroordeeld.