Roze ondernemers over corona: “Dit jaar zal ik niet snel vergeten”

De coronacrisis heeft grote gevolgen

Leestijd: < 1 min

Het coronavirus legt het roze uitgaansleven volledig stil. Nadat nog nét een succesvolle editie van de Leatherpride in Antwerpen kon plaatsvinden, werden eerder deze maand zowel de Roze Filmdagen als het Amsterdam Bear Weekend afgelast. Winq sprak met een aantal organisatoren over de gevolgen van de coronacrisis.

“Als we door zouden zijn gegaan met het plannen van Utrecht Canal Pride, zou iedereen waarmee we dit evenement organiseren simpelweg te veel risico's lopen”, vertelt organisator Robbert Kalff. Het prikken van een nieuwe datum voor het evenement, dat dit jaar voor de vierde keer zou worden gehouden, leek een onmogelijke opgave, ook gezien de drukte bij de gemeente en mogelijke problemen met het vinden van nieuwe sponsoren. 

De Utrechtse ondernemer, die in het najaar het tienjarig jubileum van Café Kalff viert, is maar vast gestart met een na de zomer geplande opknapbeurt van zijn bar. “Nu kan ik het grootser aanpakken, want we hebben immers de tijd. Maar het is ook een stukje bezigheidstherapie.”

“Ik denk dat de concurrentie moordend wordt wanneer deze restricties worden opgeheven”

Café Kalff draait normaal gesproken juist in het voorjaar een groot deel van haar omzet, rondom evenementen als Koningsdag, de Utrecht Canal Pride en het Eurovisie Songfestival. “Als de regering doorkomt met de aangekondigde ondersteuning voor ondernemers, maak ik me voor de komende twee maanden geen zorgen. Mocht dit langer blijken te duren, dan weet ik niet of we dat weer kunnen inhalen. Ik heb me negen jaar de pleuris gewerkt om dit allemaal op te bouwen, en nu zijn we weer terug bij af.” Toch probeert Kalff positief te blijven: “In september, als we tien jaar bestaan, ben ik van plan flink uit te pakken.”

En als de restricties worden opgeheven en cafés en restaurants weer open mogen? “Ik denk dat de concurrentie dan moordend wordt”, meent Kalff. “Je weet gewoon niet waar mensen voor gaan kiezen. Als we straks de deur weer uit mogen, gaan we dan massaal op het strand liggen, naar – ik noem maar wat – de sauna, of duiken we allemaal de kroeg in? Of zijn we allang blij dat we nog naar de evenementen kunnen die gelukkig níét werden afgelast?”

on

Mister Gay Belgium

Bram Bierkens organiseert jaarlijks de Mister Gay Belgium verkiezing. De kandidaten werden eerder dit jaar geselecteerd, en normaal gesproken zouden ze nu druk bezig zijn met campagnevoeren en repeteren. “In België worden op 5 april óf nieuwe maatregelen genomen, óf de huidige maatregelen versoepeld”, vertelt Bierkens. “Misschien blijkt dan dat de verkiezing, die nu gepland staat voor 23 mei, alsnog kan plaatsvinden, misschien moeten we het een paar maanden uitstellen. Het is moeilijk om daar nu iets concreets over te zeggen.” Een heel jaar overslaan, zoals bij het Eurovisie Songfestival het geval is, zal niet lukken. “We hebben de twaalf kandidaten al geselecteerd, we kunnen niet van hen vragen om hun hele leven een jaar on hold te zetten”, aldus Bierkens. 

De winnaar van Mister Gay Belgium 2019 zou begin mei deelnemen aan de Mister Gay World competitie in Zuid-Afrika, maar ook deze competitie is geannuleerd. “Dit jaar zal ik niet snel vergeten, dat is zeker”, concludeert Bierkens.

Update: inmiddels heeft de organisatie bekendgemaakt dat de finale zal worden verplaatst naar 15 augustus.

“Het zou fantastisch zijn als Roze Zaterdag het eerste feest wordt dat we na deze verschrikkelijke periode met z’n allen kunnen vieren”

Roze Zaterdag Leeuwarden

De jaarlijkse Roze Zaterdag vindt dit jaar in Leeuwarden plaats, als onderdeel van Leeuwarden Pride. De eerstvolgende editie staat gepland voor 20 juni. Mirka Antolovic-Tipuric van de organisatie vindt het moeilijk om te zeggen of het evenement doorgaat. “Tet zou natuurlijk fantastisch zijn als Roze Zaterdag het eerste feest zou zijn dat we na deze verschrikkelijke periode met z’n allen zouden kunnen vieren. Maar als het niet verantwoord is, kan het simpelweg niet.” Het evenement is nog niet afgelast, maar de organisatie houdt wel rekening met dat scenario. “Wat daar de consequenties van zijn: geen idee” bekent Antolovic-Tipuric. “Alle logistiek en vergunningen zijn afgestemd op 20 juni, dus we kunnen het niet zomaar verplaatsen. Misschien verschuift het naar volgend jaar. Dat is nu moeilijk te zeggen.”

“Dit gaat een gigantische uitdaging worden”

Bar de Regenboog

Antwerp Pride 2019
Foto: Roel Janssen

Ook andere horeca is zwaar getroffen. Patrick Nijenhuis opende eerder dit jaar in Nijmegen maar liefst de derde vestiging van Bar De Regenboog – “Wij zijn de eerste gay keten!” – maar moest deze door de overheidsmaatregelen na vijf weken al sluiten. “Het is vrij pittig. Nijmegen is ons nieuwste, grootste filiaal. We hebben er bijna drie ton in geïnvesteerd, zaten te wachten tot we open konden. Om na vijf weken te horen dat we de deuren weer moesten sluiten, dat is gigantisch”, vertelt Nijenhuis. “Het voordeel is dat de vestigingen in Rotterdam en Nijmegen goed lopen, dus we kunnen wel wat hebben. Toch sluit ik niet uit dat een van de drie vestigingen niet meer open gaat als dit voorbij is.” De ondernemer zegt momenteel alle scenario’s te bekijken. “De insteek is om gewoon weer open te gaan met drie leuke bedrijven, maar dat gaat een gigantische uitdaging worden. Ik heb veel mensen in dienst, en we zitten nog midden in de aflossing van de investeringen die we voor de nieuwe zaak hebben gedaan. Het wordt spannend.”

Antwerp Pride

Ook Bart Abeel, organisator van Antwerp Pride, dat een week na Pride Amsterdam plaatsvindt, kan momenteel weinig zeggen. “Voorlopig gaan we ervan uit dat het doorgaat, dus we gaan door met alle voorbereidingen. De kosten die we in deze fase maken zijn beperkt. Maar we houden de ontwikkelingen scherp in de gaten. Het hangt ervan af hoe snel dit allemaal voorbij is.” Abeel zegt ook te kijken naar wat andere evenementen besluiten. “In de tweede helft van juli vindt Tomorrowland plaats, het zal interessant zijn om te zien wat zij beslissen. We hopen vurig dat Antwerp Pride gewoon als gepland zal plaatsvinden.”

“Ik kan me voorstellen dat er dit jaar minder toeristen op Pride Amsterdam af zullen komen”

Pride Amsterdam

Luciën Spee, directeur van Pride Amsterdam, is optimistisch. “Deze periode is voor ons altijd wat rustiger: in januari en februari waren we druk met de vergunningaanvraag, de ambassadeurs en het selectieproces voor de botenparade. In mei krijgen wij het weer druk met de voorbereiding. Er mogen op dit moment tot 1 juni geen evenementen plaatsvinden, en Pride Amsterdam is pas van 25 juli tot en met 2 augustus. Pas als de overheid ook evenementen tot begin augustus verbiedt, heeft dat gevolgen voor Pride Amsterdam.” Spee gaat er wel vanuit dat deze editie niet hetzelfde zal zijn als voorgaande jaren. “Ik kan me voorstellen dat er dit jaar minder toeristen op af zullen komen. Er is ook een kans dat bepaalde deelnemers van de botenparade zich terugtrekken. De horeca is momenteel zwaar getroffen, en het zou zomaar kunnen dat met name deelnemers uit de horeca tegen die tijd hun budgetten op een andere manier willen inzetten. Dat kan ook gelden voor partijen die tijdens Pride Amsterdam een straatfeest organiseren. Maar momenteel is dat nog een beetje koffiedik kijken.”

Nelson Sousa da Cunha, eigenaar van fetisjwinkel MisterB heeft de deuren van de vestigingen in Antwerpen en Berlijn voorlopig moeten sluiten. “Gelukkig weten mensen ons online te vinden. Dat hebben we ook wel nodig, om te compenseren voor de winkels die dicht zijn.” De fetisjwinkel ziet momenteel een aardige stijging in online verkoop. “Er worden vooral vooral speeltjes en glijmiddel besteld; dingen waar je zelf thuis mee aan de slag kunt. En af en toe een harnas.”

In onze Pink Planner houden we je op de hoogte over de roze evenementen die zijn afgelast en degene die vooralsnog gewoon zullen plaatsvinden.

Powered by Labrador CMS