Matt Healy

The 1975 aangeklaagd voor 2,2 miljoen euro nadat zanger Matt Healy had gezoend met bandlid

Gepubliceerd
Leestijd: 2 min

Een jaar geleden ongeveer kwam zanger Matt Healy in opstand tegen de strenge anti-homowetgeving in Maleisië toen hij daar optrad met zijn band The 1975. Hij deed dit door te zoenen met bandlid Ross MacDonald. Niet alleen het optreden werd gestaakt – het complete festival werd afgelast. En nu krijgt dit een staartje in de vorm van een megaboete van omgerekend 2,2 miljoen euro.

In Maleisië is homoseksualiteit verboden. Wie intiem is met iemand van hetzelfde geslacht, wordt bestraft met geldboetes of een gevangenisstraf tot wel twintig jaar. De lhbtiq+-gemeenschap heeft geen rechten en openlijk transgender personen worden gecriminaliseerd.

wel of geen seks 

Op vrijdag 21 juli was de Britse alternatieve rockband The 1975 de hoofdact tijdens het Good Vibes Festival in Maleisië. Om een statement te maken tegen lhbtq-discriminatie in dat land, besloot zanger Matty Healy zijn bandlid Ross MacDonald op het podium te zoenen. Hij zei erbij: “Ik zie niet waarom ze The 1975 uitnodigen en denken ons te kunnen vertellen met wie we wel of geen seks mogen hebben.

Na dertig minuten werd het concert stilgelegd. Daarna werd bekendgemaakt dat de resterende twee dagen van het Good Vibes Festival ook werden gecanceld. The 1975 zou daarna ook nog optreden in Indonesië en Taiwan, maar die concerten gingen ook niet door.

white saviour complex

Lhbtiq+-activisten in Maleisië waren niet blij met de actie van Matt Healy, zo schreven we vorig jaar. Ze verweten Healy dat zijn actie voortkomt uit het ‘White Saviour Complex’ en dat dit alleen maar leidt tot nog meer restricties en ellende.

In augustus reageerde Healy daar weer op. Tijdens een concert in Hawaii zei hij dat hij ‘geen fuck geeft om wat voor white saviour complex, bitches. Ik wil gewoon het juiste doen en dat vergt soms een groot offer waar je verder weinig waardering voor krijgt’.

lelijk staartje

Het verhaal krijgt nu, een jaar later, een lelijk staartje voor The 1975. Er is een rechtszaak aangespannen tegen de band, zowel tegen The 1975 als geheel als tegen ieder bandlid afzonderlijk. Ze zijn aangeklaagd wegens contractbreuk door de festivalorganisatie omdat ze zich niet aan de vooraf opgelegde regels hebben gehouden, waarin duidelijk stond wat er zoal verboden was: naast roken en drinken op het podium is dat ook discussiëren over politiek, net als zoenen met iemand in het publiek of met elkaar.

Volgens de aanklacht zou The 1975 zich bovendien hebben willen terugtrekken, maar hebben ze zich op het laatste moment bedacht, volgens de aanklagers met de bedoeling om de regels bewust aan hun laars te lappen. Matt Healy zou daarnaast ook nog ‘agressief’ hebben gereageerd toen hij werd te stoppen met het concert, na de bewuste zoen. Ook rookte hij en dronk hij alcohol op het podium.

2,2 miljoen euro 

Het bedrag van de totale boete bedraagt omgerekend zo’n 2,2 miljoen euro. De band heeft gemeld dat ze ‘er op dit moment niets over willen zeggen’.

Het was overigens niet de eerste keer dat Healy protesteerde tegen anti-homowetten. In 2019 trad The 1975 op in Dubai, een land waar homoseksualiteit kan worden bestraft met tien jaar cel. Daar zoende hij met een mannelijke fan.

Bron: Attitude / Coverbeeld: WikiCommons

Powered by Labrador CMS