Vanaf vandaag gaat de hoofdredactie op de opiniepagina’s van het RD in gesprek met een openlijk homoseksuele ex-refo.

Dit kwam als volgt tot stand: een paar maanden terug werd een flyer meegeleverd met de krant, waarop de twee zoenende mannen uit de Suitsupply-campagne waren afgebeeld met een kruis erdoor.

Vervolgens riep iemand op een paginavullende advertentie te crowdfunden, waarop twee christelijke homo’s elkaar omarmen. Vorige week liet het RD al weten dat ze deze advertentie niet zullen afdrukken.

Debat
Maar een debat komt er nu wel. In Trouw staat vandaag een interview met John Lapré. Hij is schrijver en is degene met wie de hoofdredactie in de krant gaat corresponderen.

In het interview vertelt Lapré over de taboes die nog altijd heersen binnen de reformatorische gemeenschap. Wel ziet hij de manier waarop over homoseksualiteit wordt gesproken langzaam veranderen. Een briefwisseling zoals deze met het RD zag hij tien, vijftien jaar geleden niet gebeuren.

Seks
Waar Lapré zich vooral aan stoort, is dat het altijd direct over seks gaat bij het veroordelen van homoseksualiteit, alsof dat het enige is waar zijn relatie met zijn partner om draait. “Niet dat ze tijdens zo'n gesprek met mij direct overtuigd raken dat God het oké vindt als twee mannen of twee vrouwen een relatie hebben, maar die interesse is al een groot verschil", aldus Lapré.

Lapré denkt dat een groep kerken alles wat met homoseksualiteit te maken heeft, blijft afkeuren. “Maar als ik zie hoeveel barmhartiger en begripvoller refo-jongeren over homo's praten, ben ik wel optimistisch.”

Het complete interview met John Lapré lees je op de website van Trouw.