Jouw agenda voor AIDS2018

22 juli 2018, Edwin Reinerie, 4 minuten

Van 23 tot 27 juli vindt in Amsterdam AIDS2018 plaats – de grootste internationale gezondheidsconferentie ter wereld. Terwijl deskundigen elkaar ontmoeten in de RAI, worden er ook veel activiteiten ontplooid, die toegankelijk zijn voor het publiek.

Fotografie

1) Aids in Amsterdam, 1981-1996
De indrukwekkende fototentoonstelling Aids in Amsterdam toont beelden uit de periode waarin de ziekte als een roofdier door de hoofdstad trok. Een tijd waarin we het begrip ‘buddy’ leren kennen, quilts de herinnering aan slachtoffers levendig houden en omvangrijke herdenkingsbijeenkomsten ontstaan zoals de AIDS Memorial Day. De foto’s op de tentoonstelling tonen angst en verdriet, maar ook liefde en de wil om te leven.

2) The Stigma Project
Om aandacht te vestigen op de negatieve gevolgen van stigmatisering rondom het virus, ontwikkelde fotograaf Marjolein Annegarn de expositie – en het bijbehorende boek – The Stigma Project. Annegarn is sinds 1986 hiv-positief: “Het gaat mij aan het hart dat zo veel mensen vinden dat ze hun status moeten verzwijgen en in eenzaamheid met hun geheim moeten leven. En ik schrik ervan hoe weinig het publiek weet over de huidige stand van zaken rondom hiv. Dit werkt stigma in de hand.” De foto-expositie toont onherkenbare portretten van achttien hiv-geïnfecteerde Nederlanders. Onherkenbaar omdat de mensen niet in alle situaties open kunnen zijn over hun hiv-status. In het bijbehorende boek vertellen zij waarom.

3) Living by Numbers
Op 1 december 2016 werd in Amsterdam het Hiv-Aids-monument Living By Numbers onthuld, een kunstwerk van Jean-Michel Othoniel in de vorm van een telraam. Deze fotoserie is daar een onderdeel van. De fotoserie van Jeannette Cornelisse gaat over de impact van leven met hiv. Op dit moment leven er in Nederland zo’n 22.100 mensen met aids en hiv en iedere week krijgen gemiddeld achttien mensen de diagnose hiv. Wereldwijd overlijdt er nog elke twintig seconden iemand aan de gevolgen van aids. De geportretteerden vertellen – in relatie tot getallen – hun persoonlijke verhaal waarbij ze zich letterlijk en figuurlijk blootgeven.

Orlando 52: “Ik ben op 30 april 2004 op mijn 39e op Koninginnedag besmet geraakt. Ik ben pas twee jaar na mijn besmetting begonnen met de medicatie: drie pillen per dag. Ik ben pas één keer gewisseld van medicijnen – dat is nu alweer negen jaar geleden en sindsdien is het virus ondetecteerbaar. Ik ben door de medicatie wel gekrompen van 1.80 naar 1.77 meter. Ik werk bij de Aids Healthcare Foundation. Wij willen jaarlijks zeker drieduizend mensen testen en helpen om in 2020 wereldwijd 20 miljoen mensen op de medicatie te hebben. Dat zijn er nu rond de 15 miljoen.”

4) Onzichtbare levens
Schrijfster Colet van der Ven en fotograaf Adriaan Backer trokken naar verschillende werelddelen om de ervaringen van mensen uit kwetsbare groepen te documenteren. Van vrouwen in patriarchaal Tadzjikistan, slachtoffers van politiek geweld in Kenia, zwarte homomannen in het zuiden van de VS, transgenders in India en (ex-)gevangenen in Zuid-Afrika tot druggebruikers in Myanmar. In het boek Onzichtbare levens. Hiv aan de randen van de samenleving zijn de resultaten van hun reizen te ontdekken. De foto’s uit het boek zijn alvast te zien tijdens AIDS2018.

5) Atlas 2018
Midden in het centrum van de stad, in de Beurs van Berlage, worden verhalen verteld van mensen die leven met hiv of aids. Onder de titel ATLAS2018 reisde de organisatie naar de verre uithoeken van alle continenten en kwam terug met tal van films, foto’s en artikelen over tieners, truckers, sekswerkers, transgenders, drugsgebruikers, kinderen en vele anderen. Tijdens ATLAS2018 staan er sprekers, discussies en feestjes op het programma, net als de nieuwe documentaire I will speak, I will speak!, die op meerdere momenten te zien zal zijn.

The Stigma Project / Foto: Marjolein Annegarn

Film, Documentaire & Toneel

1) Aan Niets Overleden
Kelvin heeft hiv en zijn moeder en zus dragen dit grote geheim met zich mee. De speelfilm Aan Niets Overleden toont wat schaamte en angst met moederliefde kan doen in een samenleving waar de waarheid ondraaglijker is dan de dood van je eigen zoon. Aan Niets Overleden is het filmdebuut van regisseur en acteur Raymi Sambo. Na een aantal korte films wilde Sambo graag zijn theatervoorstelling Aan Niets Overleden verfilmen. Het is een artistieke film geworden met een all black cast. De hoofdrollen worden gespeeld door Perla Thissen, Jaike Belfor, Erwin Boschmans en Jonata Taal. Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in de Amsterdamse Bijlmer en heeft als thema de schaamtecultuur rond homoseksualiteit in de Surinaamse/Antilliaanse gemeenschap.

2) De tijd daarna
In De tijd daarna, een documentaire uit 2013 van Willem Aerts en Erwin Kokkelkoren, ontmoeten we drie mannen en twee vrouwen die hun levensverhaal vertellen. De verhalen samen geven een helder beeld over hoe de impact van hiv van persoon tot persoon verschilt, maar geeft ook de veranderingen weer van de afgelopen dertig jaar.

3) Voices of the Epidemic
De documentaire Voices of the Epidemic beschrijft de epidemie vanuit het perspectief van long-term survivors, gezondheidswerkers, partners en anderen die de epidemie van dichtbij meemaakten. In een serie van gefilmde interviews vertellen zij persoonlijk hoe hiv en aids in Nederland impact had én heeft op verschillende groepen, en hoe deze gemeenschappen elk op hun eigen manier reageerden op de epidemie.

4) Sex Worker’s Opera
In Sex Worker’s Opera, die sinds 2014 te zien is, doorbreken sekswerkers en hun vrienden stigma’s en stereotypes rondom het oudste beroep ter wereld. Amsterdam is de eerste internationale locatie voor deze opera, die tegelijk speelt met AIDS2018. De opera biedt een platform aan sekswerkers (LHBTQ) voor het vertellen van hun eigen verhaal. Van een escort die huwelijksadvies geeft tot een webcammodel dat samenwerkt met een buikspreekpop. In Sex Worker’s Opera worden verschillende muziekgenres gemengd: van opera tot hiphop en jazz. Dit wordt afgewisseld met digitale projecties, paaldans en poëzie. Bovenal toont de opera een niets verhullend en eerlijk inkijkje in de wereld van het sekswerk. Waargebeurde verhalen uit zeventien landen – van Duitsland en Engeland tot Uruguay, India en Zuid-Afrika – zijn in de show verwerkt. Sommige mensen vertellen hun eigen verhaal, sommigen dat van een ander.

5) Poz Paradise
Drie vrienden, vijftigers, al jaren hiv-positief, delen op Gran Canaria een villa die ze met enige zelfspot Poz Paradise hebben gedoopt. Begin jaren negentig, na de diagnose die een doodvonnis leek, kochten de mannen samen dit huis om op een warme plek de laatste fase van hun leven af te wachten. Maar met de komst van nieuwe medicatie werd ook hun levensverwachting steeds bijgesteld. Na al die jaren beseffen de drie mannen langzaam dat er wellicht nog wél een toekomst voor hen is. 

Experience

1) Stigma experience
Het magazine hello gorgeous, voor iedereen die leeft met hiv, komt tijdens AIDS2018 met een multimediaconcept waarbij bezoekers stigma en zelfstigma daadwerkelijk kunnen ervaren. Zo wordt een dialoog gestart over de noodzaak van het aanpakken hiervan, getriggerd door een echte ervaring die de bezoekers meemaken. Tijdens deze gewaarwording worden de bezoekers aan stigma en zelfstigma onderworpen en ervaren daarna een bevrijding door zelfacceptatie en social support. Van schaamte en schuld naar volledige acceptatie. De belevenis op basis van interactie is geïnspireerd door Dialoog in het Donker en Dialoog in de Stilte, waarbij bezoekers kunnen ervaren hoe het is om respectievelijk blind of doof te zijn.

2) Tour d’Amour
Uit liefde voor alle liefdes organiseert Aidsfonds op 26 juli in het Vondelpark de Tour d’Amour. Iedereen is van harte welkom bij dit fietsevent waarbij het niet om snelheid gaat, maar om te zien en gezien worden. Aidsfonds stimuleert deelnemers daarom ook hun stalen ros flink te pimpen. Deelnemers kunnen zich laten sponsoren om zo geld op te halen voor het testen van kinderen en zwangere vrouwen met hiv in Zimbabwe.

3) Protestmars
Door alle interessante en alleraardigste activiteiten zou je bijna vergeten boos te zijn. Want er bestaat bijvoorbeeld nog steeds geen genezend medicijn en in veel landen is de toegang tot hiv-medicatie extreem beperkt. Boze mensen kunnen op 23 juli hun woede uiten tijdens een mars met het thema Towards Zero Together. Deze voert door het
centrum van Amsterdam.

4) ENCOUNTER
Kunstenaar Joost van Wijmen zal op 24 juli zijn live performance ENCOUNTER presenteren. Al heel ons leven worden we vergezeld door ons lichaam. Ons lichaam heeft dezelfde dingen meegemaakt als wij. Sommige van deze gebeurtenissen zijn blijvend zichtbaar op ons lichaam in de vorm van een litteken. Het zijn gestolde getuigenissen van vaak intieme veranderingen. Tijdens ENCOUNTER vraagt Van Wijmen bezoekers of ze een litteken hebben en vervolgens worden die ter plekke nageborduurd. Zo registreert hij de verhalen achter de littekens. Door deze ontmoetingen verzamelt Van Wijmen verhalen over persoonlijke, herkenbare en soms aangrijpende gebeurtenissen die met ons lichaam te maken hebben. Het verhaal en het geborduurde litteken vormen samen een alsmaar groeiend kunstwerk.

5) Positive flame
Op 25 juli voert de Positive Flame door Amsterdam. Tijdens deze tocht wordt de fakkel steeds overgedragen aan onder anderen Nobelprijswinnaar Françoise Barré-Sinoussi, die in de jaren tachtig het hiv-virus ontdekte, en Timothy Brown, de enige persoon die is genezen van hiv. Verder lopen mensen met verschillende hiv-leeftijden mee. De tocht eindigt in het DeLaMar Theater, waar aansluitend het evenement The Power of Love – een avond vol ervaringsverhalen, medische informatie en optredens. De tocht is online live te volgen. Ook kunnen geïnteresseerden de lopers op een van de 37 meet & greet-plekken aanmoedigen.

6) PrEP Yourself met Jurre Geluk
Ben je tussen de 16 en 26 jaar oud? Op 25 juli kun je je op de binnenplaats van de GGD Amsterdam (Weesperplein 1) op een wel heel gezellig manier laten informeren over hiv-preventiemiddel PrEP. Tussen 16.30 en 17.30 uur kun je eerst een gratis soa-check laten doen en vanaf 17.15 uur presenteert Spuiten & Slikken-presentator Jurre Geluk een pubquiz over PrEP. Ten slotte kun je je om 19.00 uur laten rondleiden door de soapoli, mocht je altijd al benieuwd zijn geweest naar een kijkje achter de schermen.
Ga voor meer informatie over deze activiteiten en AIDS2018 naar www.aidsfonds.nl/aids2018.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau