5 vragen aan Sara Coster

Homokoppels kunnen vanaf 2019 terecht bij Nederlandse IVF-klinieken

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Groot nieuws: homokoppels kunnen vanaf 2019 terecht bij Nederlandse IVF-klinieken. Tot nu toe was dat verboden en werden wensouders gedwongen naar klinieken in het buitenland te gaan. “Die reis blijft ze nu bespaard”, zegt Meer dan Gewenst-woordvoerder Sara Coster.

Het is nog steeds niet mogelijk als homo-wensouder met een draagmoeder aan te kloppen bij een IVF-kliniek in Nederland, maar daar komt verandering in. Onderzoeksprogramma De Monitor deed een rondgang langs zestien IVF-klinieken en meerdere gaan vanaf volgend jaar starten met draagmoederschap voor homoparen.

Wij spreken Sara Coster, woordvoerder van de Nederlandse stichting Meer dan Gewenst voor roze ouderschap.

Wat betekent dit voor homokoppels?
“Als een draagmoeder zwanger wil worden van haar eigen eicel kan dat op dit moment in Nederland, maar als een draagmoeder, om wat voor een reden dan ook, een IVF-behandeling nodig heeft, kan dat niet. Vanaf 2019 wordt dat anders.”

Bij welke klinieken kunnen homokoppels dan terecht?
“Het is de bedoeling dat een aantal klinieken expertise gaat opbouwen. Op dit moment is dat het MC Kinderwens in Leiderdorp en Nij Geertgen in Elsendorp. In Leiderdorp gaat het om een behandeling waarbij de draagmoeder met een eigen eicel zwanger wil worden, maar om medische redenen IVF nodig heeft. In Nij Geertgen hoeft dat niet.”

Waar gaan mannen met een kinderwens nu heen?
“Wensouders gingen vaak naar Noord-Cyprus. Daar zijn commerciële klinieken die klanten proberen te werven, maar dat is iets dat je als ouder helemaal niet wilt. Als je een eicel nodig hebt van een eicelbank, gaat dat in Cyprus anoniem.”

Is dat niet tegen de Nederlandse wet?
“Ja, dat is tegen de Nederlandse wet. Sinds 2004 is er een wet aangenomen dat het een recht van het kind is om afstammingsinformatie te krijgen. Als je als wensouder dus naar een IVF-kliniek gaat en voor een eiceldonor kiest, krijg je het in Nederland juridisch heel erg moeilijk en ontneem je het kind een recht.”

Twee jaar geleden kwam er een rapport van de Staatscommissie Herijking ouderschap waarin zij het kabinet adviseerde draagmoederschap wettelijk goed te gaan regelen. 
“Dat rapport ligt er nog steeds, en het wordt hoog tijd dat het een wet wordt. Medisch zijn we nu heel ver, met het nieuws dat homokoppels vanaf 2019 terecht kunnen bij Nederlandse IVF-klinieken. Hierdoor wordt hen de vreselijke gang naar buitenlandse klinieken bespaard. Maar de politiek loopt nog steeds ver achter. De mannen die nu door klinieken geholpen worden, is het kind in de eerste periode wettelijk niet beschermd. De politiek moet echt in actie komen.”

Meer weten over de wet om meerouderschap wettelijk mogelijk te maken? Wij spraken eerder drie mensen die uitlegden waarom de wet er moet komen.

De Monitor over draagmoederschap in Nederland, dinsdagavond om 21.25 uur op NPO 2.

Powered by Labrador CMS