Big in a wig

“In het begin wilde ik vooral dat mijn dragpersonage heel classy zou zijn”

Dragqueen Amy Astoria

23 augustus 2019, Martijn Tulp, 2 minuten

Nederland en België tellen honderden fabulous dragqueens. Ook deze maand stellen we er een aan je voor. Deze keer: Amy Astoria, die classy en sexy graag afwisselt. 

Hoe begon je met drag?
“Ik ben samen met mijn vriendje Bjorn begonnen, die ook bekend is als Victoria Vyper. De dames van RuPaul’s Drag Race kwamen optreden in Amsterdam en het leek mij heel gaaf om daar in drag naartoe te gaan. Bjorn aarzelde nog, maar ik was meteen enthousiast. De reacties op straat waren zó positief, het was duidelijk voor herhaling vatbaar. Zo is het balletje gaan rollen.”

Is je drag nu heel anders dan die eerste keer?
“Vroeger droeg ik korsetten met een open buste, dat zou ik nu niet meer zo snel doen. Zo’n overbust korset dat over de borstlijn heen loopt, geeft niet genoeg vrouwelijke vormen. En je wil toch dat je figuur er vrouwelijk en curvy uitziet. Althans, dat vind ik wel bij Amy passen.”

Hoe zou je je eigen stijl omschrijven?
“Ook wel vrouwelijk, en heel kleurrijk, al merk ik dat ik het laatste jaar wat minder over de top ben in de pruiken die ik draag. Ik vind het leuk om classy en sexy af te wisselen, en ik vind het belangrijk om open en sociaal over te komen. Zéker niet bitchy.”

Amy Astoria
Foto: Dario en Misja

Heb je een voorbeeld?
“Er zijn altijd wel meiden waar je inspiratie uithaalt. Van Drag Race vind ik Detox heel tof: edgy en kleurrijk. Alyssa Edwards en Shangela zijn heel goed in wat ze doen en werken er ook heel hard voor. In Nederland is Lady Galore bijna een soort dragmoeder voor me. En Envy Peru vind ik te gek, haar make-up is heel stylish en vrouwelijk.”

Bij een goede dragqueen hoort ook een goede naam. Hoe kwam je op de jouwe?
“In het begin wilde ik vooral dat mijn dragpersonage een heel classy dame zou zijn, en het Waldorf Astoria-hotel past daar goed bij. Dus de achternaam had ik snel te pakken, en Bjorn kwam op Amy.”

Zijn er drag die we in de gaten moeten houden?
“Ja! JennderBender is een heel jonge, knappe drag uit Amersfoort. Ze is een aardige, lieve meid, en ontzettend goed in wat ze doet. Ik denk dat we daar nog wel meer van gaan horen.”

Waar kunnen we je binnenkort zien?
“Het is nog wat verder vooruit, maar door mijn deelname aan Superball kreeg ik een wildcard om mee te doen aan Miss Travestie Holland, dat op 20 oktober plaatsvindt.”

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau