Het begon allemaal met het verhaal dat Jussie Smollett slachtoffer was geworden van een haatmisdrijf. Hij zou vanwege zijn huidskleur en homoseksualiteit zijn belaagd door twee mannen. Die mannen zouden aanhangers zijn van Donald Trump en Smollett een strop om zijn nek hebben gehangen. Daarbij riepen ze campagneslogans van Trump.

Valse aangifte
Niet lang daarna kwam uit wie de mannen waren. Die bleken bekenden van Smollett en namen afstand van wat hij had beweerd. Vervolgens werd de acteur zelf opgepakt en aangeklaagd voor het doen van een valse aangifte.

Eind maart van dit jaar werd die aanklacht weer ingetrokken. Wel werd er een rechtszaak aangespannen tegen Smollett door de stad Chicago. De autoriteiten stelden Smollett aansprakelijk voor ongeveer 120.000 euro aan politiekosten rondom zijn aangifte van het haatmisdrijf.

Laster
Weer een maand later besloot de rechter dat deze zaak door kon gaan. Smollett zelf vond de 10.000 dollar aan borg, die hij eerder betaalde om vrij te komen, volstaat als vergoeding voor de gemaakte kosten. Hij probeerde de zaak te laten seponeren, maar dat is niet gelukt.

Nu klaagt Smollett de stad Chicago aan vanwege laster. Hij beweert dat hij economische en geestelijke schade heeft overgehouden aan de aanklacht tegen hem. Hij zegt dat hij zich gekwetst voelt door de aanklacht en dat dit heeft geleid tot mentale angst en extreme stress.

Valse verklaringen
Smollett klaagt daarnaast twee agenten aan, die ook bij de zaak waren betrokken. Volgens de acteur legden die agenten valse verklaringen af.

Door de hele gang van zaken is Smollett zijn rol in de serie Empire kwijtgeraakt. Hij werd uit het vijfde seizoen van de serie geknipt en is ook niet te zien in het zesde en laatste seizoen, dat momenteel te zien is op Fox.