Lijstje!

Dit zijn de queerste muziekvideo’s van 2019

Van Adam Lambert en Will Young tot Troye Sivan en... Peppa Pig!

19 december 2019, Jaap Bartelds, 10 minuten

Mocht je de kerstliedjes nu al zat zijn of wil je gewoon even iets anders zien en horen: hier vind je de mooiste liedjes en video’s uit 2019 die op wat voor manier dan ook een gay, queer, trans, lesbisch of bi thema hebben. Van Harry Styles en Sam Smith tot Mel C en… Peppa Pig!

De oogst van 2019 is groot, als het aankomt op het aanbod van, voor en over LHBTQ's. In dit overzicht komen ze allemaal nog een keer voorbij, om te beginnen bij Troye Sivan in januari en redelijk chronologisch te eindigen met het tamelijk obscure Electric Guest. Daartussenin van alles en nog wat, van Sam Smith tot Todrick Hall en Charli X & Christine and the Queens. Veel plezier met dit overzicht!

Troye Sivan – ‘Lucky Strike’

Het lied voelt als een koel briesje, maar de zinderende strandvideo maakt alles lekker broeierig. Troye Sivan weet hoe hij zijn fans moet pleasen met 'Lucky Strike'... Het was de laatste single van zijn album Bloom, uit 2018.

MNEK – ‘Girlfriend’

Stel, je bent een vrouw. Wat doe je als je vermoedt dat je vriend vreemdgaat met een man? Een taart bakken en meel in je haar smeren natuurlijk. Het is maar een detail in deze prachtige video.

Ben Platt – ‘Ease My Mind’

Zanger Ben Platt merkte op zijn twaalfde dat hij op jongens valt en deelde dat meteen met zijn ouders. Dit jaar kwam zijn debuutalbum Sing To Me Instead uit, met liedjes over de mannen in zijn leven. ‘Ease My Mind’ gaat over liefde en vertrouwen en hoe je jezelf overgeeft aan degene van wie je houdt. In de video gaat het er romantisch aan toe tussen hem en Teen Wolf-acteur Charlie Carver.

Robyn – ‘Send To Robyn Immediately’

Dansen en zoenen in het bos, dat is het thema van deze dromerige video. Let ook op de muziek, daarin zit een sample verstopt van ‘French Kiss’, het legendarische kreunlied van Lil’ Louis uit 1989.

Will Young – ‘All The Songs’

In 2001 deed Will Young mee aan de allereerste versie van Idols, Pop Idol in Groot-Brittannië. Hij won in 2002 en bracht aanvankelijk met succes een aantal singles en albums uit. Inmiddels is hij aan album nummer acht toe, dat op 14 juni uitkwam: Lexicon genaamd. Daaraan vooraf gaat zijn nieuwe single, het euforische ‘All The Songs’. De zanger laat zich in de video van z’n queerste kant zien. Onder leiding van de iconische fotograaf en regisseur is hij te zien als leerman, matroos, cowboy en zakenman. En dan wordt er ook nog gestript. 

Lionstorm – ‘N8 Hero’

LIONSTORM is een tweekoppige rapformatie bestaande uit Gale Rama en Sterresoet van Schooten. Ze misten queer rolmodellen binnen de Nederlandstalige hiphop scene en zijn daarom zelf begonnen. Winq sprak ze voorafgaand aan de première van hun nieuwe single, ‘No H8ro’. Lees hier het interview.

Tegan and Sara – ‘I’ll Be Back Someday’

Drie jaar nadat ze hun achtste studioalbum uitbrachten, is het Canadese popduo Tegan and Sara nu terug met een nieuwe single. Die staat op het negende album dat eind september is verschenen en Hey, I’m Just Like You heet. Voor het album bewerkten ze liedjes die ze schreven als tieners. 

Peppa Pig – ‘Rainbow Rainbow’

Afgelopen zomer verscheen een album van het tekenfilmvarken Peppa Pig. Het zwijntje is niet alleen populair onder peuters, maar ook onder gays en alle andere mensen van de alfabetgemeenschap. Nadat het album uitkwam, gingen mensen helemaal los op Twitter: Peppa Pig is een LHBTQ-icoon! Anderen gingen daar weer tegenin, want waarom was er ook alweer een petitie getekend waarin de makers van Peppa Pig werd opgeroepen om ook stellen van hetzelfde geslacht te tonen in de tekenfilm? En zo werd de onschuldige Peppa het middelpunt van een social media-storm(pje). Terwijl ze alleen maar heel vriendelijk ‘Rainbow, Rainbow’ zingt…

Wils – ‘Open Up Babe’

Wils is hoogstwaarschijnlijk de eerste Chinese popartiest die openlijk gay is. Toen hij uit de kast kwam, liet zijn platenlabel hem meteen vallen. Maar op Youtube schrijft hij dat hij nu oké is en blij is met alle steun van de mensen om hem heen. ‘Open Up Babe’ is zijn eerste single sinds Wils bekendmaakte dat hij op mannen valt. In de video is te zien hoe hij een romantisch avontuur beleeft met een leuke vent.

Miss Benny – ‘Every Boy’

Lipstick, oorringen, transparante kleding: Miss Benny is een opvallende verschijning. Zijn doel: “I just wanna kiss every boy in the world.” Goed, bij dezen een kusje terug 😘.

Ezra Miller – ‘Don’tcha’

De Pussycat Dolls bestaan al een tijdje niet meer en dat is jammer, want ze hadden leuke liedjes als ‘Don’t Cha’ (wish your girlfriend was hot like me), ‘Beep’ en ‘Buttons’. Van die eerste heeft Ezra Millers band Sons of an Illustrious Father nu een cover opgenomen, die behoorlijk creepy klinkt. De video is heerlijk queer.

Madonna – ‘Dark Ballet’

Vorig jaar zong Madonna al hele stukken van 'Dark Ballet' tijdens het MET-gala. Ze zag er werkelijk prachtig uit in een look die niet had misstaan in de video bij het nummer. Maar ze is er dus niet. Of nauwelijks. Slechts één close-up deelt ze met de camera. De hoofdrol is deze keer weggelegd voor rapper en transgender activist Mykki Blanco, die in de huid kruipt van Jeanne d'Arc.

Aly & Aj – ‘Star Maps’

Aly & Aj waren in het begin van de 00s retepopulair met nummers als 'Potential Break Up Song' en 'Like Whoa'. Veel hoorden we afgelopen jaren niet van de zusjes, zeker niet na de flop toen ze een album onder de naam 78violet uitbrachten. Maar de meisjes zijn terug. Met een nieuwe EP die Sanctuary heet en een queer video bij 'Star Maps'. Zelfs Drag Race-sterren Willam en Mariah komen even langs.

Jaouad Alloul – ‘We Both Know’

Jaouad Alloul begon zijn podiumcarrière als dragqueen en was te zien in The Voice van Vlaanderen. Dit nummer bracht hij uit speciaal voor Pride. In de video van 'We Both Know' zien we Jaouad feesten in een gaybar waar wij ook wel naartoe willen. De boodschap is duidelijk: “Mainstream media tonen nog steeds geen accurate representatie van hoe onze maatschappij eruit ziet. Deze clip wordt een viering van mensen van kleur en mensen die in de ogen van de maatschappij anders zijn.”

Taylor Swift – ‘You Need To Calm Down’

Taylor Swift presenteerde deze single als haar Pride-anthem. Voor de video had ze een enorme queer sterrencast opgetrommeld: van Ellen DeGeneres en Billy Porter tot Laverne Cox en drie jongens van Queer Eye (en vele anderen). Hartjes voor de dragqueen die de zangeres imiteert. Maar er was ook kritiek, onder meer van Christine and the Queens: Taylor zou de zich de LHBTQ-community hebben toegeëigend om er eens flink aan te verdienen. Tja, staat er eens een keer een wereldberoemde artiest op als een ally, is het weer niet goed...

Kazaky – ‘Push’

De jongens van Kazaky dansten ooit op hakken in Madonna’s ‘Girl Gone Wild’-video. Zelf brachten ze dit jaar ook weer muziek uit. ‘Push’ bevat wederom hakken, maar brengt ook een boodschap over vrijheid.

Todrick Hall – ‘Nails, Hair, Hips, Heels’

Binnen een maand bracht choreograaf, danser, rapper, zanger en dragqueen Todrick Hall twee video's uit. Het lied ‘Nails, Hair, Hips, Heels’ is een soort ‘Hoofd, schouders knie-en-teen, knie-en-teen’, maar dan met vogue en teksten als: ‘I don’t dance, I work. I don’t play, I slay.’ Erg aanstekelijk allemaal.

Todrick Hall – ‘I Like Boys’

Meteen ook maar even de volgende video van Todrick erachteraan. Wat een ontzettend leuke moeder is dat.

Charli XCX & Christine and the Queens – ‘Gone’

Op een onderkoelde elektrobeat verkennen Charli en Christine elkaar in de video van ‘Gone’. Hij doet sommigen denken aan ‘All The Things She Said’ van t.A.T.u., waarin de twee zangeressen ook een hitsige regenscène hadden. ‘Gone’ is de derde single van het nieuwe album van Charli XCX, dat in september is verschenen en simpelweg Charli heet. Op dat album staan voornamelijk duetten, met onder meer Troye Sivan, Lizzo, Sky Ferreira, Kim Petras, Tommy Cash, Haim, Big Freedia, CupcakKe, Pabllo Vittar, Clairo en Yaeji.

Tove Lo & Alma – ‘Bad As The Boys’

De queer singer-songwriters Tove Lo en Alma werkten al eens samen op een track van Charli XCX, ‘Out Of My Head’. Daarna kwamen ze met een duet dat ze zelf omschrijven als een ‘queer heartbreak anthem’. Hij staat op het album Sunshine Kitty van Tove Lo, dat in september is uitgekomen.

Freddie Mercury – ‘Love Me Like There’s No Tomorrow’

In oktober verscheen Never Boring, een nieuwe boxset met een overzicht van het solowerk van Freddie Mercury. Voor deze track is een nieuwe video gemaakt, waarin twee witte bloedcellen verliefd worden en elkaar een serenade brengen. Een van de bloedcellen is besmet met het hiv-virus, en de video is daarmee een verwijzing naar de hiv- en aidscrisis, zo leggen de makers uit aan Rolling Stone. ‘Love Me Like There’s No Tomorrow’ stond oorspronkelijk op Mercury’s soloalbum uit 1985, Mr. Bad Guy.

Adam Lambert – ‘Superpower’

Gitaargedreven funk en rock die is geïnspireerd door artiesten als Tame Impala, The Black Keys en Prince. Zo omschrijft Adam Lambert de sound van zijn nieuwe album Velvet. ‘Superpower’ is de vierde single van het album. De video is een oproep tegen uitsluiting en voor trotse rebellie, zo zei Lambert in een interview met Capital FM.

Chester Lockhart – ‘The Night’

Queer artiest Chester Lockhart gaat voor gothic in zijn nieuwe video voor ‘The Night’, dat met z’n gruizige elektrobeats lekker nineties aandoet. Het lied gaat volgens Chester over houden van, en dan specifiek van alle delen van jezelf die niet voldoen aan de gemiddelde standaard, zo vertelde hij aan Attitude. “Voor mij zijn dat mijn vrouwelijke en genderfluïde kant, en mijn Aziatische achtergrond waar ik me niet altijd thuisvoel. Maar ook mijn lippen. En mijn hang naar de macabere kanten van kunst.” Waarvan vooral dat laatste fraai terug is te zien in deze video.

Sam Smith – ‘How Do You Sleep’

Dansers in corsetten, Sam zelf in een seethrough top en met make-up: samen dansen en voguen ze er op los.

Harry Styles – ‘Lights Up’

Solo gaan nadat je in een succesvolle boyband hebt gezeten, is lang niet altijd een garantie voor succes. Maar het lijkt erop dat Harry Styles Robbie Williams achterna gaat. Twee jaar geleden maakte Styles een van de mooiste powerballads van dit decennium, ‘Sign Of The Times’. Nu is hij terug met een nieuwe single, met een video waarin hij intiem danst met vrouwen, en voor het eerst ook door mannen. De video is opgenomen in Mexico en het ziet er allemaal prachtig uit. De fans prijzen Harry intussen voor de 'biseksuele energie' die de video uitstraalt.

Mika – ‘Sanremo’

Zijn nieuwe album My Name Is Michael Holbrook kwam dit najaar uit, net als deze single – die in de verte doet denken aan een Pet Shop Boys-hit. Mooi is de video in jarenvijftigstijl, waarin volop wordt gecruised in de stegen van… San Remo wellicht?

Joey Contreras – ‘Wild’

In de video van singer-songwriter Joey Contreras zijn acteur en zanger Antonio Cipriano en danser Tyler McKenzie te zien als liefdeskoppel. Ze voeren een passionele dans op in een loft-achtige ruimte waar we het liefst meteen in zouden willen trekken. Het lied gaat volgens Contreras over een open relatie, dus laat die twee er ook maar lekker wonen. Hoe meer zielen…

Cameron Howton – ‘Oh Hot Damn!’

Deze zanger komt uit Nashville, is gay en zingt country. Dat zie je nog niet zo vaak. Wat we ook nog niet zo vaak hebben gezien is dat dit alweer de vierde video is deze week, waarin de liefde (of de aantrekkingskracht) tussen mannen het onderwerp is. In Camerons video wordt vrolijk in een rijtje gedanst en te zien is hoe hij het warm krijgt van een van de dansers. Of nee, wel twee. Volgens de zanger is dit het eerste lied ooit dat hij schreef over seks.

Todrick Hall & Tiffany Haddish – ‘Dripeesha’

Talkshowhosts Wendy Williams en Jimmy Kimmel maken hun opwachting in de nieuwe video van Todrick Hall (dáár is-ie weer!). Zelf is hij te zien als pittige serveerster, in full drag. Tiffany Haddish (bekend van Girls Trip en haar stem als Queen Watevra Wa’Nabi in de nieuwste LEGO Movie), is minstens net zo camp in deze heerlijk kleurrijke video. En op het eind geven ze ook nog een 'ass class'.

Halsey – ‘Graveyard’

Halsey heeft voor haar nieuwe video de Euphoria-actrice Sydney Sweeney gevraagd, als love interest. ‘Graveyard’ is de tweede single van het album Manic, dat in januari 2020 zal verschijnen.

Jusky – ‘Just Beautiful’

Deze rijzende ster uit Brazilië heet eigenlijk Juliano Agertt en hij schreef een lied over zijn ex-vriend. Die riep dat Jusky niet knap genoeg was voor hem. Maar wij vinden van wel, kijk maar eens op z’n Instagram-account. De boodschap van ‘Just Beautiful’ is precies dezelfde als die van Christina Aguilera’s ‘Beautiful’: je mag er zijn, wat anderen ook zeggen.

Sum Ting Wong – ‘Crossfire’

Heel even dachten we dat 'CrossFire' een parodie was (zoals we ook dachten dat RuPaul's Drag Race UK-kandidaat Sum Ting Wong een parodie op een dragqueen was) maar dat is allebei niet waar: 'CrossFire' is bloedserieus, met een video waar niks grappigs aan is. Wat zien we dan wel: een paar ernstig mooie mannen die om het stralende middelpunt Sum Ting Wong heen cirkelen. 

Mel C – ‘High Heels’

Afgelopen zomer ging ‘High Heels’ in première op São Paulo Pride. Mel C heeft met haar nieuwe single een queer anthem willen maken, zo vertelde ze in een interview met Attitude. In de video zijn haar vrienden van Sink the Pink te zien, een collectief dansers en kunstenaars. Het ziet eruit als een heerlijk frivool en hedonistisch feestje.

Greyson Chance – ‘Boots’

Nog één keer country? Nee, dat niet. Het is Greyson Chance met z’n glitterpak en z’n blote torso. Hij pakt het cowboythema lekker queer aan, en dat zien we natuurlijk graag.

Electric Guest – ‘Play With Me’

Tot slot Electric Guest. Achter deze twink in een speedo gaat Asa Taccone schuil. Hij is de zanger deze band uit Los Angeles, en heeft verkering met de drummer, Matthew Compton. Hoe vaak zou Asa dit lied voor Matthew hebben gezongen, dit jaar?

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau