Glenn Helberg en Dinah Bons in bestuur Pride Amsterdam

“We hebben ingezet op queer en trans personen van kleur”

03 augustus 2020, Winq redactie, 2 minuten

Eerder dit jaar trad het voltallige bestuur van Stichting Amsterdam Gay Pride af na commotie rond ex-voorzitter Frits Huffnagel. Eerder traden de eerste vijf nieuwe bestuursleden aan, die nu worden vergezeld door psychiater en activist Glenn Helberg en activist Dinah Bons.

Naar aanleiding van de aanhoudende onrust die ontstond door uitspraken die ex-voorzitter Frits Huffnagel deed over vluchtelingen in programma Spraakmakers, besloot het vijfkoppige bestuur van stichting Amsterdam Gay Pride afgelopen maart op te stappen. Wethouder Carolien Gehrels gevraagd een nieuw bestuur te formeren.

Twee maanden later traden de eerste vijf nieuwe bestuursleden aan. Frans van der Avert, directeur van Paleis Soestdijk, werd tot de nieuwe voorzitter benoemd. Hij werd vergezeld door oud-gemeenteraadslid Carlien Roodink, fotograaf Jonathan Oron, jurist Huib Wurfbain en Geneviève Lieuw, lid van het College voor de rechten van de mens.

Nieuwe bestuursleden

Het bestuur wordt voorlopig gecompleteerd door Dinah Bons en psychiater Glenn Helberg. Bons, die dit jaar de Gender Diversity Award ontving tijdens de Winq Diversity Awards, maakt zich onder meer hard voor de rechten, acceptatie en leefsituatie van (biculturele) trans personen. Dat doet ze onder andere als voorzitter van Trans United.

Glenn Helberg zet zich in voor de positie van Antillianen, was lid van de Raad van Advies van het College voor de rechten van de mens en werd in 2013 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor de maatschappelijke positie van Antillianen en Arubanen in Nederland en de rest van het Koninkrijk der Nederlanden.

Bruggenbouwers

Alle commissies van Pride Amsterdam mochten twee kandidaten voordragen voor het nieuwe bestuur. Uiteindelijk is een top drie samengesteld waarmee de organisatie in gesprek is gegaan. “Dinah en Glenn kwamen in deze ronde uiteindelijk het sterkst naar boven”, aldus voorzitter Van der Avert. “Het zijn echte bruggenbouwers met een stevige trackrecord. Kandidaten uit de Trans en de QTPOC-community [Queer and Trans People of Colour – red.]. Precies wat we nodig hebben. Met hen hebben we nu een evenwichtig bestuur samengesteld.”

Van der Avert benadrukt dat we de Pride-beweging internationaal voor een grote uitdaging staat. “Ondanks dat we de strijd voor gelijkheid samen zijn begonnen, is er sinds het ontstaan van Pride bijna alleen aandacht geweest voor de juridische en emancipatiestrijd van witte homo’s en lesbiennes. Sinds de tweede helft van afgelopen decennium probeert Pride Amsterdam inclusiever te zijn en zowel de Trans als de QTPOC-community bij de organisatie van haar festival te betrekken. Daarom hebben we ook ingezet op kandidaten uit deze community’s.” 

Foto Glenn Helberg: © Eveline Renaud / Foto Dinah Bons: Francisco Paramos voor Winq

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau