Het ultieme gay en queer NPO Plus-overzicht

Alle films en series die je moet zien

06 oktober 2021, Winq redactie, 3 minuten

In dit artikel vind je de hoogtepunten van gay en queer films, documentaire en series op NPO Plus. Van de serie ANNE+ tot Nicolaas Veuls Pisnicht: The Movie! Streamen maar! 

Anne+

ANNE+ is terug! Waar het eerste seizoen ging over de turbulente studententijd van de lesbische twintiger Anne, zien we haar in het nieuwe seizoen worstelen met het volwassen leven. We spraken Hanna van Vliet over haar bijzondere hoofdrol, de populariteit van de serie en de belangrijke thema’s die deze aankaart. Dat interview kun je hier lezen.

Het beste van ... Pride songs 

Bekende Nederlanders, waaronder onze eigen chef redactie Martijn Kamphorst, bespreken de muziek die bepalend is geweest voor de acceptatie en emancipatie van LHBTQ-mensen. 

De Diva in mij

Envy Peru, Hoax LeBeau en Lady Galore zie je in De Diva in Mij. In dit programma helpen de drie queens een zestal vrouwen aan zichzelf te werken om hun zelfvertrouwen terug te vinden. Een interview met de drie drags lees je hier

Dòst

In de telefilm Dòst wordt de vriendschap tussen Björn en Alko op de proef gesteld. Björn blijkt homo te zijn, Alko lijkt uit groepsdruk afstand te willen nemen. Het verhaal speelt zich af op een bijzondere plek: het platteland in Oost-Groningen. Een interview met regisseur Joren Molter lees je hier.

Ellie aan de verkeerde kant

De voormalige Amsterdamse politiewoordvoerder Ellie Lust heeft voor AVROTROS een documentaire gemaakt waarvoor ze in gesprek gaat met slachtoffers van anti-homogeweld. Ook spreekt ze met daders die zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie en geweld.

Galore

Met Galore maakte regisseurstweeling Lazlo en Dylan Tonk een intiem portret over dragqueensensatie Lady Galore. Een interview met de twee regisseurs en Galore zelf, lees je hier

Geslacht

Raven van Dorst brengt taboes over gender en seksualiteit in beeld zoals alleen hen dat kan: hilarisch en briljant.

Gewoon Vrienden

Joris komt niet los van zijn ouderlijk huis, Yad keert er juist met hangende pootjes naar terug. Deze Almeerse twintigers lijken voor elkaar gemaakt. Maar voordat ze zich aan hun liefde kunnen overgeven, moeten ze eerst nog het een en ander rechttrekken met hun moeders. Hoe precies, dat zie je in de film Gewoon Vrienden.

God's Own Country

De glooiende heuvels van Yorkshire zijn in 2017 het toneel voor Johnny (Josh O’Connor) en Gheorghe (Alec Sec reanu) in de tragische film God’s Own Country. Johnny, die de schapenboerderij van zijn doodzieke vader moet overnemen, wordt stapelverliefdopde nieuwe Roemeense werkkracht Gheorghe. 

Hehobros

Kevin Hassing en Pepijn Schoneveld spelen de hoofdrol in de VPRO-serie Hehobros. In de eerste aflevering ‘Homogamie’ zien we Kevin en Pepijn worstelen met hun relaties. Pepijns vriendin Eef heeft voor het eerst met een meisje gezoend en Kevin is gedumpt door zijn vriend.

Hij is een Zij

Jan Kooijman presenteert het vijfde seizoen van Hij is een Zij. In zes afleveringen bezoekt Jan acht transgender personen en volgt hij ze in hun dagelijks leven en tijdens de transitie. Van Inaya (27) uit Pakistan en tiener Emma (12) tot Ilona (59) die wordt bijgestaan door haar dochter.

How To Be Gay

Margriet van der Linden maakte de zesdelige serie How To Be Gay, waarin ze afreist naar landen als Rusland, Libanon, China en Engeland. Ze geeft antwoord op de vraag: hoe is het om daar gay te zijn? 

It's a Sin

Russel T Davies, bedenker van series als Queer as Folk en Years and Years, gaat terug in de tijd met It's a Sin. Een krachtig verhaal over gekozen families, de liefde en de onvermijdelijke verliezen die gepaard gingen met de aidscrisis van de jaren tachtig. Een interview met Russel lees je hier

Jongens

Na de dood van hun moeder wonen Sieger en zijn oudere broer Eddy samen met hun vader Theo. De rebelse Eddy wil graag motorcrossen, maar mag dat niet van zijn vader. Sieger is heel sportief en ontmoet bij zijn atletiektraining hoogspringer Marc. Terwijl om hem heen nieuwe liefdes opbloeien, ontdekt ook Sieger de liefde. 

Mel

In de documentaire Mel zien we de Armeense Meline het wereldrecord gewichtheffen voor vrouwen breken. Wat weinig mensen van de heldin weten, is dat ze liever door het leven gaat als Mel. In deze documentaire volgen we Mel’s verhaal. 

Petite Fille

De zevenjarige Sasha droomt ervan als meisje door het leven te gaan en gelukkig steunt haar familie haar onvoorwaardelijk. In deze documentaire van Sébastien Lifshitz zien de familie in een samenleving die vasthoudt aan traditionele ideeën over gender.

Pisnicht: The Movie

Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven. Is dit normaal taalgebruik of een vorm van homofobie? Hij maakte er een documentaire over, Pisnicht: The Movie.

Pride

De film Pride is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het 'Lesbians and Gays Support the Miners'-initiatief. Tijdens de Gay Pride van 1984 besloot een groep homorecht-activisten geld op te halen voor de stakende Britse mijnwerkers.

Portrait de la jeune fille en feu

Wat is er intiemer dan tot in het kleinste detail bekeken worden en je dan langzaam realiseren dat de andere persoon je ook echt ziet, precies zoals je bent? Een filmrecensie van Portrait de la jeune fille en feu lees je hier.

De Roze Revolutie

Michiel van Erp heeft een documentaireserie gemaakt over vijftig jaar lhbtq-emancipatie. In vier afleveringen van De Roze Revolutie onderzoekt de regisseur vanuit zijn persoonlijke verwondering de geschiedenis van de lhbtq-beweging in Nederland, die zo’n beetje begon met de eerste demonstratie voor lhb-rechten in 1969. Ons interview met Michiel lees je hier

Ryan is zwanger

Wie de documentaire Ryan is zwanger nog niet heeft gezien moet daar zeker snel verandering in brengen. In de ontroerende film zien we Ryan (die/hen). Ryan is trans non-binair en wil graag zwanger worden. Gelukkig wordt die daarin gesteund door diens partner David, maar hoe reageert de familie?

Turn It Around 

Tonko Bossen en Valentijn Avé spelen de hoofdrollen in Turn It Around, een korte film over twee jongens die verliefd op elkaar worden. Totaal onverwacht. 

Ouders uit de kast

Sofie van den Enk volgt in Ouders uit de kast jongeren waarbij ouders op latere leeftijd uit de kast kwamen. 

Queer Amsterdam

Veel mensen willen af van het eeuwige hokjesdenken. De klassieke man-vrouwverdeling lijkt al lang niet meer van deze tijd te zijn. BNNVARA speelt daarop in met de dramaserie Queer Amsterdam.

Years and Years 

Years and Years gaat over de opkomst van een extreemrechtse politica, die uiteindelijk ingrijpende gevolgen heeft voor de familie Lyon, en dan met name voor zoon Daniel en zijn partner Ralph, die op het punt staan met elkaar te trouwen.

Artikelen in dezelfde serie - Winq kijktips!

“Mensen vinden het moeilijk om naar homoseks te kijken”

Bekijk de korte film Dino At The Beach

Bekijk de gay webserie Open to It

Kijken: de korte film Shower, over twee mannen die douchen. Zonder happy end…

Het ultieme gay Netflix-overzicht

Het ultieme gay HBO Max-overzicht

Laatste seizoen Love, Victor gaat over zoektocht naar identiteit

Het ultieme gay Disney+ overzicht

Bekijk de teaser van Uncoupled, over een man die gedumpt wordt door z’n echtgenoot

Dit is de top tien van gay films met een happy end

Zaterdag bij Ik Vertrek: Sean en Martijn beginnen gay resort op Curaçao

Bekijk de trailer van Legendary, een afvalrace waarin de ballroomcultuur centraal staat

Nieuwe Netflixserie ‘Heartstopper’ vooral heel zoet

Kijktip: Canadese comedy Sort Of met Bilal Baig vanaf 12 mei te zien op NPO

Heartstopper op Netflix: bekijk de eerste beelden

Nieuw op Ziggo: Yelllowjackets, bekijk hier de trailer

Nu op Netflix: Queer Eye Germany

Laat álles uit je handen vallen: The Golden Girls staan op Disney+

Nieuw op Netflix: The Invisible Thread, over een tiener met twee vaders

Bekijk de trailer van Nan, The Movie

Binnenkort op Netflix: Heartstopper, over twee klasgenoten die elkaar meer dan leuk vinden

Janet Jackson docu eindelijk in Nederland te zien

Deze romantische films en series op Netflix mag je niet missen

Nieuwe docu: wat gebeurt er als een profvoetballer uit de kast komt?

Het ultieme gay Videoland-overzicht

Deze prachtige queer films vind je op CineMember

De ver’gay’ten films van de afgelopen jaren

Michiel van Erp: “Ik ben een laatbloeiende activist”

Loiza Lamers krijgt eigen docuserie op Videoland

Jamie-acteur Max: “Ik dacht niet dat ik de rol echt zou krijgen”

Vrijdag op Netflix: het derde seizoen van Sex Education

Enfant terrible: Seks, drugs en bonje

Bekijk de trailer van The Male Gaze: Three’s Company

Roze Filmzomer: Rafiki nu te zien op Picl

Roze Filmzomer: The Miseducation of Cameron Post nu op Picl

Roze Filmzomer: moderne western Cowboys nu te zien op Picl

Billy Porter schittert in nieuwe trailer van Cinderella

Nieuwe YouTube-serie X-Y-SEX: seksuele voorlichting volgens je eigen letter

Roze Filmzomer: Are We Lost Forever nu te zien op Picl

'Rocketman' is extravagant, expliciet en oprecht

“Ik heb in rare uithoeken naar liefde, aandacht en acceptatie gezocht”

Videoland komt met onthullende docu over wereld achter OnlyFans

Bekijk de Braziliaanse film Dry Wind, over een broeierige affaire in de bossen

Kijktips: 5x vakantiegevoel vanuit je luie stoel

Bekijk de trailer van gay kerstfilm The Christmas Setup

Nieuw op Videoland: deze Prince Charming zoekt een man

Oreo komt met regenboogkoekjes én een korte film: Proud Parent

Bekijk deze vijf korte gay-films uit Italië

Dook van Dijck krijgt eigen talkshow

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau