Pride Amsterdam

Pride Guide: 12 x tips voor Pride Amsterdam 2022

Van de Pride Walk tot een queer VR-museum

26 juli 2022, Roel Janssen, 4 minuten

Van 30 juli t/m 7 augustus vindt Pride Amsterdam eindelijk weer plaats in volledige vorm. Het kleurrijke programma barst uit z'n voegen van de activiteiten. De Canal Parade op 6 augustus staat bij velen waarschijnlijk al in de agenda. Winq deelt twaalf alternatieve tips.

1) Pride Walk

30 juli - tussen 11.00 en 13.00, van de Dam naar het Vondelpark

Het eerste weekend van Pride start sinds een aantal jaar met twee grote feesten: Milkshake Festival op het Westergasterrein en Pride Park in het Vondelpark. Maar vergeet ook zeker de Pride Walk niet. Die gaat zaterdag 30 juli van start gaat met een manifestatie op de Dam. Vervolgens trekt de mars, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de rechten van de wereldwijde regenbooggemeenschap, richting het Vondelpark. In de jaren voor de coronapandemie liepen er ruim 15.000 mensen mee. In het Vondelpark gaat vervolgens Pride Park van start, met dit jaar voor het eerst twee podia. Uiteraard kan Paul Morris niet ontbreken met zijn Pride Anthem 'Hide My Love'.  

Kijk hier voor meer informatie.

2) ITA Pride 

Vanaf 2 t/m 6 augustus - ITA

Tijdens Pride Amsterdam programmeert Internationaal Theater Amsterdam (ITA) een tweetal queer voorstellingen in zijn eigen theater. De eerste, A 24-Decade History of Popular Music van Taylor Mac, gaat over de illustere geschiedenis van Amerika. Het project beschrijft de manieren waarop gemeenschappen zichzelf opbouwen en weer uit elkaar worden gescheurd. Edward II - The Gay King is een eigentijds kostuumdrama van toneelgroep Oostpool gebaseerd op Christopher Marlowe’s Edward II. Hierin is Edward II (in de 16e eeuw) een van de eerste openlijk homoseksuele personages.

Kijk hier voor meer informatie.

Beeld: Little Fang.
A 24-Decade History of Popular Music. Beeld: Little Fang

3) Asian Pride

30 juli t/m 7 augustus - verschillende locaties

De organisatie van het CinemAsia Film Festival tuigt dit jaar rond Pride Amsterdam een compleet programma op, met onder meer filmvoorstellingen, een Pride Picnic, workshops en een eigen boot die meevaart met de Canal Parade. Met het programma wil het festival meer zichtbaarheid genereren voor de Aziatische lhbtq-gemeenschap en aanverwante onderwerpen.

Bekijk hier het volledige programma.

4) Pathé Pride Night

Vanaf 28 juli tot 7 augustus - Pathé bioscopen

Het hele jaar door kun je iedere eerste woensdag van de maand genieten van queer films tijdens Pathé Pride Night. Tijdens Pride draait er zelfs bijna dagelijks een nieuwe queer film bij Pathé. Hoogtepunten? Veneno, over het leven van de Spaanse sensatie La Veneno, op 3 augustus en Fire Bird op 30 juli. Ook kun je opnieuw genieten van The Favourite (2 augustus) en cult classic The Rocky Horror Picture Show (6 augustus).

Kijk hier voor meer informatie.

5) A tribute to all queens

T/m 20 augustus bij GO Gallery en van 21 juli t/m 30 september bij Kimpton De Witt hotel

Als onderdeel van Pride Amsterdam stelt gay-owned GO Gallery een tribute-tentoonstelling samen, waarvoor meer dan 40 kunstenaars werden gevraagd. Het thema: queens. Portretten van Freddie Mercury, Queen Maximá, Queen Elizabeth, Nefertite, Madonna de Queen of Pop, Drag Queens, Queen B Beyoncé, je favoriete speelkaart en schaakstuk of de grootste wijk van New York, ze zullen allemaal te zien zijn.

Kijk hier voor meer informatie.

A tribute to all queens
Mick Jagger is a queen van Matthias Hintzen. Onderdeel van A tribute to all queens.

6) Pride is a Protest

T/m 21 augustus - Melkweg

Pride begon ooit als een protest. Gezien over de hele wereld (óók in Nederland) veel lhbtq personen nog altijd niet in vrijheid kunnen leven, zou het dat nog steeds moeten zijn. Onder de slogan 'Pride is a Protest' toont poppodium Melkweg rondom Pride de vele verschillende vormen die zo'n protest aan kan nemen. Van exposities tot performances en van films tot dans. Denk aan ballroom workshops van House of Vineyard, een optreden van queer en feministisch rapduo LIONSTORM, filmvertoningen i.s.m. het International Queer & Migrant Film Festival en een feest van Pon Di Pride.

Kijk hier voor het hele programma.

7) VR museum over queercultuur

T/m 5 augustus - verschillende locaties 

Betrouwbare en positieve informatie over lhbtq-cultuur blijkt online lastig te vinden. Daarom bouwden studenten van de master Digital Design (Hogeschool van Amsterdam) het eerste digitale museum over lhbtq-cultuur. Een virtuele Canal Parade, ervaringsverhalen van lhbtq personen en een expositie van Pride Photo 2022: het is een greep uit wat er te zien is. De VR-tentoonstelling is te bekijken met een speciale bril.

Kijk hier voor meer informatie.

8) Queer Theater Festival

Op 28 en 30 juli en 2 augustus - verschillende locaties 

De OBA viert Pride Amsterdam met het Queer Theater Festival. Daarin zijn diverse theatervoorstellingen te zien die lhbtq thema’s bespreekbaar maken, zoals CHMSX Stories, over seks onder invloed van drugs. Ook is Naar Paramaribo, waarin drie huisgenoten een gezamenlijke Surinamedroom koesteren, te zien. Rikkert van Huisstede en zijn collectief aan openhartige mannen, rekken het hokje flink op met Boys won’t be boys, een voorstelling die eigenlijk geen voorstelling is. En The Pink Sheep of the Family, een voorstelling van en met trans personen uit verschillende generaties, geeft een ander perspectief op zowel gekozen als biologische familiebanden. 
Naar Paramaribo is te zien op 28 juli, Boys won’t be boys op 30 juli en CHMSX Stories op 2 augustus. 

Kijk hier voor meer informatie.

Beeld: Casper Koster.
Naar Paramaribo. Beeld: Casper Koster.

9) The Amsterdam Drag Show

4 en 5 augustus - The Harbour Club Theater

De grootste drag productie uit Europa is vanaf juli te zien in The Harbour Club Theater in Amsterdam. The Amsterdam Drag Show is een combinatie van zang, dans en comedy. Tijdens een avondvullend programma zetten Envy Peru, winnares van RuPaul’s Drag Race Holland seizoen 1, en Vanessa van Cartier, winnares van RuPaul’s Drag Race Holland seizoen 2, samen met Abby OMG, Janey Jacké, Sederginne, Axel Andro en de New Yorkse MC Skyla Versai de boel op stelten hakken.

Kijk hier voor meer informatie.

10) PINK Hotel

Vanaf 28 juli - INK Hotel Amsterdam - MGallery

Ieder jaar organiseert luxe boutiquehotel INK Hotel Amsterdam - MGallery traditiegetrouw een groot feest om diversiteit en INKlusiviteit te vieren. Op donderdag 28 juli nodigt het hotel iedereen – met welke culturele of professionele achtergrond, seksuele oriëntatie, opleiding of leeftijd dan ook – van 18.00 tot 22.00 uur uit om samen het leven te vieren. Het don’t stop until you’re proudfeest is een van de vele initiatieven van INK Hotel Amsterdam, dat in aanloop naar de Canal Parade voor de gelegenheid transformeert naar PINK Hotel. De entree is gratis, maar wees er snel bij, toegang tot het feest is first come, first served

Kijk hier voor meer informatie.

11) Pride at the Beach 

Vanaf 31 juli t/m 2 augustus - Zandvoort

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Zandvoort is het Pride de komende week. Van 31 juli tot 2 augustus vindt daar namelijk Pride at the Beach plaats. Op maandag 1 augustus kun je genieten van de Pride at the Beach Parade, die daarna uitmondt in een groot feest op het Gasthuisplein.

Kijk hier voor meer informatie.

12) Closing Party

7 augustus op de Dam 

Natuurlijk kun je op 6 augustus de Canal Parade van Pride Amsterdam bezoeken. Een hoogtepunt van de week, maar de dag erna kun je vanaf 2 uur ook nog naar de Closing Party. Op het moment van schrijven is de line-up nog niet bekend, maar voorgaande jaren kwamen er tal van Nederlandse queer artiesten en Songfestival-acts.

Kijk hier voor meer informatie.

Artikelen in dezelfde serie - Happy Pride!

Pride Guide: 9 x tips voor Pride Amsterdam 2023

Dr. Martens werkt voor nieuwe Pride-collectie samen met drie queer kunstenaars

Sportieve singles opgelet: ontmoet de ware liefde tijdens deze sportles

Deze twaalf prides in Europa wil je in 2023 niet missen

Antwerp Pride blaast 15 kaarsjes uit

Mensen met een verstandelijke beperking varen mee tijdens botenparade

“Ik was klaar om het gaspedaal in te trappen, maar heb nog jaren op de rem moeten staan”

KRO-NCRV viert Pride met speciale uitzending van BinnensteBuiten

Animals opent op indrukwekkende wijze je ogen voor anti-homogeweld

Grootste Progress Pride-vlag ter wereld te zien in Amsterdam

Philips doneert boot aan Pride and Sports tijdens Canal Parade…

Envy Peru: “Ik word gezien als voorbeeld en dat is een grote eer”

Fietstocht, film en house als bevrijding voor queers: dit is het programma van Queer Currents

Kleurrijk en voor het goede doel: dit is de Pride-collectie van TOMS

Pride Week bij Pathé: met films als Love, Simon en een uitgebreid programma

Pride in DeLaMar: Rocky Horror, Queen of Disco, Fok me Hokje en Falsetto’s

De extra dikke Pride-special van Winq is uit!

Deze queer mensen eisen voor zichzelf een plek op binnen de sportwereld

Dit gebeurt er allemaal op Asian Pride tijdens Pride Amsterdam 2022

Paul Morris maakt Pride Anthem 2022: ‘Hide My Love’

De beste plek tijdens Pride Amsterdam? Hier lees je er alles over

Onderzoek: nog steeds veel draagvlak voor Amsterdamse Canal Parade

Bekijk (en shop) hier de Pride-collectie van Calvin Klein

“Het is voor ons zó belangrijk dat mensen buiten Servië naar EuroPride komen”

Queer Theater Festival tijdens Pride Amsterdam: vier voorstellingen

Dit worden dé grote roze evenementen van 2022

“Ik kende vroeger geen queer character, dus nu bedenk ik ze zelf maar”

WorldPride en EuroGames in Denemarken

“Ik wilde een statement maken en heb toen een Pride-vlag gehaakt”

Trashy en sleazy: dit zijn de mooiste ondergewaardeerde Pride Anthems

Kleurrijk en zonnig: bekijk de mooiste foto’s van Honolulu Pride

Rotterdam Pride: hier de beelden

Foto’s: zo zag Curaçao Pride eruit

Tijdens Pride Amsterdam kwam hij ermee weg

De roze frontlinie ligt in Libanon

Zwolle stond op z’n kop, dit weekend. Hier de mooiste Pride-foto’s

Foto’s: Ariana Grande en vele anderen op de Manchester Pride

“Het is belangrijk dat Zwolle laat zien dat iedereen hier welkom is en zichzelf kan zijn”

7 tips bij aangifte van LHBTI-discriminatie

Antwerp Pride: “Van dit resultaat heb ik nooit durven dromen”

Zo zag Antwerp Pride 2019 eruit

Volgens deze roze ouderen is Pride nog broodnodig

Paul Kisner bezocht Mérida Pride: “Hij nam mij mee om zijn coming-out te vieren”

Dansende politieagent gaat heel Twitter en Facebook over

Foto’s en video’s: zo zag de Canal Parade 2019 eruit

50 jaar na de Stonewall-rellen

Pride-campagnes: op deze manier heeft de lhbtq-gemeenschap er écht iets aan

De winnaars van de eerste Pride Awards zijn bekend

Neem veilig een taxi tijdens Pride – met dank aan Magnum

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau