Ha, leuk, orgie! Met een beetje geluk tref je een all you can eat banket aan van smakelijke kerels en een keur aan nieuwe mogelijkheden als het gaat om standjes, combinaties en posities. Hoe kom je zo'n middagje/nachtje/weekendje een beetje prettig door? 

Tip #1: Relax
Het belangrijkste motto is: niets moet, alles mag. Als je iemand niet aantrekkelijk vindt, of als iemand van de aanwezigen jou niet zit zitten: prima, kan gebeuren. Je moet je eigen grenzen bewaken. Uiteindelijk is het jouw lijf en ben jij degene die bepaalt waar je wel of geen trek in hebt. Als je relaxed met elkaar omgaat, respecteert iedereen dat van elkaar. Dat geldt ook voor handelingen die jij niet wilt: toekijken is ook leuk. 

Tip #2: Safe? Maak goede afspraken met jezelf
Ooit was het zo simpel: veilige seks betekende neuken met condoom. Tegenwoordig zijn er ook mannen die zichzelf met PrEP tegen hiv beschermen en er zijn mannen met een ondetecteerbare viral load, die het hiv-virus zo goed als niet meer kunnen overdragen op anderen. De orgies waarbij je verplicht bent condooms te gebruiken, zijn dan ook eerder uitzondering dan regel.

Zowel PrEP als een ondetecteerbare viral load bieden geen bescherming tegen andere soa’s dan hiv. Spreek daarom vooraf goed met jezelf af wat jij wilt. Neem als je condooms wilt gebruiken zelf voldoende condooms en je favoriete glijmiddel mee. Liever geen condooms? Praat dan met je sekspartners over hun en jouw hiv-status en pas de risicoreductiestrategieën toe die je kunt vinden op Mantotman.nl. Let op: daarmee verklein je het risico op hiv-overdracht wel, maar je loopt alsnog kans om hiv op te lopen.  

Tip #3: Chems? Weet wat je gebruikt
Op veel orgies wordt ook flink wat drugs gebruikt. Van een jointje tot de zwaardere middelen. Personen die zelf enthousiast gebruiken, zijn niet per se geneigd je uitgebreid voor te lichten over mogelijke schadelijke effecten van waar ze mee bezig zijn. Beter weet je waar je aan begint door je vooraf in te lezen over verschillende drugs en hun werking, doseringen en welke combinaties wel en vooral niet kunnen. Krijg je toch iets aangeboden dat je niet kent? Check dan met je smartphone of je er wel aan wilt beginnen. Unity.nl is hiervoor een betrouwbare site.

Tip #4: Verklein je kans op hepatitis C
Hepatitis C wordt vaker gevonden bij mannen die seks met meerderen tegelijk hebben. Vooral hiv-positieve mannen lopen risico op hepatitis C, maar in netwerken waarin deze soa relatief veel voorkomt, worden soms ook hiv-negatieve mannen ermee geïnfecteerd. Het risico zit hem in (onzichtbare) bloeddeeltjes die het virus bevatten. Hepatitis C kan ook in sperma zitten.

Bij groepsseks zijn tops vaak onbewust overbrenger van hepatitis C. Onzichtbare bloedsporen met hepatitis C (afkomstig van een bottom) kunnen op handen, armen of penis blijven hangen. Zo gaat hepatitis C via jouw lichaam van de ene partner over op de andere. Dus ook als je alleen top bent is het belangrijk om te weten hoe je overdracht van hepatitis C zoveel mogelijk kan voorkomen. Check op mantotman.nl of jij of je partners risico lopen door het soort seks dat je hebt en hoe je deze risico’s zou kunnen verkleinen. 

Tip #5: Deel alleen je lichaam, geen hulpmiddelen
Ben je bottom in een orgie (of een ‘gang bang’), dan wil je waarschijnlijk tussendoor (opnieuw) anaal spoelen. Neem hiervoor je eigen spoelinstrument (opzetstuk, handpompje) mee, want via het delen van dit soort hulpmiddelen met andere mannen kun je soa’s aan elkaar overbrengen. Dat geldt ook voor dildo’s en andere sekstoys. Ook condooms moet je nooit delen. Een top kan via het condoom soa’s overbrengen van de ene op de andere bottom. Steeds verversen bij het overstappen dus!