Winq reiskompas

Gay travel tips voor Berlijn

De hotspots van Winq

Leestijd: 3 minuten - door Roel Janssen op 19 juli 2018

Waar Amsterdam de titel van homohoofdstad van Europa ondertussen verloren is, mag Berlijn die met trots dragen. Met een speciale roze wijk en elke avond een ander feestje, voelt het bijna elke dag als Pride in Berlijn.

In een notendop, hoe is het gesteld met de leefsituatie van LHBTQ's in Berlijn?
Het is goed vertoeven in Berlijn. Waar het buiten de bubbel (lees: die ouderwetse Duitse dorpjes waar ze nog steeds enkel bordschnitzels verkopen) achterlopen, kun je in Berlijn gerust hand in hand met je partner over straat lopen. Homo’s mogen sinds vorig jaar met elkaar trouwen en een kindje adopteren. Jaarlijks zijn er verschillende Pride-evenementen. In juli een grote door de stad, voorheen was er ook altijd een alternatieve Pride in Kreuzberg, het is niet bekend of die er komend jaar ook weer is. Voor de liefhebbers kun je in september naar het fetish-event Folsom Europe.

Patrick Martens eten
Patrick Martens ging voor Winq naar Berlijn

Waar en wat kun je het best eten?
ORA is een restaurant in het noorden van Kreuzberg, dat in 2015 als koffiezaakje begon. Het huist in een oude apotheek die zo’n beetje volledig intact is gelaten. Op onze eerste avond in Berlijn hebben we hier waanzinnig gegeten. Je zit op de originele tegelvloer aan antiek meubilair, tussen de apothekerskasten en andere ‘farma-parafernalia’. Deze verstopte parel is een bedevaartsoord voor Insta-influencers. Niet te vergeten: de cocktails hier zijn uitstekend. Niet zo van de stevige Duitse pot? Dan Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij MA’LOA, waar heerlijke healthy Hawaïaanse poké bowls worden geserveerd. Voor wie er nog nooit van heeft gehoord: een poké bowl lijkt nog het meest op een soort deconstructed sushi. Je stelt naar smaak je eigen kommetje samen met rijst, vis, en diverse groentes.

Waar kun je het best slapen?
Sir Savigny is een boetiekhotel van de Sir-keten. Het is geïnspireerd door door het Boheemse Savignyplatz, een hotspot voor boekenwurmen. In de roaring twenties waren denkers en artiesten als Otto Dik, Stefan Zweig en Bertolt Brecht vaak te vinden in deze buurt. Het warme interieur barst van de art deco, groen fluweel en donkergetinte meubels. Er is ook een in-house filiaal van burgerbar The Butcher, bekend uit Amsterdam. In je hotelkamer kun je dus met één klik op de knop een sappige burger bestellen. ’s Ochtends wordt in hetzelfde restaurant een heerlijk en gevarieerd ontbijt geserveerd. En die bedden! Ik was er niet uit te slaan. Je kunt ook naar boetiekhotel The Yard. Iets minder knus dan Sir Savigny, maar wél stijlvol. En gelegen midden in de trendy wijk Kreuzberg vol vintage- zaakjes, mooie boekhandels en hippe cafés. Een perfecte uitvalsbasis voor een dagje shoppen dus. Het groene karakter van de wijk zie je ook goed terug in het ontwerp. Zo vind je in het hart van het hotel een prachtige binnentuin, waar je kunt bijkomen van een dagje museumhoppen. Binnenkort wordt het hotel verrijkt met een wellness area inclusief ruim binnenzwembad.”

Hoe kun je jezelf het best van A naar B vervoeren?
Met de U- en S-bahn natuurlijk. Berlijn is te groot om te fietsen (of je moet een kleine route plannen), maar prima om met de metro te doen. Die ligt er al sinds 1902. Je kunt het beste aan het begin van je trip een kaartje voor je hele verblijf kopen.  

Hoe kom je aan je mannen?
De straat op! Neem de metro naar Nollendorfplatz en stap uit op een station waar elke avond lampen in de kleuren van de regenboog de nacht verlichten. Het is de homobuurt van Berlijn en het stikt er van de kroegjes en clubs, en mannen. Stap op ze af of benader ze op een gay-datingapp. Makkelijker dan in Berlijn ga je het niet krijgen.

Waar kun je uit?
Roses Bar is het roze, Berlijnse equivalent van Pippi’s Villa Kakelbont. Overal roze pluche, discobollen, kroonluchters, kerstverlichting, Mariabeelden en andere hysterische decoratie. Een kitscherige tent met fijne muziek en allemaal knusse hoekjes. Kijk er trouwens niet vreemd van op wanneer je in een van die hoekjes een paar mannen vieze dingen ziet doen. Hoort allemaal bij de ervaring. Dit is queer Berlijn op z’n schmutzigst. Een leuke, maar knettergekke tent, waar het feestje doorgaat tot in de vroege uurtjes. Je kunt ook naar cocktailbar Velvet, een echte hidden gem. Velvet zit in the middle of nowhere, in een vrij treurige straat. Je moet aanbellen en wanneer je binnen wordt gelaten, betreed je ineens een prachtig etablissement, waar betoverende cocktails worden geserveerd. Vraag zeker om een kijkje achter de schermen, waar ze zelf hun drank stoken. Het leek wel een chemisch lab, alsof ik ineens in een aflevering van Breaking Bad was beland.”

Wat is jouw persoonlijke parel?
De Teufelsberg. Deze kunstmatige heuvel in het voormalige West-Berlijn heeft een bijzondere geschiedenis. Onder de berg ligt de militair-technische school van de nazi’s verscholen. De geallieerden probeerden dit bouwwerk in eerste instantie op te blazen, maar de constructie was zo stevig dat begraven uiteindelijk een betere optie bleek. Boven op de berg pronkt een ruimtestation-achtige constructie die diende als een van de eerste afluisterstations van de Amerikaanse geheime dienst. Dit station was actief tot de val van de Berlijnse Muur in 1989. Inmiddels is de constructie flink in verval geraakt en hebben gra itikunstenaars de restanten onder handen genomen. Alleen al de moeite waard voor het uitzicht en de rit ernaartoe, dwars door het prachtige Grunewald.

Teufelsberg in Berlijn
De Teufelsberg

Tekst: Roel Janssen, Martijn Kamphorst / Fotografie: Rutger Geleijnse

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 95

Deze keer: Sauvage-acteur Félix Maritaud, mannen in rokken en Netta

Neem een abonnement

Geef cadeau