Let’s talk about sex

“Seks is voor mij een heel spektakel, met outfits en attributen”

Ivo (36)

24 april 2019, Martijn Tulp, 3 minuten

Ivo (36) is actief in de fetisj-scene. “Er was een periode waarin ik in seksueel opzicht helemaal ben losgeslagen. Althans, zo zagen anderen dat.”

“Tot m’n 26ste heb ik als een monnik geleefd; ik had wel twee lange relaties, maar dat was vooral heel schattig. Ik was nog niet echt bezig met scharrelen, ik had het vooral heel druk met mijn opleiding. Misschien was ik wel een laatbloeier. Toen ik naar Amsterdam verhuisde heb ik een profiel aangemaakt op een datingsite, en kon je ook opgeven wat voor fetisjes je hebt. Daar ben ik toen over na gaan denken: toen ik jonger was heb ik wel wat dingen uitgespookt waarvan ik nu denk: dat neigde toen ook al naar fetisj.

Ik ging in een Amsterdamse gaybar werken en begon wat meer te daten. Ondertussen kwam ik op de datingsite in contact met [fetisjfotograaf - red.] René Zuiderveld. Die wilde me fotograferen, wat ik hartstikke spannend vond. Hij had geregeld dat er een andere man bij zou zijn die me in de touwen ging leggen. Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik dat leuk zou vinden, maar het sloeg meteen aan. Met die man van de shoot ben ik anderhalf jaar samen geweest, in iets dat richting een master/slave-relatie ging. Hij heeft me heel veel dingen uit laten proberen, waardoor ik precies kon ontdekken wat ik allemaal geil vond en wat niet.

“Hoe weet je of het écht zo is, wanneer iemand zegt dat hij hiv-negatief is?”

Mijn partner deed zelf alleen aan safe sex. Via hem heb ik ook veel contacten opgedaan, die ook allemaal aan safe sex deden. Dus in de periode dat ik seksueel helemaal ben losgeslagen – althans, zo zien sommige mensen dat, maar ik niet hoor – was dat in een netwerk van jongens en mannen die allemaal aan safe sex deden. Een condoom hoorde er gewoon bij, het ‘condoom-moment’ kwam, er werd eentje gepakt en omgedaan, en je ging weer verder.

Ik merkte binnen de fetisj-scene wel dat men meer moeite kreeg met het gebruik van een condoom. Ik neukte soms wel al zonder condoom met mensen die undetectable waren, als ik ze kende en vertrouwde. Er waren ook wel jongens bij die zeiden ‘ja maar ik ben hiv-negatief!’, maar hoe kun je écht zeker weten dat dat zo is? Wanneer is hij voor het laatst getest, en wat is er sindsdien allemaal gebeurd? Ik maakte strenge keuzes.

“Het is soms doodvermoeiend om een nieuwe scharrel te vinden”

Inmiddels slik ik PrEP. Ik vind het heel fijn dat ik mezelf nu op die manier tegen hiv kan beschermen. Ik weet dat ik nog wel risico loop op andere soa’s, maar de afgelopen zes jaar heb ik geen soa’s gehad. Als ik, voordat ik PrEP ging slikken, een keer seks had zonder condoom, voelde het heel anders en dacht ik bij mezelf: ‘dít is hoe het hoort te gaan’. Als je het ‘condoom-moment’ achterwege kunt laten, gebéuren dingen gewoon, in plaats van dat ze bewust besloten moeten worden. Seks is voor mij een heel spektakel, met outfits en attributen, en zonder condoom vind ik het gewoon 100 keer lekkerder.

Het is soms doodvermoeiend om een nieuwe scharrel te vinden die in seksueel opzicht helemaal aansluit op wat ik zoek. Soms lukt dat via apps als Scruff en Recon, maar voor mij is uitgaan de beste manier om jongens te vinden die dezelfde fetisjen hebben als ik, vooral tijdens fetisjevents in Londen, Antwerpen of Berlijn.

“Inmiddels is fetisj een standaard onderdeel van m’n seksleven”

Het komt weleens voor dat ik jongens ontmoet die nog geen ervaring hebben met fetisj, maar wel heel nieuwsgierig zijn. Dan komt er een soort puberale opwinding en spanning bij kijken die heel cute is. Ik heb een tijdje in een fetisjzaak gewerkt, waardoor ik met korting veel gear kon kopen. Ik leen weleens iets uit aan een beginnende fetisjist. Dat is zeg maar mijn manier om iets terug te geven aan de community, haha.

Inmiddels is fetisj een standaard onderdeel van m’n seksleven. Ik kán wel zonder, maar alleen als ik echt gevoelens voor iemand heb. Als ik verliefd zou worden op iemand die minder behoefte heeft aan seks met een scherp randje, zou ik daar misschien wel mee kunnen leven. Maar voor losse scharrels niet.”

In de serie Let’s Talk About Sex vragen we jongens en mannen hoe zij zorgen dat ze krijgen wat ze willen in de slaapkamer (of de badkamer, op de bank, de keukentafel, noem maar op).

Illustratie: Hanna Whittle

Magazine 110
Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas
Artikelen in dezelfde serie - Let’s Talk About Sex

“Ik was gewoon benieuwd hoe het zou zijn”

“Toen mijn partner corona kreeg sliep ik op de bank”

“Ik heb als trans man veel te bieden in bed”

“Ondanks corona blijf ik die ene jongen zien”

“Door chemsex deed ik een poging tot zelfdoding”

“Bottomen heeft mijn seksleven leuker gemaakt”

“Ik date met mannen die een vrouw en kinderen hebben”

“Ik heb nu vaker mét dan zonder chems seks”

“Vroeger vond ik het lastiger om aan te geven wat ik wel en niet fijn vond”

“Toen ik op een seksfeest was gebruikte niemand condooms”

“Door al die bijwerkingen had ik überhaupt geen zin meer in seks”

“Ik vond het niet prettig dat mijn date seks wilde zonder condoom”

“Ik was zéker niet van plan zomaar iemand te beschuldigen”

“Na een dronken avond zat ik wéér bij de GGD”

“Vlak voordat we seks wilden gaan hebben, snoof hij een lijn coke”

“Ik kreeg direct na mijn eerste keer PEP voorgeschreven”

Oproep: let's talk about sex!

"De angst voor hiv zit er bij mij flink ingebakken"

“Ik fantaseerde er wel over om te bottomen, maar had het nooit verkend”

“Ik val op iemands energie, niet op wat er in zijn broek zit”

“Top en bottom? Dat moest m'n beste vriendin me uitleggen"

“Tijdens onze derde date vertelde hij dat hij hiv heeft”

“Ik weet niet of ik geloof in het idee van de ware”

“Ik vind condoomgebruik gewoon niet een probleem”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau