Vet lekkere muziek: zes venijnige liedjes van Lily Allen

"Forget your balls and grow a pair of tits"

Leestijd: 8 minuten - door Jaap Bartelds op 20 oktober 2020

Op het eerste gehoor klinken de hits van Lily Allen superlief en megagezellig. Maar luister eens goed naar haar teksten en je weet: de Britse zangeres is recht voor z’n raap, en zet menig man in zijn hemd. Hier een aantal voorbeelden van schitterend verpakt venijn met ook nog eens prachtige video’s.

Waarom deze rubriek? In de krochten van YouTube zijn de mooiste dingen te vinden. Videoclips, complete concertregistraties, live-optredens van weleer, al dan niet door de artiesten zelf online gezet. Iedere twee weken doen we een greep uit het overweldigende aanbod en bedenken we daar een thema bij, of zetten we een artiest in het zonnetje. (De kazige rubrieknaam is in een opwelling bedacht. Hopelijk is dat snel vergeven en vergeten.)

Dit is deel drie in een serie.
Deel één vind je hier
Deel twee vind je hier

Lily Allen – ‘Smile’

In 2006 debuteert Lily Allen met haar single ‘Smile’. In de veertien jaar die volgen is ze een identiteitscrisis, een scheiding en vier albums verder, dus echt stilgezeten heeft ze niet. Met ‘Smile’ zet ze de blauwdruk neer voor haar toekomstige succes: een vrolijk, lekker niksig deuntje waarop ze haar vent de maat neemt omdat hij een andere vrouw lag te pompen in fraai Nederlands. Het openingsshot is legendarisch: Lily zit op haar bed een compleet bonbonbloc of iets dergelijks naar binnen te proppen, waarna romantische flashbacks volgen naar toen ze nog helemaal gelukkig was. “At first when I see you cry
It makes me smile…”

Lily Allen – ‘Alfie’

Alfie Allen was niet blij met het portret dat zijn grote zus van hem schetste op haar vierde single ‘Alfie’. Ze zette hem neer als een niksnut die niets anders deed dan zich helemaal suf blowen, rukken en gamen. En dat op een hypervrolijk deuntje met een sample van Sandie Shaws ‘Puppet On A String’. De video noemde Lily een kruising tussen Tom & Jerry en Roger Rabbit, met haar broertje als pop. Reden voor dit lied was dat Lily haar broertje een schop onder zijn luie kont wilde geven. Dat is gelukt: Alfie Allen is inmiddels een gevierd acteur die het tot Game of Thrones heeft geschopt.

Lily Allen – ‘Not Fair’

Ook alweer zo’n bedrieglijk vrolijk liedje, waarop je spontaan countrydansjes gaat staan doen. Maar ‘Not Fair’ gaat over een vlam van Lily die het beste met haar voorheeft, voor haar door het vuur gaat en waar maar één ding mankeert: hij speelt niks klaar in bed. Hij maakt een geluid en dan is het alweer voorbij en zo ligt Lily steevast onbevredigd naar het plafond te staren: “Oh I lie here in the wet patch in the middle of the bed…” Lekker plastisch.

Lily Allen – ‘Who’d Have Known’

Toen Lily Allen dit liedje op MySpace zette, vertelde ze er meteen bij dat ze het refrein regelrecht van Take That had gejat. ‘Who’d Have Known’ lijkt dan ook heel erg op hun ‘Shine’, maar daar hadden de heren vrede mee: meezingen wilden ze niet, maar ze vonden het een leuk liedje en kregen bovendien allemaal een credit toebedeeld. In de video zien we niemand minder dan Elton John, die de gevangene speelt van een geobsedeerde fan: uiteraard is dat Lily zelf.

Lily Allen – ‘Hard Out There’

Had Lily deze video nu uitgebracht, dan was er waarschijnlijk een enorme mediastorm uitgebroken, maar in 2014 bleef het bij een aantal kritische artikelen over het feit dat de danseressen in de film racistisch zouden worden afgebeeld. Vonden de danseressen overigens zelf van niet. Het lied gaat juist over misogyny en ‘body image pressure’ richting vrouwen. In de tekst draait Lily dat krachtig om, met teksten als: “Forget your balls and grow a pair of tits.”

Lily Allen – ‘Fuck You’

Tot slot Lily’s grootste hit in Nederland: “Fuck you, fuck you fuck you… Fuck you very very much.” Allereerst valt het piano-intro op, dat zowel lijkt op een iets te snel afgespeeld ‘Close To You’ van The Carpenters als het intro van de Australische tv-soap Neighbours. En dan gaat Lily los, zoetgevooisder dan ooit. Met een bijzonder grappige video, bovendien.

Vorige keer: 15 prachtige liedjes over de regen

En wég is de ‘Indian summer’, want de herfst slaat keihard toe. Hoosbuien, onweer, windstoten: zonder plu en regenjas loop je een grote kans op een nat pak. Maar het heeft ook wel iets geborgens, de donkere dagen die eraan komen. Dus pak een deken, kruip op de bank en geniet van deze liedjes over de regen.

Eurythmics – ‘Here Comes The Rain Again’

Een van de mooiste liedjes van Annie Lennox en Dave Stewart is deze melancholische sluimerhit. Heerlijk zwelgen in zelfmedelijden en genieten van de storm.

Madonna – ‘Rain’

Een ondergewaardeerde ballad met stilistisch gezien misschien wel de mooiste video die Madonna ooit maakte.

Lady Gaga & Ariana Grande – ‘Rain On Me’

De meest recente regenhit uit dit overzicht, met een glansrol voor Ariana Grande die voor de verandering ook eens flink mag uitpakken met een buitenissige outfit.

Mika – ‘Rain’

Toch jammer dat Mika ondanks allerlei pogingen tot een comeback in de vergetelheid is geraakt. Want luister naar zijn ‘Rain’ en je hoort meteen weer hoe goed hij is.

Prince – ‘Purple Rain’

Een regelrechte klassieker als deze mag niet ontbreken. Paarsgedraaid tot op het bot, maar nog altijd een ijzersterk nummer.

Missy Elliott – ‘The Rain (Supa Dupa Fly)’

Er is maar één Missy Elliott en hier zien we haar bezig in volle glorie, namelijk in een waanzinnige opblaasbare outfit en gefilmd door een zogeheten ‘fisheye lens’. Uitgebracht in 1997, maar het klinkt nog immer futuristisch.

Travis – ‘Why Does It Always Rain On Me?’

Goeie vraag, en het antwoord luidt dat dit geldt voor iedereen met een droeve inborst. Het leutige kuifje van zanger Fran Healy maakt een hoop goed. En z’n dansende rokje trouwens ook wel.

Five Star – ‘Rain Or Shine’

De kauwgomballenpop van Five Star had ook prima in de foute tegenhanger van deze muziekrubriek gekund. Let ook even op die prachtige jarentachtigstyling van de dames en heren Pearson. Met zulke schoudervullingen heb je helemaal geen paraplu meer nodig.

Garbage – ‘Only Happy When It Rains’

Dit liedje vormde de inspiratie voor het thema van deze week. Een aantal weken geleden stond Garbage namelijk zelf al eens in het zonnetje, alhier. Op dit lied is het heerlijk headbangen. In de regen natuurlijk.

Blind Melon – ‘No Rain’

Met recht de ontroerendste video in dit rijtje. Een muurbloempje verandert in haar bijenpak in het meisje dat in het middelpunt van de belangstelling staat.

Terence Trent D’arby – ‘Rain’

Net als Mika stond Terence Trent D’Arby veel te kort in de belangstelling. ‘Rain’ stond op zijn debuutalbum, waarna Terence werd onthaald als de nieuwe Prince. Niet lang daarna werd alles vreselijk ingewikkeld, maar gelukkig hebben we deze nog.

Oran ‘Juice’ Jones – ‘The Rain’

Dat een regenbui tot een romantische ontmoeting kan leiden, bezingt Oran ‘Juice’ Jones. Zelf heeft hij pech, want hij zag zijn lieveling door de regen wandelen met een ander…

Mariah Carey – ‘Through The Rain’

Best gek: de diva aller diva’s is eigenlijk de enige in deze lijst die zichzélf compleet laat natregenen. Net als de rest van de video levert het een mooi plaatje op.

Adele – ‘Set Fire Through The Rain’

Dat is leuk: de dansers in deze video vechten eerst nog om een meisje, maar vinden een minuut verderop elkaar veel interessanter.

Grace Jones – ‘Walking In The Rain’

Tot slot een klassiek optreden van Grace Jones, met haar reggaebeats als een tikkende regenbui op de achtergrond.

Die keer daarvoor: de mooiste duetten van David Bowie

David Bowie is al enkele jaren niet meer onder de levenden, maar dankzij YouTube duiken er telkens opnieuw parels op. Deze keer zes duetten van de kameleontische zanger, van Tina Turner en Cher tot Annie Lennox en Bing Crosby.

David Bowie & Marianne Faithfull – ‘I Got You Babe’

We beginnen in 1973, toen David Bowie en Marianne Faithfull optraden in een piepkleine tv-set. Ze konden nauwelijks bewegen (en dat komt niet omdat Marianne een nonnenpak aanhad), waardoor er slechts twee camerastandpunten zijn. Is dat saai? Nee helemaal niet, net zomin als Davids prachtige pvc-broek en struisvogelverentop.

David Bowie & Tina Turner – ‘Tonight’

Wellicht de bekendste in dit rijtje, want dit was in 1988 een nummer één-hit in Nederland. Het lied is geschreven door David Bowie en Iggy Pop. Ze namen allebei een soloversie op van de track, maar dit live duet met Tina Turner werd de grootste hit. Met een onweerstaanbare saxofoonsolo, ook nog. En let op de leren toque van saxofoonspeler Tim Cappello.

David Bowie & Cher – ‘Young Americans Medley’

Cher heeft zo’n beetje met iedere artiest gezongen die er toe deed in de jaren zeventig, met dank aan The Sonny and Cher Show en later haar eigen Cher Show. Van Tina Turner tot de Jackson Five en David Bowie: allemaal gaven ze acte de présence bij Cher. Hier zingen ze een medley met o.a. de Bowie-hit ‘Young Americans’, gevolgd door wat soul- en doowopklassiekers.

In dezelfde show volgde ook nog het duet 'Can You Hear Me'. Zoals je kunt zien was Cher ook toen al dol op pruiken.

David Bowie & Annie Lennox & Queen – ‘Under Pressure’

Het duet van David Bowie en Freddie Mercury was een van de grootste hits van Queen in de jaren tachtig. Nadat Mercury in 1991 overleed aan de gevolgen van aids, volgde een tribute concert, waarbij Annie Lennox de honneurs van Mercury waarnam. Het is een prachtig eerbetoon geworden.

David Bowie & Bing Crosby – ‘Little Drummer Boy’

Een lied uit 1941 dat in 1977 als duet werd opgenomen voor een kerstspecial van Bing Crosby werd in 1982 een bescheiden hit. Bowie vond het lied verschrikkelijk vond en kort daarop verliet hij RCA, de platenmaatschappij die het lied op single had uitgebracht. Toch is het fijn dat het nog bestaat.

David Bowie & Robert  Smith – ‘Quicksand’

Best een bijzondere combinatie: David Bowie, die gedurende zijn hele carrière op allerlei verschillende manieren glamourous was, samen met de zanger van The Cure, met zijn vleermuizige roots in gothic, new wave, shoegaze en punk. En toch werkt het. Dit duet vond plaats tijdens een concert dat Bowie gaf ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag en waarop verschillende gastartiesten optraden.

Die keer daarvoor: vrouwen als man en andersom

Iedereen kent de video van Queens ‘I Want To Break Free’ nog wel, met Freddie Mercury stofzuigend in hotpants. Maar wist je dat hij zich vaker heeft uitgedost als vrouw? En kijk eens naar Annie Lennox, die best een stoere dude neerzet in haar ‘Who’s That Girl’-video. Maar er zijn meer artiesten die een jurk aantrokken of juist een business-suit. Van U2 tot Taylor Swift: de leukste video’s van zangeressen verkleed als man en zangers verkleed als vrouw.
Lees meer

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 104

Deze keer: Hugo Kennis, queer tweelingen en 'gaycationing' in coronatijd

Neem een abonnement

Geef cadeau