Deel zeven uit de serie

Lekker foute muziek: vijf ranzige Billy Idol-video’s

Heerlijk ranzige pareltjes

Leestijd: 8 minuten - door Jaap Bartelds op 17 november 2020

Verrassing! Billy Idol is te horen op het nieuwe album van Miley Cyrus. Maar wie was die man ook alweer, die in zijn video’s steevast met z’n fraaie torso te koop liep en verder het liefst in lakleer was gehuld? Hier vijf van zijn ruigste video’s, ter kennismaking of herinnering.

Uit de krochten van YouTube borrelen allerlei gekke, lachwekkende, bizarre en superslechte muziekvideo’s op. Die verzamelen we iedere dinsdag voor je in Winqs Lekker Foute Muziekrubriek. Elke week komen er een paar nieuwe (oude) liedjes bij.

Dit is deel zeven. De vorige afleveringen vind je hier:

In een tijd dat een platinablonde coupe weer helemaal terug is (zie hier maar liefst veertig gebleekte celebs voor-en-na de kapper), kijken we samen met Miley en haar witgeverfde mat even terug naar de periode waarin die trend ook al eens opspeelde: de jaren tachtig.

Annie Lennox zette de toon voor vrouwen, waarna Madonna voor haar eerste echte metamorfose ook koos voor een peroxidecoupe. Bij de mannen was het Billy Idol, die zijn sexy punklook letterlijk bekroonde met een spierwitte kuif.

Billy Idol maakte behoorlijk toegankelijke rocksongs, afgewisseld met breed uitwaaierende ballads. In zijn video’s is hij steevast te zien met fatale vamps, of hij neemt zelf die rol op zich, met vaak niet meer om het lijf dan een lakleren stretchbroek.

Veel mensen kregen het destijds behoorlijk warm van die stoute Billyboy, die van ruig soms over het randje van ranzig ging. Kijk hier onder maar eens of dat nog steeds zo is.

‘Hot In the City’

De muziek van Billy Idol bevatte eigenlijk alle rockclichés die je kunt bedenken: gelikte synthesizer-riffs, koortjes, een refrein waarin hij het uitschreeuwt en aan het einde een climax. In de video van ‘Hot In the City’ slaat Billyboy een gat in een muur en gluurt vervolgens door dat glory hole, waarachter een pikante wereld schuilgaat vol bondage. Intussen zou Madonna stikjaloers worden vanwege de crucifix om z’n nek. Een beetje gek wordt het als Billy eerst zijn gitaar en daarna de muur droogneukt.

‘Eyes Without a Face’

Een van Billy Idols grootste wereldhits was deze slepende ballad uit 1984. Gek genoeg scoorde hij er in Nederland maar matig mee: hij kwam niet verder dan nummer 24 in de Nederlandse Top 40. Hier scoorde hij zijn enige toptien-hit drie jaar later met ‘Sweet Sixteen’. De video voor ‘Eyes’ was voor Billy’s begrippen vrij kuis, met een inzoomende close-up die een minuut duurt, gevolgd door wat gespartel voor een rookmachine. Na drie minuten gaan er toch nog leren handschoentjes aan en wordt het bizar: Billy staat in het midden van een soort pentagram en om hem heen verschijnen figuren in zwartgekapte gewaden. Pure jarentachtighorror.

‘White Wedding’

Ook de video van ‘White Wedding’ heeft een duister thema, waarbij deze keer wordt geflirt met de dood. Een doodskist wordt dichtgetimmerd en we maken kennis met de bruid terwijl ze op een operatietafel ligt. Die bruid werd gespeeld door Billy’s toenmalige vriendin, Perri Lister. Eerder zag je haar al vastgebonden aan een kruis hangen in de video van ‘Hot In the City’.

‘Dancing With Myself’

Billy Idol werd in 1955 geboren als William Michael Albert Broad. Hij was amper twintig toen hij de punkband Generation X oprichtte. Zijn artiestennaam dankt hij aan een docent, die hem omschreef als ‘idle’, wat zowel ‘ijdel’ betekent als ‘nietsnut’, omdat hij er op school met de pet naar gooide. ‘Dancing With Myself’ stamt uit de tijd dat Billy bij Generation X zat, en gaat over de edele kunst van het masturberen. Iets waar hij kennelijk wél heel goed in was.

‘Catch My Fall’

Tot slot een video die begint met Billy in bed en eindigt onder de douche, waar hij de ranzigheid letterlijk van zich afspoelt. Een demonische grijns, een opgetrokken lip, duivelse make-up en er vliegt ook weer van alles in de fik: het is weer geen vrolijk wereldje dat Billy hier oproept. En dan gaat-ie op het einde ook nog eens heel dystopisch iets rechtstreeks uit een blik zitten eten. Wel met een groot kapmes, uiteraard.

Vorige keer: vijf prehistorische Kylie-hits

Deze week verschijnt Disco, het vijftiende studioalbum van Kylie Minogue waarop weer lekker gedanst kan worden. Ter gelegenheid hiervan doken we in de archieven en daar kwamen we vijf heerlijke dorky pareltjes tegen, uit de tijd dat Kylie nog lang niet zo cool was als nu en Stock, Aitken & Waterman zowat elke drie minuten een nieuw liedje voor haar uitpoepten.

Kylie Minogue – ‘I Should Be So Lucky’

Kylie was bij wijze van spreken net klaar van het inzingen van ‘I Should Be So Lucky’ toen het producerstrio alweer met het volgende niemendalletje kwamen aanzetten. Dit is natuurlijk wat gechargeerd, maar Kylie vertelde ooit dat haar doorbraakhit in een stief kwartiertje is geschreven. Stock, Aitken & Waterman (of een selectie daarvan) waren van 1987 tot en met 1992 verantwoordelijk voor haar eerste 21 singles. In Nederland maakten we kennis met Kylie via de video van ‘Lucky’, met haar tuttige permanentje.

Kylie Minogue – ‘Got To Be Certain’

Voor Kylie’s tweede Nederlandse hit (in Australië had ze al gescoord met ‘The Locomotion’, die kregen wij hier pas later voor de kiezen) zijn maar liefst twee video’s gemaakt. De eerste begint met een serie slapstick-achtige houdinkjes, waarna Kylie aan het schilderen slaat. In de tweede zijn de schilderscènes vervangen door een wandeling langs een rivier, waarbij Kylie een wonderlijke combinatie draagt van rood met neongroen.

Kylie Minogue – ‘Je Ne Sais Pas Pourquoi’

Dat Kylie kon acteren, wisten de kijkers van Neighbours natuurlijk allang. In de video voor ‘Je Ne Sais Pas Pourqoi’ spreekt ze een mondje over de grens én gaat ze terug in de tijd: ze is hier helemaal Doris ‘Que Sera, Sera’ Day. Let op de special effects: Kylie is in kleur en haar knappe tegenspeler in zwart/wit. Het decor doet overigens nogal denken aan de Britse WOII-serie ‘Allo ‘Allo.

Kylie Minogue – ‘It’s No Secret’

Ook wel een keer leuk om eens eens een single nemen die niet is uitgebracht in Nederland. De openingsscène lijkt regelrecht afkomstig uit onze eigen serie Spijkerhoek (kent iemand dat nog?), waarna Kylie wegloopt en in een wortelbroek over een strand loopt. Ze had er niet al te best weer bij, want: wisselend bewolkt.

Kylie Minogue – ‘Hand On Your Heart’

We hebben de lekkerfoutste voor het laatst bewaard, want wat doet Kylie hier prachtiger dan de titel van het liedje uitbeelden? Op haar jurk is een hart geplakt en inderdaad: op een gegeven moment legt ze haar hand erop. Of nee, dat doet ze helemaal niet, wat we dan maar als een gemiste kans beschouwen. Net als trouwens de hele video, die in de coulissen van een studio lijkt te zijn opgenomen. Desondanks blijft Kylie fris en fruitig rondspringen tot het bittere eind. En eigenlijk doet ze dat nog steeds...

Die keer daarvoor: vijf kazige liedjes over regen

Vorige week brachten we vijftien liedjes over de regen in de tegenhanger van deze Lekker Foute Muziekrubriek met Vet Lekkere Muziek. Daarin stond onder meer het lied 'Rain or Shine' van Five Star, waarvan we toen zeiden dat die niet zou hebben misstaan in deze rubriek. En zo zijn er meer lekker foute regenliedjes te verzinnen. Hier de leukste vijf!

Jermaine Jackson & Pia Zadora – ‘When The Rain Begins To Fall’

Het is 1984 en Michael Jackson is officieel The King of Pop. Broer Jermaine moet gedacht hebben: dat wil ik ook! Hij schakelde socialite Pia Zadora in voor dit duet, dat in 1984 de eerste plaats behaalde van de Nederlandse Top 40. Er werd een spectaculaire video bij verzonnen met Jer en Pi als futuristische actiehelden. Let op de zonnebril van Pia en het mouwloze Mad Max-achtige breiwerk van Jermaine.

The Weather Girls – ‘It’s Rainig Men’

Martha Wash en Izora Rhodes-Armstead begonnen als het muzikale duo Two Tons O’ Fun, maar veranderden hun naam toen ze de hitpotentie inzagen van ‘It’s Raining Men’. Helaas voor de twee bleef hun naam voor altijd verbonden aan deze monsterhit en scoorden ze daarna geen hits meer. Nog altijd kent iedereen deze klassieker, die destijds trouwens niet verder kwam dan nummer 43 in de Nederlandse hitparade.

B.J. Thomas – ‘Raindrops Keep Falling On My Head’

Dit übertuttige liedje staat op de soundtrack van de toch best stoere Butch Cassidy and the Sundance Kid. De heupwiegende B.J. Thomas ziet er met z’n gerafelde gilet, gele puntkragenbloesje en het haar in een brave scheiding ook niet bepaald stoer uit. De huppelende achtergronddansers maken het zoetsappige tafereeltje helemaal af. En had die arme man even een paraplu geleend…

Milli Vanilli – ‘Blame It On The Rain’

We hadden niet alleen het naveltruitje, de megging en de strakke-wielrenbroek-als-gewone-broek-voor-mannen aan Milli Vanilli te danken, met hun gescheurde jeans leverden ze nóg een bijdrage aan de mode van de jaren tachtig. En wat konden ze zingen hè, die Rob en Fab.

Jason Donovan – ‘Rhythm Of The Rain’

De Australische heartthrob scoorde in 1990 een Britse top tien-hit met deze cover van The Cascades, dat we in Nederland vooral kennen in de Nederlandse vertaling die is gezongen door Rob de Nijs. Het was in 1963 zijn eerste hit. Jason deed het in ons land wat minder, wat jammer is. Want de video is na dertig jaar het bekijken nog altijd meer dan waard.

Vorige keer: vijf keer ‘Crazy For You’

“Trying hard to control my farts… I walk over to where you aa-aare.” Oké, flauw grapje. Maar ‘Crazy For You’ is Madonna op haar schmalziest. En de Queen of Pop is niet de enige die helemaal knettergekgestoord verliefd op iemand was. Wat dacht je van David Hasselhoff, die geen smartlap à la Madonna maakte, maar een stevige meehosser? En zo zijn er meer ‘Crazy For You’s gemaakt. Hier de vijf foutste.

Madonna – ‘Crazy For You’

We beginnen natuurlijk bij Madonna, want haar ‘Crazy For You’ is de grootste hit uit dit rijtje. Deze ultieme jarentachtig powerballad die neigt naar een smartlap, stamt uit de film Vision Quest, die werd gemaakt vlak voordat Madonna wereldwijd doorbrak als superster en uitkwam op het moment dat Madonna alomtegenwoordig was, in 1985. In de film is ze te zien als nachtclubzangeres. Ze zong hierin ook het lied ‘Gambler’, dat lijkt op 'She's A Maniac' en een bescheiden hitje werd. Maar de knaller was ‘Crazy For You’, dat bovendien de allereerste ballad-hit uit haar lange carrière was.

Let Loose – ‘Crazy For You’

Zo’n beetje ten tijde van Take That, namelijk 1994, doken er allerlei boybands op die snakten naar hetzelfde succes. Maar dan moet je wel goede liedjes hebben, anders lukt dat natuurlijk nooit. Let Loose zag er leuk uit met gordijntjeskapsels en op elkaar afgestemde outfits, maar hun ‘Crazy For You’ beklijft niet. Wedden dat je het nú alweer bent vergeten?

Kylee – ‘Crazy For You’

De Japanse Kylee zingt ook in het Japans, behalve dan die ene zin uit het refrein. De video is een hommage aan allerlei Americana-dingen zoals woestijnen, oldtimers, homestyle cooking diners en snelwegen, waar Kylee langs paradeert in een hippie-outfit. Weer iets totaal anders dan de ‘Crazy For You’s hier boven en beneden.

Hedley – ‘Crazy For You’

Behalve Céline Dion en Justin Bieber zijn er maar verdomd weinig Canadese artiesten die internationaal zijn doorgebroken. Zo ook niet de band Hedley uit Vancouver, terwijl ze zo hun best deden om zich in te leven in het ‘Crazy For You’-thema. Namelijk nogal letterlijk, met een bandopstelling in een isoleercel, dwangbuizen en een set die doet denken aan American Horror Story: Asylum. Of ze überhaupt nog internationaal zullen doorbreken? Niet met zanger Jacob Hoggard in ieder geval.

David Hasselhoff – ‘Crazy For You’

Tot slot David Hasselhoff, die zijn lederen Knight Rider-outfit heeft ingeruild voor een minstens zo stoere motoroutfit. Zie hier de Offizielles Video, met zijn mat wapperend in de wind als hij op dit Village People-achtige deuntje over de snelwegen scheurt.

Die keer daarvoor: wat heeft Gloria Estefan gemeen met U2, Duitse Sandra en boyband Worlds Apart?

U2 schaar je niet meteen in het rijtje Gloria Estefan, de Duitse jarentachtigzangeres Sandra en boyband Worlds Apart. Maar toch hebben ze iets gemeen: ze namen allemaal een cover op van de bekende klassieker ‘Everlasting Love’. Het origineel is een fraai sixties soulnummer en de meeste nieuwe versies neigen naar een pastiche. Hier een overzicht van de leukste covers.
Lees meer

 

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 105

Deze keer: Erik Mouthaan, vaders uit de kast en win een toptv

Neem een abonnement

Geef cadeau