Deel vier uit de serie

Vet lekkere muziek: de 5 beste van Daft Punk

De koningen van de robotpop

23 februari 2021, Jaap Bartelds, 8 minuten

Gisteren werd bekend dat de robotmensen van Daft Punk, uit elkaar worden geschroefd, ontmanteld en opgeborgen in het cyberpopmuseum. Na bijna dertig jaar komt er een einde aan het duo, dat begon met strakke dance maar steeds eclectischer werd. Hier vijf hoogtepunten uit hun carrière.

Waarom deze rubriek? In de krochten van YouTube zijn de mooiste dingen te vinden. Videoclips, complete concertregistraties, live-optredens van weleer, al dan niet door de artiesten zelf online gezet. Iedere twee weken doen we een greep uit het overweldigende aanbod en bedenken we daar een thema bij, of zetten we een artiest in het zonnetje. (De kazige rubrieknaam is in een opwelling bedacht. Hopelijk is dat snel vergeven en vergeten.)

Dit is deel vier in een serie.
Deel één vind je hier
Deel twee vind je hier
Deel drie vind je hier

Daft Punk – ‘Around the World’

De heren van Daft Punk waren al een tijdje bezig toen in 1997 ‘Around the World’ een onverwachte hit werd. Het monotone lied met slechts de titel als tekst ging gepaard met een video van Michel Gondry, met dansers in skelettenpakken, robots en paspoppen in badpakken. Het zou later de blauwdruk vormen voor veel dansvideo’s, van onder meer Kylie Minogue. 

Daft Punk & Romanthony – ‘One More Time’

In 2000 volgde de tweede top 10-hit van Daft Punk die zelfs twee keer in de Top 40 stond. De eerste keer haalde het nummer 7 en 14 maanden later nummer 9. De zang is van Romanthony, wiens stem door een tigtal filters was gehaald. De single stond op het album Discovery, waarmee Daft Punk de toon zette voor de komende jaren: het was voornamelijk harde elektro met robotstemmen en elektrische gitaren dat de klok sloeg.

Daft Punk & Nile Rodgers & Pharrell – ‘Get Lucky’

De harde sound van Discovery was geliefd bij de fans, maar minder bij het grote publiek. Dat haakte pas weer aan in 2013 bij Random Access Memories, een album waarop Daft Punk koos voor een meer divers geluid dat was geworteld in aloude disco. Nile Rodgers werkte mee met zijn bekende gitaarslag en de zoetgevooisde vocalen van Pharrell deden de rest. Het stond vier weken op 1 in Nederland.

Daft Punk & Panda Bear – ‘Doing it Right’

Van hetzelfde album als ‘Get Lucky’ maar van een totaal andere orde is ‘Doing it Right’. Waar de grootste hit van Daft Punk megagelikt klonk, is deze track gelaagd en experimenteel. De meerstemmige sound van Panda Bear staat als een huis en blijft overeind te midden van het Muppet-achtige robotkoor van Daft Punk.

Daft Punk & The Weeknd – ‘I Feel it Coming’

Op het album Starboy van The Weeknd uit 2016 stonden twee tracks die hij opnam samen met Daft Punk. Eerst brachten ze de titelsong uit op single, waarna ‘I Feel it Coming’ een iets bescheidener hit werd. Hier kiezen we toch voor de laatste, om dat deze zo’n lekker herkenbare Daft Punk-groove heeft. Jammer dat ze ermee stoppen, we zullen ze missen, onze Franse muziekpioniers.

Vorige keer: 5 parels van liedjes van Matia Bazar

Matia Bazar ken je wellicht nog van hun jarentachtigzomerhit ‘Ti Sento’, die tot en met 2015 een notering had in Radio 2’s Top 2000. Het was hun enige echte hit, maar de groep rond zangeres Antonella Ruggiero had heel wat meer noten op haar zang. Hier vijf parels uit het begin van de jaren tachtig.

Matia Bazar – ‘Ti Sento’

Om te beginnen frissen we even je geheugen op. ‘Ti Sento’ stamt uit 1985 en was in Nederland een nummer twee-hit in de zomer van 1986. Toen bestond Matia Bazar al twaalf jaar als groep. Veel mensen denken dat Matia Bazar de naam was van de zangeres, maar de leads werden gezongen door Antonella Ruggiero. De band bestaat nog steeds, met een andere zangeres: Silvia Mezzanotte. Hieronder zie je Antonella en haar mannen optreden in Toppop.

Matia Bazar - ‘Elettrochoc’

We gaan terug naar 1983, waar Matia Bazar een optreden verzorgt in een minimaal decor met veel zwart. Daarin staat Antonella een pantomime-act op te voeren terwijl ze beweegt op de new wave-klanken van ‘Elettrochoc’. Het is heerlijk kunstzinnig op een manier die je destijds wel vaker zag bij acts die opereerden op het randje van de underground. Antonella’s stembuigingen gaan richting operette en dat is niet vervelend, maar eigenlijk gewoon heel bijzonder.

‘I Bambini di Poi’

Hetzelfde decor, een andere jurk. De toetsenist op rechts ziet er zittend op de grond een beetje lullig uit, maar Antonella maakt een hoop goed met haar Maria Callas-imitatie. We hebben het dan niet over haar stem, maar over haar mimiek waarin ze de grote gebaren niet schuwt.

Matia Bazar – ‘Tango Marlene’

We blijven nog even in 1983, uit de tijd dat Matia Bazar met het album Tango scoorde in thuisland Italië. ‘Tango Marlene’ begint als een typisch tangodeuntje, tot ineens een Duitstalige stem klinkt, waarna Antonella een fonetisch ingestudeerd stukje Duits zingt dat over Marlene Dietrich gaat. Vervolgens galmt ze het refrein van ‘Lili Marlene’ en gaat ze daarna weer verder met hun eigen lied.

Matia Bazar – ‘Fantasia’

Voordat met Tango de artyfarty periode aanbrak in Matia Bazars carrière, zag Antonella er nog uit als een discozangeres met haar gepermanente lange haar. ‘Fantasia’ uit 1982 is een rockballad op een ritme dat bijna neigt naar reggae.

Matia Bazar – ‘Noi’

Nadat ze met ‘Ti Sento’ een uitbundige zomerhit hadden gescoord, was dit de ingetogen opvolger. Alsof ze wilden terugkeren naar het min of meer alternatieve circuit en nog een hit niet zagen zitten. Maar mooi is het wel en luister tot slot nog één keer naar die prachtige stem van Antonella.

Die keer daarvoor: de 80s hits uit It’s A Sin

De Britse serie It’s A Sin is ontvangen met lovende recensies. We hebben stiekem alvast even gekeken en ja: het begint goed. De serie speelt zich af in de jaren tachtig en heeft een heerlijke soundtrack. Hier alvast vijf nostalgische eighties hits, plus de Spotify playlist.

Grappig eigenlijk, dat de vorige hitserie van Russell T Davies Years and Years was. Een dystopisch drama was het dat een gitzwarte toekomst schetste van Groot-Brittannië, maar waar ook hier en daar viel te lachen om de vele futuristische gimmicks.

In It’s A Sin blikt Davies juist terug, op een periode die voor veel mensen al even dystopisch was. Te zien is hoe drie hoofdpersonages elkaar ontmoeten en bevriend raken in het Londen van de vroege jaren tachtig, een tijd waarin de eerste berichten opdoken over een geheimzinnige ziekte die daarna snel om zich heen greep. In de lhbtq-scène heerste angst die in de clubs werd weggedanst op muziek van Bronski Beat, Eurythmics en Culture Club.

Op de officiële Spotify-playlist komt heel wat moois voorbij, waarvan we er vijf willen delen omdat die ook nog eens een fraaie video hebben. Die zie je hieronder, gevolgd door de embedded playlist van It’s A Sin.

O ja, waarom het grappig is dat Davies’ vorige serie Years and Years heet? Omdat in It’s A Sin de hoofdrol wordt gespeeld door Olly Alexander, juist: de zanger van de act die Years & Years heet.

Nog een o ja: die recensies dus. The Guardian en The Independent gaven respectievelijk vijf en vier sterren.

Afijn, terug naar de jaren tachtig!

Bronski Beat – ‘Smalltown Boy’

Zanger Jimmy Somerville speelt zelf de jongen uit het kleine stadje dat droomt van de gespierde schoonspringer in het zwembad een stad verderop, die hem later echter fataal wordt. Met zijn kleine gezicht en vrolijke dopneus ziet Somerville is perfect gecast als bleue tiener.

Culture Club – ‘Karma Chameleon’

De video’s van de Culture Club zijn nog altijd een feest om naar te kijken. Alleen al vanwege de outfits van Boy George. Wat voor uitmonstering heeft de zanger nu weer aan? Die van ‘Karma Chameleon’ speelt zich af in het Mississippi van 1890, al is het moeilijk voor te stellen dat de mensen er destijds zo kleurrijk uitzagen. Of zoveel make-up ophadden als Boy George.

Soft Cell – ‘Tainted Love’

Die jongen in dat bed… Voor heel wat tieners uit de jaren tachtig was hij de ultieme natte droom. Waarschijnlijk was dat precies wat Soft Cell op het oog had. De blonde benen die uit z’n maagdelijk witte boxershort staken, zijn geworstel met de lichtgevende demonen, daar kunnen de Troye Sivans nog een puntje aan zuigen. “I cannot stand the way you tease…” (Ps. er was ook nog een andere video waarin zanger Marc Almond in een wit engelenpakje boos doet tegen een kindje bij een aquarium vol vissen waarna hij gaat schommelen)

Kate Bush – ‘Running Up That Hill’

In de tacky jaren tachtig was Kate Bush een baken van stijl en klasse. Oké, niet altijd, maar in deze video schittert ze in al haar gracieuze eenvoud. Kate voert hier een moderne dans uit met Michael Hervieu terwijl ze allebei een Japanse hakama dragen.

Pet Shop Boys – ‘It’s A Sin’

Tot slot mag de naamgever van de serie natuurlijk niet ontbreken. ‘It’s A Sin’ kwam uit in 1987, terwijl de serie enkele jaren eerder speelt, maar dat maakt niet uit. Olly Alexander heeft met zijn Years & Years een cover opgenomen naar aanleiding van de serie, maar eerlijk gezegd haalt die het niet bij het origineel. ‘It’s A Sin’ is nog altijd een van de mooiste hits van de Pet Shop.

Die keer daarvoor: de uitzinnige Overpowered-kostuums van Róisín Muphy

Toen Lady Gaga in 2008 doorbrak met ‘Just Dance’ en ‘Pokerface’ moet Róisín Muphy hebben gedacht: “Bitch stole my look!” Want precies een jaar eerder kwam de Ierse zangeres met Overpowered, een conceptalbum vol toegankelijke muziek dat ze koppelde aan uitzinnige outfits. We nemen ze nog één keer met je door.

Róisín Muphy – ‘Overpowered’

Nadat Róisín Muphy tal van indie clubhits had gescoord met Moloko (waarvan ‘The Time is Now’ en met name ‘Sing it Back’ uitgroeiden tot klassiekers), bracht ze in 2005 haar eerste soloalbum uit. Het was een productie van Matthew Herbert en werd ‘avant-pop’ genoemd, met invloeden uit de jazz en niet al te toegankelijke elektronica. In 2007 gooide Murphy het over een andere boeg met het album Overpowered. Dansbare discopop was het, met spacey synthesizers. Op de cover van de single draagt Murphy een oufit van Viktor & Rolf die eruitziet als een installatie. De video was zo mogelijk nog uitzinniger. Te zien is hoe ze allerlei alledaagse dingen doet, zoals met de bus gaan, fish and chips kopen, de was doen en tandenpoetsen, en dat alles in bizarre haute couture. Ze draagt een zwart/wit geblokte outfit van modeontwerper Gareth Pugh, die we later nog eens in uitgeklede vorm terugzagen bij Kylie Minogue: zij droeg het een jaar later in haar video voor ‘In My Arms’.

Róisín Muphy – ‘Let Me Know’

Kon je na het zien van de ‘Overpowered’-video nog denken dat Roos voor één keer in de verkleedkist had gegraaid, dan wist je bij de tweede video: dit is haar nieuwe imago. ‘Let Me Know’ opent met een shot van Murphy op zilveren hakken onder een transparant regenjasgeval. We zien hoe ze een snackbarachtige restaurantsetting betreedt (net als in de vorige video, eigenlijk) en danst tussen de formica tafels. Op haar hoofd een witte designhoed, haar armen gestoken in mouwlange handschoenen. Als vanzelf verandert het witte systeemplafond in een disco. Wat ze precies heeft besteld, wordt niet helemaal duidelijk als de bediening haar aan het einde een bord vol eten voorschotelt.

Róisín Muphy – ‘You Know Me Better’

Op een beat die vergelijkbaar is met New Orders ‘Blue Monday’, wordt Murphy wakker met een donkerharige pruik op haar hoofd. Het blijkt al snel dat ze een aantal verschillende personages speelt, die volgens regisseur Jaron Albertin verwijzen naar het werk van de Amerikaanse fotograaf Cindy Sherman. Kunst is nooit ver weg in de video’s van Murphy. Met de personages gaat het niet bepaald goed. Ze laten boodschappen vallen, wonen in een huis vol rondslingerende kleding en dan is de soep ook nog eens te goor om te vreten.

Róisín Muphy – ‘Movie Star’

De vierde en laatste single van het Overpowered-album was ‘Movie Star’, dat nogal doet denken aan de glampop van Goldfrapp. In de video gaat Murphy op stap in Londen, samen met een groep dragqueens en artiesten als Jodie Harsh en Theo Adams. Sommige delen zijn geïnspireerd door het werk van filmmaker John Waters, met een remake van een scène met een reuzenkreeft uit de film Multiple Maniacs en een aantal Divine-lookalikes. Te midden van dit gezelschap ziet Roos er bescheiden uit, met haar grijze jurk en verenmantel. Maar mooi het allemaal wel.

Die keer daarvoor: video’s met enge/foute/leuke/lieve poppen

Er zijn ontelbaar veel muziekvideo’s waarin poppen een hoofd- of bijrol spelen. Lily Allen maakt van haar puberbroer Alfie een karikaturale sneuneus, Sia trekt een heel poppentheater aan z’n touwtjes en de 90s househit ‘Flat Beat’ dankt zijn hitstatus aan de befaamde sokpop Mr. Eric. We zetten tien bijzondere poppenvideo’s voor je op een rijtje.

Supergrass – ‘Pumping On Your Stereo’

We gaan deze keer eens niet uiteenzetten wat voor band dit is, hoe groot de hit was die ze ermee scoorden, nee: alleen maar over wat voor poppen er te zien zijn. In dit geval zijn het de bandleden zelf, met hun lachwekkend lang uitgerekte ledematen, wat een uitermate koddig effect oplevert.

Sia – ‘Clap Your Hands’

Toen Sia zelf nog in beeld kwam in haar video’s, was dit veelal op groteske wijze. Hier zie je haar met een zwarte Super Mario opplaksnor een muurtje bouwen, vermomd als vogel die wordt opgevreten door een gouden insect. Een vernuftig knutselwerkje is het.

Escort – ‘All Through the Night’

Variaties op de Muppets duiken regelmatig op in muziekvideo’s, bijvoorbeeld in die van Mastodon, waar ze elkaar in de pan hakken. Escort maakt heel inventief gebruik van bestaande beelden van de echte Muppets, wat een zeer aanstekelijk filmpje oplevert waarin alles precies op de maat van de muziek gebeurt.

The Muppets – ‘Bohemian Rhapsody’

De makers van The Muppet Show zelf kwamen met een eigen versie van Queens ‘Bohemian Rhapsody’. Zo met de Top 2000 in het vooruitzicht is het leuk om het lied eens in een andere hoedanigheid voorbij te zien komen. Na het intro met drie kippen gaan ze helemaal los.

Röyksopp – ‘The Alcoholic – A Puppet’s Tale’

Misschien wel het ontroerendste filmpje in dit overzicht, met een pluizig wezentje dat teveel zuipt en aan lager wal is geraakt. Gelukkig bestaat er ook een A.A. voor pluche beesten.

Mr. Oizo – ‘Flat Beat’

Flat Eric was dankzij zijn verschijning in Levi’s commercials al een beetje een ster. Mr. Oizo gaf hem daarom een podium in zijn video voor ‘Flat Beat’, waarin te zien is hoe hij kantoortje speelt en meedeint op de monotone melodie.

Lily Allen – ‘Alfie’

Toen Lily Allen een lied schreef over haar luie puberbroer om hem aan te sporen iets van zijn leven te maken, is dat natuurlijk ontzettend nobel van haar. Minder was het om hem als pornokijkend rukkertje weg te zetten dat zich helemaal naar de tering blowt, in de video. Wellicht dat ze haar broer eerst had gevraagd, dat die het script las en dacht: bekijk het maar, maak maar een pop.

Radiohead – ‘Burn the Witch’

Als Playmobil van hout was, dan had je de poppetjes uit de video van Radiohead. Het ziet er allemaal heerlijk Brits uit, met heggetjes, een markt, mannetjes met hoeden, een schattig orkest en een heuse heksenverbranding.

Image Dragons – ‘Radioactive’

Even het geluid uitzetten als je geen zin hebt in een oorwurm waar je nooit meer van afkomt. Geniet in plaats daarvan van het gevecht tussen twee knuffelige beesten, met een open einde waarin wordt gesuggereerd dat het niet al te best afloopt…

Blur – ‘Coffee and TV’

We zijn vast een aantal video’s vergeten waarin poppen voorkomen (het halve repertoire van Björk bijvoorbeeld, met ‘Human Behaviour’ en ‘Army of Me’). Het zijn er gewoon te veel om op te noemen. Dus sluiten we af met het verdrietige melkpak van Blur, dat de weg kwijt raakt. Of deze video misschien wél een happy end heeft? Jazeker. Nou ja, hij gaat dood, maar wel naar de melkpakkenhemel.

Die keer daarvoor: 7x eyecandy van de Pet Shop Boys

Fijne mannen, leuke knullen, male top models, oftewel overheerlijke eyecandy: de Pet Shop Boys trakteerden hun fans regelmatig op allerlei mannelijk schoon. We zetten zeven video’s voor je op een rijtje waarin die knappe kerels figureren. Met de door MTV verboden video voor ‘Being Boring’, een bleue ‘New York City Boy’ en meer.
Lees meer

Magazine 106
Deze keer: Nikkie Tutorials, Dotan, Envy Peru, Glenn Helberg en Dua Lipa
Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 106

Deze keer: Nikkie Tutorials, Dotan, Envy Peru, Glenn Helberg en Dua Lipa

Neem een abonnement

Geef cadeau