Pose is velerlei manieren grensverleggend geweest. Nooit eerder had een tv-serie een cast die zo divers was. Ook legde de serie een wereld bloot die voor veel kijkers verborgen was gebleven: de ballroomcultuur in het New York van de jaren tachtig en negentig, afgezet tegen de hiv- en aidscrisis.

Nieuwe sterren

De serie leverde nieuwe sterren op zoals Billy Porter, Indya Moore, MJ Rodriguez en Dominique Jackson. We hebben al heel wat aandacht besteed aan de serie, die is gemaakt door Janet Mock, Ryan Murphy, Brad Falchuck en Steven Canals. Zo lieten we je alvast kennismaken met de muziek uit het derde seizoen van Pose, deelden we al de trailer en zagen we hoe Jane Mock de vloer aanveegde met de hotemetoten uit Hollywood, die transgender personen zoals zij nog altijd te weinig betalen voor hun prestaties.

In juli schreven we nog over de Emmy-nominaties voor Pose, die helaas niet werden verzilverd. Zo was MJ Rodriguez genomineerd voor beste actrice, en daarmee was ze de eerste transgender vrouw ooit die op dit lijstje terechtkwam. Ook Billy Porter was genomineerd voor beste acteur, en de serie zelf in de categorie beste drama. In totaal waren er vijf nominaties.

Overwinningsspeech

Helaas wist Pose geen enkele nominatie te verzilveren. Steve  Canals was genomineerd voor zijn rol als regisseur van de serie, maar ook hij viste achter het net. Hij had zijn speech al klaarliggen, en deze deelt hij nu alsnog.

Canals schrijft: “De reden dat ik hier als openlijk queer Afro-Latino persoon mag staan, is vanwege mijn voorouders. In 1969 bereikte de strijd voor trans- en queer-bevrijding een koortsachtig hoogtepunt, aangevoerd door de vrouwen, die toevallig trans en lesbisch waren. Die toevallig zwart en latina waren. Daarom wil ik Marsha P Johnson, Sylvia Rivera, Miss Major en Stormé DeLarverie eren. En dat werk gaat vandaag verder met Mj Rodgriguez, Dominique Jackson, Indya Moore, Hailie Sahar, Angelica Ross, Our Lady J en Janet Mock.”

Trans is mooi

Hij besluit: “Trans is mooi. Non-binair is geweldig. En queer zijn is een geschenk. Wij lhbtq+-mensen zijn culturele leiders. We zijn cultuurmakers. Wij zijn ongeëvenaard! Laat niemand je iets anders vertellen.”

Het derde seizoen van Pose vind je hier op Netflix.