Vet lekkere muziek: 7x eyecandy van de Pet Shop Boys

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Fijne mannen, leuke knullen, male top models, oftewel overheerlijke eyecandy: de Pet Shop Boys trakteerden hun fans regelmatig op allerlei mannelijk schoon. We zetten zeven video’s voor je op een rijtje waarin die knappe kerels figureren. Met de door MTV verboden video voor ‘Being Boring’, een bleue ‘New York City Boy’ en meer.

Waarom deze rubriek? In de krochten van YouTube zijn de mooiste dingen te vinden. Videoclips, complete concertregistraties, live-optredens van weleer, al dan niet door de artiesten zelf online gezet. Iedere twee weken doen we een greep uit het overweldigende aanbod en bedenken we daar een thema bij, of zetten we een artiest in het zonnetje. (De kazige rubrieknaam is in een opwelling bedacht. Hopelijk is dat snel vergeven en vergeten.)

Dit is deel drie in een serie.
Deel één vind je hier
Deel twee vind je hier

‘Being Boring’

We beginnen met een single uit 1990 met een serieus onderwerp, waarin zanger Neil Tennant vertelt over een vriend die hij heeft verloren aan aids. De titel is te danken aan iemand uit Japan die de Pet Shop Boys maar saai vond. De video is dat allerminst, met beelden in zwart/wit die zijn geschoten door de bekende fotograaf Bruce Weber. Ze zouden later nog twee video’s met hem maken, voor ‘Se a Vida é’ in 1996 en ‘I Get Along’ in 2002. Vanwege het volledige mannelijk naakt in sommige shots durfde MTV de video niet uit te zenden. Nu, dertig jaar later, valt het allemaal best mee hoe die man een zwembad uitklimt en naakt trampoline springt.

‘New York City Boy’

Wat meteen opvalt is het hoge discogehalte van deze single uit 1999. Te zien is hoe een jonge knul zijn eerste schreden zet in The Big Apple en in de nightspot Studio 54 belandt. Het uiterlijk van de acteur doet denken aan Ryan Philippe, die ongeveer een jaar eerder hetzelfde deed in de film over die nachtclub, 54 getiteld. In die film was te zien hoe ver de hoofdpersoon wilde gaan om hogerop te komen, deze video is iets braver. Let ook even op de nep-Andy Warhol. Het lied zelf klinkt als een blauwdruk voor Kylie Minogues ‘Your Disco Needs You’, vanwege dat vrolijke mannenkoor.

‘Paninaro ‘95’

Oorspronkelijk was ‘Paninaro’ de b-kant van het in 1986 uitgebrachte ‘Suburbia’, negen jaar later is het opnieuw uitgebracht op single als visitekaartje voor Alternative, een album vol b-kantjes en aanvullende tracks. De titel verwijst naar een Italiaanse subcultuur van jongeren die zich ophielden in Amerikaanse fastfoodrestaurants (panini betekent brood), zich hulden in designerkleding en luisteren naar Italo disco. Van die subcultuur is in 1995 weinig over. In plaats daarvan zien we zwetende mannenlijven die gaandeweg de video vordert van vorm veranderen. En een poedel.

‘Was It Worth It?’

Eind 1991 verscheen Discography, de eerste Greatest Hits-compilatie van de Pet Shop Boys, met dit als leadsingle. Ondanks een remix door Moby bleef ‘Was It Worth It’ steken op een zevende plaats in de Tipparade. In het VK was het de eerste single die niet de top 20 haalde. Best jammer, want de video is een feest om naar te kijken, met een hedonistisch dansende menigte die bestaat uit dragqueens, voguende hunks en mannen die hun spieren showen.

‘Monkey Business’

We maken een sprong naar 2020, waarin de Pet Shop Boys hun album Hotspot promootten met een reeks singles die helaas voor de heren weinig deden. Net als ‘NYC Boy’ en ‘Worth It’ had de video een discothema en is het weer een komen en gaan van mannen in matrozenpakken, dragqueens en mooie mannen en vrouwen, die deze keer over een catwalk paraderen. De Pet Shop Boys aanschouwen het tafereel van zowel voor als achter de bar.

‘Se A Vida É (That’s The Way Life Is)’

Surfdudes in zwembroeken, modellen die er ondanks hun jarennegentig gordijntjeskapsels tóch cool uitzien, een jonge Eva Mendes en weer heel veel zomerse zwart/wit shots: Bruce Weber pakte wederom uit met zijn tweede werkje voor de Pet Shop Boys. De inmiddels van zijn voetstuk gevallen fotograaf had goed gekeken naar Herb Ritts, dat was ons bij ‘Being Boring’ ook al opgevallen. Het lied stamt uit 1996 en staat op het album Bilingual, waarop de heren flirtten met Latin invloeden.

‘Domino Dancing’

Tot slot de broeierigste en bronstigste aller Pet Shop Boys-video’s, uit 1988. Want hoewel de heren in het filmpje letterlijk vechten om een vrouw, heeft regisseur Eric Watson er alles aan gedaan om een en ander zo homo-erotisch mogelijk in beeld te brengen. Muziekmagazine Rolling Stone noemde de video zelfs ‘waarschijnlijk zelfs de meest homo-erotische video die ooit is gemaakt’, met slow-motion shots van de twee hunks die met elkaar worstelden in de branding.

Vorige keer: vijf keer Janet Jackson plus één

Hoewel Janet Jackson niet heel veel duetten en samenwerkingen op haar naam heeft staan, zijn de liedjes waarop ze samen met anderen is te horen allemaal zeer de moeite waard. Van haar wereldberoemde duet met broer Michael tot de futuristische hip hop van Busta Rhymes en de danspasjes op ‘Diamonds’: hier vijf vet lekkere tracks van Janet +1.

Herb Alpert & Janet Jackson – ‘Diamonds’ 

Op het moment dat Janet Jackson triomfen vierde met haar doorbraakalbum Control, stond ook trompettist Herb Alpert hoog in de hitlijsten met zijn hit ‘Keep Your Eye On Me’. Het album uit 1987 met de gelijknamige titel was grotendeels geproduceerd door Jimmy Jam en Terry Lewis, de mannen achter het succes van Control. Niet gek dus, dat Janet was te horen op twee tracks van Alperts album. ‘Making Love in the Rain’ deed hier niet zoveel, maar ‘Diamonds’ haalde de top vijf. De Janet in de video wordt gespeeld door een lookalike, en later door een klein meisje.

Luther Vandross & Janet Jackson – ‘The Best Things in Life Are Free’

Vijf jaar na ‘Diamonds was stak Janet haar broer naar de kroon en was ze uitgegroeid tot een van de grootste zangeressen ter wereld. Dit duet met Luther Vandross doet denken aan haar latere uplifting en uptempo songs ‘Together Again’ en ‘All For You’: ongecompliceerde discosoul. Dit was de soundtrack van de film Mo’ Money, met Damon Wayans. In Nederland kwam het in 1992 tot een 24e plaats in de Nederlandse Top 40.

Michael Jackson & Janet Jackson – ‘Scream’

Het is 1995 en Michael Jackson schreef ‘Scream’ als een reactie op de beschuldigingen aan zijn adres op het gebied van kindermisbruik. Met een budget van 7 miljoen dollar was de video van ‘Scream’ de duurste ooit, al zegt regisseur Mark Romanek zelf dat er nog veel duurdere video’s bestaan. Hoe dan ook: hier zien we Michael en Janet totaal over the top in een decor dat lijkt op een ruimteschip, maar dan wel eentje van aliens.

Shaggy & Janet Jackson – ‘Luv Me, Luv Me’

Voor de soundtrack van de film How Stella Got Her Groove Back (met Whoopi Goldberg en Angela Bassett) pakte Shaggy het refrein van Rose Royces ‘Ooh Boy’ en bouwde daar een raggadeuntje omheen. Voor dat refrein vroeg hij Janet Jackson. Maar toen hij de track aan zijn album wilde toevoegen, hield het platenlabel van Janet dat tegen. Dus nam hij het lied nogmaals op, maar nu met Samantha Cole. In de onderstaande versie is de originele stem van Janet te horen.

Busta Rhymes & Janet Jackson – ‘What’s It Gonna Be?!’

Eind jaren negentig leek het soms alsof we niet naar de 21e, maar naar de 22e eeuw gingen. TLC, Missy Elliott, Puff Daddy en nog veel meer artiesten uit die tijd omarmden het futurisme in hun video’s, allemaal met dank aan producent Hype Williams. Janet Jackson ziet eruit als een Princess Warrior in deze video terwijl de mannen van Busta Rhymes zijn verandert in vloeibare wezens die van gedaante veranderen. Let ook op de valse wimpers van Janet, waarmee ze nog net niet wegvliegt.

Die keer daarvoor: vijf ultracoole tracks van Kylie Minogue

Het Disco-album van Kylie is uit! Dat vierden we vorige week nog in de rubriek Lekker Foute Muziek, waarbij we vijf oeroude Kylie-hits bespraken waarin ze nogal nerdy overkwam. Deze keer brengen we je de tegenhanger: vijf video’s waarin Kylie ultracool voor de dag komt, zowel visueel als muzikaal.

‘Confide in Me’ -1994

Niet geheel toevallig stamden alle Kylie-liedjes uit het Lekker Foute Muziek-overzicht van vorige week allemaal uit de tijd dat Stock, Aitken & Waterman verantwoordelijk waren voor haar hits. In 1994 brak ze uit die mal en lanceerde ze zichzelf opnieuw, meteen maar met een hele serie nieuwe looks die ze presenteerde in de video van ‘Confide in Me’. Het is een sensuele track die neigt naar trip hop, en nooit eerder zong ze zo zelfbewust.

‘Breathe’ – 1998

Nadat ze in 1995 een murderballad had gezongen met Nick Cave ('Where the Wild Roses Grow') en verkering kreeg met Michael Hutchence van Inxs, ging Kylie op indie. Op het album Impossible Princess werkte James Dean Bradfield van Manic Street Preachers mee aan de single ‘Some Kind of Bliss’ en ‘Did It Again’ rockt lekker stevig, voor Kylie-begrippen althans. Er stond ook fijne elektronica op, zoals deze derde single van het album. Het klinkt lekker spacy en Kylie gaat op standje sensueel.

‘Can’t Get You Out of My Head’ – 2001

Indie Kylie sloeg niet echt aan, wat hits betreft. Dus keerde ze in 2000 terug naar een herkenbaarder dance-geluid, op haar album Light Years. De eerste video, van ‘Spinning Around’ liet Kylie pikanter zien dan ooit, als ze in glanzende hotpants over een dansvloer glijdt. Een jaar later verscheen alweer een nieuw album, Fever, en ging ze daar dunnetjes overheen, met een witte jurk die subtiel was vastgeplakt om haar boezem en de plaatsen waar de zon niet schijnt te verhullen. Hoewel het Lalala-gedeelte lekker fout klinkt, is de sound neo-disco en techno-pop. Haar coolste track in dit lijstje.

‘Slow’ – 2003

Jarentachtig elektropop met een minimalistisch geluid, dat hadden we nog niet eerder gehoord van Kylie. Met een zwoele zwembadvideo waarin ze er zelf uitziet als een moderne Brigitte Bardot zag het er allemaal lekker gelikt uit. Zelf noemde ze ‘Slow’ in 2012 haar favoriete song uit haar eigen oeuvre. Het stond op het album Body Language, waarop ze flirtte met 90s R&B (luister maar eens naar ‘Chocolate’) en hip hop-sounds (‘Red Blooded Woman’). ‘Slow’ bleek een buitenbeentje, want hierna viel Kylie weer terug op meer regulier werk.

‘All the Lovers’ – 2010

We hebben het ons wel heel erg moeilijk gemaakt door maar vijf tracks te kiezen, want wat heeft Kylie veel moois uitgebracht. ‘On a Night Like This’ bijvoorbeeld, of de briljante video van ‘Come Into My World’. ‘I Believe in You’, ‘In My Arms’, of vorig jaar nog ‘New York City’. Maar we kiezen voor ‘All the Lovers’ van haar album Aphrodite uit 2010. Het is een vette poptrack met een dancebeat met een video waarin allerlei koppels, variërend van M/M, M/V en V/V in hun ondergoed een enorme mensenstapel vormen. Het leek wel een installatie van de bekende kunstenaar Spencer Tunick. Het was Kylies hommage aan haar grote schare gay-fans en ze deed dan ook geen concessies toen platenbazen vroegen of het misschien wat minder kon. Nee, juist méér, dacht Kylie, met dit als resultaat.

Vorige keer: de doorbraakhits van Mika

In 2007 was daar ineens Mika. Vanuit het niets scoorde hij zes monsterhits en zijn debuutalbum Life In Cartoon Motion domineerde de lijsten. We nemen je mee terug naar toen, met alle video’s van de knappe krullenbol met zijn elastieken benen op een rijtje.

Mika – ‘Relax, Take It Easy’

Met een stem als de Bee Gees en een tekst die verwijst naar de grote hit van Frankie Goes To Hollywood en een melodie die doet denken aan ‘I Just Died In Your Arms Tonight’ van jarentachtigrockers Cutting Crew, maakte Mika een ijzersterk debuut met deze single, die zich meteen in je hoofd nestelt. Mika, in Libanon geboren als Michael Holbrook Penniman, bracht dit lied uit als eerste single, maar het werd in Nederland pas een hit nadat hij had gescoord met ‘Grace Kelly’. Maar officieel is dit dus zijn debuutsingle. Hij haalde er uiteindelijke de eerste plaats mee in de Nederlandse Top 40.

Mika – ‘Grace Kelly’

De video’s van Mika hebben stuk voor stuk een hoog Disney-gehalte. Niet altijd even letterlijk, maar ze zijn kleurrijk en lekker speels. ‘Grace Kelly’ klinkt als een hysterische mini-operette, als tapdansmuziek, als iets uit Elton Johns oude doos en als Queen op acid. En tegelijkertijd ook nog eens heel samenhangend. En niemand kan zo aanstekelijk dansen als Mika, met z’n elastieken armen en benen en die dansende krullenbol.

Mika – ‘Love Today’

Van de zes hits van Mika’s debuutalbum kwamen er vier in de top tien terecht. ‘Love Today’ gek genoeg niet, maar misschien was de gierende falsetstem van Mika de mensen iets te veel van het goede. Hier klinkt hij een beetje als een parodie op de Scissor Sisters.

Mika – ‘Big Girl (You Are Beautiful)’

Hier bezingt Mika zijn liefde voor voluptueuze vrouwen. Zelf zei hij in het begin van zijn carrière dat het hem niet uitmaakte wie bij hem in bed kroop (“Dat kan iedereen zijn die ik leuk vind”), maar later besloot hij zichzelf gay te noemen. Dit is hit nummer vier van zijn debuutalbum, en kwam in Nederland ook tot nummer vier.

Mika – ‘Happy Ending’

Single vijf: een theatrale ballad met een koor, die begint met Mika in bed. Maar of de tekst dubbelzinnig is bedoeld? Dat weet je nooit bij Mika. De video is een fantasie waarin de zanger door de lucht zweeft aan te midden van trossen heliumballonnen.

Mika – ‘Lollipop’

Tot slot dit lied, dat Mika schreef voor zijn zus, met de boodschap om te wachten met seks omdat ze nog zo jong was: “Sucking too hard on your lollipop or love’s gonna get you down.” Tja. De video is een geestig animatiefilmpje.

Bonus! Mika – ‘We Are Golden’

Inmiddels zijn we dertien jaar verder en heeft Mika in totaal vijf studioalbums uitgebracht. De hits blijven al jaren uit, maar deze leadsingle van zijn tweede album, The Boy Who Knew Too Much uit 2009, is zeker nog de moeite waard. We horen Mika hier wederom lekker theatraal te keer gaan, en in de video springt hij rond in niet meer dan een witte boxer. Hierna werd ook ‘Rain’ nog een bescheiden hitje, die kom je toevallig verderop in dit overzicht nog tegen.

De keer daarvoor: zes venijnige liedjes van Lily Allen

Op het eerste gehoor klinken de hits van Lily Allen superlief en megagezellig. Maar luister eens goed naar haar teksten en je weet: de Britse zangeres is recht voor z’n raap, en zet menig man in zijn hemd. Hier een aantal voorbeelden van schitterend verpakt venijn met ook nog eens prachtige video’s.

Lily Allen – ‘Smile’

In 2006 debuteert Lily Allen met haar single ‘Smile’. In de veertien jaar die volgen is ze een identiteitscrisis, een scheiding en vier albums verder, dus echt stilgezeten heeft ze niet. Met ‘Smile’ zet ze de blauwdruk neer voor haar toekomstige succes: een vrolijk, lekker niksig deuntje waarop ze haar vent de maat neemt omdat hij een andere vrouw lag te pompen in fraai Nederlands. Het openingsshot is legendarisch: Lily zit op haar bed een compleet bonbonbloc of iets dergelijks naar binnen te proppen, waarna romantische flashbacks volgen naar toen ze nog helemaal gelukkig was. “At first when I see you cry
It makes me smile…”

Lily Allen – ‘Alfie’

Alfie Allen was niet blij met het portret dat zijn grote zus van hem schetste op haar vierde single ‘Alfie’. Ze zette hem neer als een niksnut die niets anders deed dan zich helemaal suf blowen, rukken en gamen. En dat op een hypervrolijk deuntje met een sample van Sandie Shaws ‘Puppet On A String’. De video noemde Lily een kruising tussen Tom & Jerry en Roger Rabbit, met haar broertje als pop. Reden voor dit lied was dat Lily haar broertje een schop onder zijn luie kont wilde geven. Dat is gelukt: Alfie Allen is inmiddels een gevierd acteur die het tot Game of Thrones heeft geschopt.

Lily Allen – ‘Not Fair’

Ook alweer zo’n bedrieglijk vrolijk liedje, waarop je spontaan countrydansjes gaat staan doen. Maar ‘Not Fair’ gaat over een vlam van Lily die het beste met haar voorheeft, voor haar door het vuur gaat en waar maar één ding mankeert: hij speelt niks klaar in bed. Hij maakt een geluid en dan is het alweer voorbij en zo ligt Lily steevast onbevredigd naar het plafond te staren: “Oh I lie here in the wet patch in the middle of the bed…” Lekker plastisch.

Lily Allen – ‘Who’d Have Known’

Toen Lily Allen dit liedje op MySpace zette, vertelde ze er meteen bij dat ze het refrein regelrecht van Take That had gejat. ‘Who’d Have Known’ lijkt dan ook heel erg op hun ‘Shine’, maar daar hadden de heren vrede mee: meezingen wilden ze niet, maar ze vonden het een leuk liedje en kregen bovendien allemaal een credit toebedeeld. In de video zien we niemand minder dan Elton John, die de gevangene speelt van een geobsedeerde fan: uiteraard is dat Lily zelf.

Lily Allen – ‘Hard Out There’

Had Lily deze video nu uitgebracht, dan was er waarschijnlijk een enorme mediastorm uitgebroken, maar in 2014 bleef het bij een aantal kritische artikelen over het feit dat de danseressen in de film racistisch zouden worden afgebeeld. Vonden de danseressen overigens zelf van niet. Het lied gaat juist over misogyny en ‘body image pressure’ richting vrouwen. In de tekst draait Lily dat krachtig om, met teksten als: “Forget your balls and grow a pair of tits.”

Lily Allen – ‘Fuck You’

Tot slot Lily’s grootste hit in Nederland: “Fuck you, fuck you fuck you… Fuck you very very much.” Allereerst valt het piano-intro op, dat zowel lijkt op een iets te snel afgespeeld ‘Close To You’ van The Carpenters als het intro van de Australische tv-soap Neighbours. En dan gaat Lily los, zoetgevooisder dan ooit. Met een bijzonder grappige video, bovendien.

Vorige keer: 15 prachtige liedjes over de regen

En wég is de ‘Indian summer’, want de herfst slaat keihard toe. Hoosbuien, onweer, windstoten: zonder plu en regenjas loop je een grote kans op een nat pak. Maar het heeft ook wel iets geborgens, de donkere dagen die eraan komen. Dus pak een deken, kruip op de bank en geniet van deze liedjes over de regen.

Eurythmics – ‘Here Comes The Rain Again’

Een van de mooiste liedjes van Annie Lennox en Dave Stewart is deze melancholische sluimerhit. Heerlijk zwelgen in zelfmedelijden en genieten van de storm.

Madonna – ‘Rain’

Een ondergewaardeerde ballad met stilistisch gezien misschien wel de mooiste video die Madonna ooit maakte.

Lady Gaga & Ariana Grande – ‘Rain On Me’

De meest recente regenhit uit dit overzicht, met een glansrol voor Ariana Grande die voor de verandering ook eens flink mag uitpakken met een buitenissige outfit.

Mika – ‘Rain’

Toch jammer dat Mika ondanks allerlei pogingen tot een comeback in de vergetelheid is geraakt. Want luister naar zijn ‘Rain’ en je hoort meteen weer hoe goed hij is.

Prince – ‘Purple Rain’

Een regelrechte klassieker als deze mag niet ontbreken. Paarsgedraaid tot op het bot, maar nog altijd een ijzersterk nummer.

Missy Elliott – ‘The Rain (Supa Dupa Fly)’

Er is maar één Missy Elliott en hier zien we haar bezig in volle glorie, namelijk in een waanzinnige opblaasbare outfit en gefilmd door een zogeheten ‘fisheye lens’. Uitgebracht in 1997, maar het klinkt nog immer futuristisch.

Travis – ‘Why Does It Always Rain On Me?’

Goeie vraag, en het antwoord luidt dat dit geldt voor iedereen met een droeve inborst. Het leutige kuifje van zanger Fran Healy maakt een hoop goed. En z’n dansende rokje trouwens ook wel.

Five Star – ‘Rain Or Shine’

De kauwgomballenpop van Five Star had ook prima in de foute tegenhanger van deze muziekrubriek gekund. Let ook even op die prachtige jarentachtigstyling van de dames en heren Pearson. Met zulke schoudervullingen heb je helemaal geen paraplu meer nodig.

Garbage – ‘Only Happy When It Rains’

Dit liedje vormde de inspiratie voor het thema van deze week. Een aantal weken geleden stond Garbage namelijk zelf al eens in het zonnetje, alhier. Op dit lied is het heerlijk headbangen. In de regen natuurlijk.

Blind Melon – ‘No Rain’

Met recht de ontroerendste video in dit rijtje. Een muurbloempje verandert in haar bijenpak in het meisje dat in het middelpunt van de belangstelling staat.

Terence Trent D’arby – ‘Rain’

Net als Mika stond Terence Trent D’Arby veel te kort in de belangstelling. ‘Rain’ stond op zijn debuutalbum, waarna Terence werd onthaald als de nieuwe Prince. Niet lang daarna werd alles vreselijk ingewikkeld, maar gelukkig hebben we deze nog.

Oran ‘Juice’ Jones – ‘The Rain’

Dat een regenbui tot een romantische ontmoeting kan leiden, bezingt Oran ‘Juice’ Jones. Zelf heeft hij pech, want hij zag zijn lieveling door de regen wandelen met een ander…

Mariah Carey – ‘Through The Rain’

Best gek: de diva aller diva’s is eigenlijk de enige in deze lijst die zichzélf compleet laat natregenen. Net als de rest van de video levert het een mooi plaatje op.

Adele – ‘Set Fire Through The Rain’

Dat is leuk: de dansers in deze video vechten eerst nog om een meisje, maar vinden een minuut verderop elkaar veel interessanter.

Grace Jones – ‘Walking In The Rain’

Tot slot een klassiek optreden van Grace Jones, met haar reggaebeats als een tikkende regenbui op de achtergrond.

Die keer daarvoor: de mooiste duetten van David Bowie

David Bowie is al enkele jaren niet meer onder de levenden, maar dankzij YouTube duiken er telkens opnieuw parels op. Deze keer zes duetten van de kameleontische zanger, van Tina Turner en Cher tot Annie Lennox en Bing Crosby.

David Bowie & Marianne Faithfull – ‘I Got You Babe’

We beginnen in 1973, toen David Bowie en Marianne Faithfull optraden in een piepkleine tv-set. Ze konden nauwelijks bewegen (en dat komt niet omdat Marianne een nonnenpak aanhad), waardoor er slechts twee camerastandpunten zijn. Is dat saai? Nee helemaal niet, net zomin als Davids prachtige pvc-broek en struisvogelverentop.

David Bowie & Tina Turner – ‘Tonight’

Wellicht de bekendste in dit rijtje, want dit was in 1988 een nummer één-hit in Nederland. Het lied is geschreven door David Bowie en Iggy Pop. Ze namen allebei een soloversie op van de track, maar dit live duet met Tina Turner werd de grootste hit. Met een onweerstaanbare saxofoonsolo, ook nog. En let op de leren toque van saxofoonspeler Tim Cappello.

David Bowie & Cher – ‘Young Americans Medley’

Cher heeft zo’n beetje met iedere artiest gezongen die er toe deed in de jaren zeventig, met dank aan The Sonny and Cher Show en later haar eigen Cher Show. Van Tina Turner tot de Jackson Five en David Bowie: allemaal gaven ze acte de présence bij Cher. Hier zingen ze een medley met o.a. de Bowie-hit ‘Young Americans’, gevolgd door wat soul- en doowopklassiekers.

In dezelfde show volgde ook nog het duet 'Can You Hear Me'. Zoals je kunt zien was Cher ook toen al dol op pruiken.

David Bowie & Annie Lennox & Queen – ‘Under Pressure’

Het duet van David Bowie en Freddie Mercury was een van de grootste hits van Queen in de jaren tachtig. Nadat Mercury in 1991 overleed aan de gevolgen van aids, volgde een tribute concert, waarbij Annie Lennox de honneurs van Mercury waarnam. Het is een prachtig eerbetoon geworden.

David Bowie & Bing Crosby – ‘Little Drummer Boy’

Een lied uit 1941 dat in 1977 als duet werd opgenomen voor een kerstspecial van Bing Crosby werd in 1982 een bescheiden hit. Bowie vond het lied verschrikkelijk vond en kort daarop verliet hij RCA, de platenmaatschappij die het lied op single had uitgebracht. Toch is het fijn dat het nog bestaat.

David Bowie & Robert  Smith – ‘Quicksand’

Best een bijzondere combinatie: David Bowie, die gedurende zijn hele carrière op allerlei verschillende manieren glamourous was, samen met de zanger van The Cure, met zijn vleermuizige roots in gothic, new wave, shoegaze en punk. En toch werkt het. Dit duet vond plaats tijdens een concert dat Bowie gaf ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag en waarop verschillende gastartiesten optraden.

Die keer daarvoor: vrouwen als man en andersom

Iedereen kent de video van Queens ‘I Want To Break Free’ nog wel, met Freddie Mercury stofzuigend in hotpants. Maar wist je dat hij zich vaker heeft uitgedost als vrouw? En kijk eens naar Annie Lennox, die best een stoere dude neerzet in haar ‘Who’s That Girl’-video. Maar er zijn meer artiesten die een jurk aantrokken of juist een business-suit. Van U2 tot Taylor Swift: de leukste video’s van zangeressen verkleed als man en zangers verkleed als vrouw.
Lees meer

Powered by Labrador CMS