Lekker foute muziek: vijf hunky eendagsvliegen

Deel vier uit de serie wanstaltige liedjes

Leestijd: 8 minuten - door Jaap Bartelds op 04 december 2019

Deze week in de Lekker Foute Muziek-rubriek: vijf one hit wonders die er bijzonder appetijtelijk uitzagen. Wie herinnert zich Espen Lind nog, met zijn hit ‘When Susannah Cries’? Jammer dat we daarna nooit meer wat van hem gehoord hebben. En gezien. En zo zijn er meer hunky eendagsvliegen.

Uit de krochten van YouTube borrelen allerlei gekke, lachwekkende, bizarre en superslechte muziekvideo’s op. Die verzamelen we iedere woensdag voor je in Winqs Lekker Foute Muziekrubriek. Elke week komen er een paar nieuwe (oude) liedjes bij.

Dit is deel vier. De vorige afleveringen vind je hier:

Espen Lind – ‘When Susannah Cries’

Deze zanger komt uit Noorwegen en had in 1997 een hit met ‘When Susannah Cries’, een ballad waar geen eind aan lijkt te komen. Espen had destijds van dat leuke gordijntjeshaar: een middenscheiding en lange lokken die langs zijn gezicht hingen.

Tiziano Ferro – ‘Perdono’

Nog zo’n beauty is Tiziano Ferro, uit Italië. In 2001 scoorde hij een hit met ‘Perdono’. In eigen land volgden nog vele andere hits, maar in Nederland moesten we het doen met dit broeierige lied. Ties is inmiddels alweer jaren uit de kast en trouwde eerder dit jaar met zijn partner Victor Allan.

Belvedere Kane – ‘Never Felt As Good’

Je moet een beetje door de pixels heen kijken om Belvedere Kane goed te kunnen zien, want de video van ‘Never Felt As Good’ heeft nogal wat digitale erosie ondergaan. Deze nogal theatrale discostamper had het zeker verdiend om in 1996 een hit te worden, maar dat werd het alleen in de gayclubs en –bars die het lied hebben grijsgedraaid.

Sasha – ‘If You Believe’

Naast de welbekende Duitse Sandra was daar in 1999 ineens ook Duitse Sasha. Voluit heet hij Sascha Schmitz en dit kazige liefdeslied haalde de nummer 2-positie. Enkele jaren later richtte Sas een rockabillyband op, Dick Brave & The Backbeats (een verwijzing naar Nick Cave & The Bad Seeds). Dat werd gek genoeg helemaal niets in Nederland.

Cee Farrow – ‘Should I Love You’

De laatste, maar zeker niet de minste mooiboy in dit rijtje is de volslagen onbekend gebleven Cee Farrow. Als een waar fotomodel poseert hij in de video voor culthit ‘Should I Love You’. En dan de sound: denk jarentachting new romantics Spandau Ballet, maar dan met een nog gelikter sausje erover.

Vorige week: ken je Army of Lovers nog? Hier hun vijf beste video’s

Daar hingen ze hoor, deinend aan een kruis: ‘I’m crucified, crucified like my savior…’ De act van de Army of Lovers was zo over de top dat het niet eens meer camp was, met Camilla als wulps verpleegstertje en Jean-Pierre al, ja als wat eigenlijk, een heel erg harige dragqueen? Hier vijf toppers uit hun repertoire!

Army of Lovers – ‘Crucified’

We trappen natuurlijk af met de grootste hit, wat ook hun allereerste was. In ‘Crucified’ maakten we kennis met het gezelschap, dat toen uit drie personen bestond. Alexander Bard was het meesterbrein achter Army of Lovers en maakt hier zijn opwachting als een Mozart-achtig prinsje. Dan was er Jean-Pierre Barda, die eerst even Prince channelt in zijn Purple Rain-periode (en een viool bespeelt met een stokbrood), waarna hij opduikt in een badkuip, gehuld in een luier met daarover een leren slip. Tot slot werd Camilla Henemark geïntroduceerd, een donkere schoonheid die rondparadeert in een bruidsjurk met in haar kruis een roze roos.

Army of Lovers – ‘Obsession’

Het thema van deze video is ‘gekkenhuis’. Jean-Pierre hangt als een trekpop in clownskostuum aan een muur en wordt bestuurd door Alexander. Camilla is deze keer een verpleegster met een enorme spuit en in haar kruis deze keer geen roze roos maar een rood kruis. Mooi ook, hoe JP de ‘Ah, ah, ah, ah, ah’-sample playbackt. Op rolschaatsen.

Army of Lovers – ‘Ride the Bullet’

Van deze video bestaan verschillende versies, en nummer twee is het leukst. Hier zien we voor het eerst De La Cour, nadat Camilla de groep had verlaten. Na het geweld van de vorige video’s is dit wat meer rechttoe rechtaan vermaak. Leuke blouse, Alexander… Nieuw?

Army of Lovers – ‘Israelism’

Jean-Pierre grijpt in dit hysterische lied terug op zijn Israëlische roots. En op Aladdin, zoals je kunt zien aan de gouden tulband op zijn hoofd (waardoor hij ineens ook op Liz Taylor uit Cleopatra lijkt. Maar dan met een harig buikje). Het thema: ‘Party like a bitch from hell, shalom Israël!’

Army of Lovers – ‘Give My Life’

Hoewel ze nog steeds (of alweer) bestaan, was dit hun laatste succesvolle hit in Nederland. Kijk eens goed naar de openingsact, waarin een hete bouwvakker zijn collega op haar billen #metoot. Dat is Jean-Pierre! Jean-Pierre ziet er even verderop in de video overigens beter uit dan ooit, in z’n gele veterslip en z’n torso behangen met glimmende sieraden. En Alexander lijkt op Kate Bush die te lang in de Wuthering Heights is blijven hangen.

De week daarvoor: zes househits met een kazig meezingrefreintje

Midden jaren negentig was het een beproefd recept: neem het refrein van een weemoedig stemmende ballad, zet die op een beat en het resultaat is een extatische househit waarop het heerlijk fout fistpumpen is. Hier zes voorbeelden, voorzien van het origineel.

Nakatomi – ‘Sing A Song’

We trappen af met Nakatomi, de happy hardcore-act van Wessel van Diepen en Dennis van den Driesschen, die ook verantwoordelijk waren voor het succes van de Vengaboys en Alice Deejay. Na ‘Free’ en ‘Children Of The Night’ was dit de derde single van Nakatomi, die de vijfde plaats haalde in de Nederlandse Top 40. Het origineel is een meezinger van The Carpenters, een lullaby die begint met een dwarsfluit en eindigt met een kinderkoor. Nakatomi maakte er een vrolijke toestand van die weliswaar weemoedig stemt, maar ook leidt tot hysterische toevallen.

Party Animals – ‘Have You Ever Been Mellow’

Nog een act van Nederlandse makelij: de Party Animals. Ze bestaan nog steeds en maken nog steeds gabberhouse en happy hardcore, maar hun allereerste hit is nog altijd de beste. ‘Have You Ever Been Mellow’ stond in 1995 een week op één in de Top 40 en haalde vorig jaar voor het eerst de Top 2000. De vier gabbers uit de video zongen zelf niet mee op de single, de stem die je hoort is van Suzanna Mangar. Zij haalde het origineel van Olivia Newton-John niet al te vakkundig door de mangel. In dier versie uit 1975 heette het lied nog ‘Have You Never Been Mellow’.

Re-Style  Ft. Dune – ‘Forever Young’

Dune komt uit Duitsland en scoorde vanaf 1995 een lading hits met tracks als ‘Hardcore Vibes’, de Rozalla-cover ‘Are You Ready To Fly’, ‘Can’t Stop Raving’ en ‘Nothing Compares To You’, waar ze trouw bleven aan de versie van Sinéad O’Connor door er géén housebeat onder te zetten. Dat deden ze ook met de jarentachtigklapper van Alphaville, ‘Forever Young’. Maar daar kwam in 2009 alsnog verandering toen Re-Style ermee aan de haal ging. Overigens is er ook een happy hardcore-versie van ‘Forever Young’ van Charlie Lownoise & Mental Theo.

Charlie Lownoise & Mental Theo  - ‘Wonderful Days’

Speaking of Charlie en Theo: die hadden de smaak goed te pakken. Midden jaren negentig brachten ze de ene na de andere single uit met gepitchte stemmen. Naast ‘Forever Young’ en ‘Together In Wonderland’ (gebaseerd op All Together Now’ van The Farm was dat ‘Wonderful Days’ waarmee ze hun grootste hit scoorden. Ze gebruikten hiervoor een sample van het lied ‘Help (Get Me Some Help)’ van Tony Ronald. In zijn versie is het een middle of the road easy listening jarenzeventigdeuntje. Heerlijk rustig in vergelijking met ‘Wonderful Days’.

2 Brothers On The 4th Floor – ‘Do You Know’

Naast uptempo floorfillers als ‘Never Alone’ en ‘Come Take My Hand’ verkende 2 Brothers On The 4th Floor ook andere genres. ‘Do You Know’ is een hiphoptrack uit 1998 met een voortkabbelende beat zoals ze dat eerder hadden gedaan met ‘One Day’. Zangeres Des’Ray is eigenlijk gewoon Désirée Manders die als Anita Meyer derde werd in Henny Huismans Soundmixshow. Had ze meegedaan als Diana Ross, dan was ze wellicht winnares geworden. Want ‘Do You Know’ is gebaseerd op haar ‘Theme From Mahogany’, dat als ondertitel ‘Do You Know Where You’re Going To’.

DJ Paul Elstak – ‘Luv U More’

‘Rainbow In The Sky’ en ‘Don’t Leave Me Alone’ waren de vervolgsingles op ‘Luv U More’. Wat ze gemeen hadden dat ze luidkeels waren ingezongen. Het is een beetje onduidelijk door wie: zowel Saskia de Geus als Ingrid Simons wordt genoemd. Het origineel van ‘Luv U More’ is gemaakt door Sunscreem, die er in 1992 een dancehitje mee scoorde. Na Paul Elstak volgen ook Steps en Rollergirl met een cover. In de meeste coverversies is een deel van de tekst weggelaten, hoogstwaarschijnlijk omdat die naar een verkrachting verwijst.

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 98

Deze keer: Kinky Boots-acteur Naidjim Severina en heel veel design

Neem een abonnement

Geef cadeau