Kijken

De 8 mooiste gay commercials

Hou jij het droog bij zoveel ontroerende spotjes?

09 februari 2020, Winq redactie, 10 minuten

Naar Australië voor Kylie en kippenvel door Douwe Egberts: er verschijnen steeds meer queer commercials op tv. Wij gingen op zoek naar de leukste gay commercials die je zeker nog een keer wilt bekijken. 

Modern Family

In sommige landen verzetten aartsconservatieve mensen zich onder het mom van ‘het beschermen van de traditionele familiewaarden’ met man en macht tegen regenboogouderschap. Het oer-Hollandse Zwitsal wil hier níéts van weten. In deze prachtige reclame zien we een kindje blij opgroeien met twee papa’s. Worden we heel erg vrolijk van.

Pak de tissues er maar vast bij

In de pride-commercial van Sprite is te zien hoe verschillende mensen zich voorbereiden op Pride in Argentinië. Sprite maakte deze spot speciaal voor Buenos Aires Pride, of de Marcha de Orgullo zoals ze het daar ook noemen. In de commercial helpt een moeder haar zoon met zijn make-up, een oma helpt haar kleinzoon in een jurk en een vader brengt zijn zoon met z’n vriendje naar de Pride Parade.

De beelden krijgen een muzikale begeleiding van een zangeres die ‘You’ll Never Walk Alone’ zingt.

Een coming-of-age drama in 40 seconden

Douwe Egberts komt met lesbisch liefdesverhaal in hun commercial. De video werd in korte tijd miljoenen keren bekijken en in de commercial van 40 seconden is te zien hoe twee tienermeiden al zoenend op een bank neerploffen. Maar dan horen ze een auto: vader komt thuis. Ze rennen de kamer uit, maar de vader maakt nog net even oogcontact voordat zijn dochter de trap oprent.

Als haar vader haar vervolgens een berichtje appt met alleen maar koffie-emoji’s, denkt ze dat hij haar heeft betrapt. Bang voor zijn reactie gaat ze naar beneden, alwaar de vader klaar staat met drie koppen Douwe Egberts-koffie. Eind goed, al goed.

Sterk bakkie

Deze schattige reclame uit Taiwan toont de coming-out van een jongen aan zijn vader. Nadat hij op zijn koffiebeker heeft geschreven dat hij op jongens valt loopt zijn vader weg, maar dan komt de vader terug en gebeurt er iets moois… 

Taiwan wordt gezien als een redelijk tolerant land, zeker vergeleken met andere Aziatische landen. Taiwan is zelfs het eerste land in Azië waar homo’s met elkaar mogen trouwen. Daarnaast krijgen basisschoolleerlingen seksuele voorlichting en zijn homo’s wettelijk beschermd tegen discriminatie. 

Kylie maakt reclame voor Australië

Tourism Australia heeft Kylie gevraagd voor een commercial waarin ze Britten oproept om na de Brexit vooral naar Australië te komen. Te zien is hoe ze nog een keer in haar Neighbours-overall onder een auto vandaan kruipt, en ze speelt haar ‘Slow’-video nog even na.

Alibaba oogst lof met Chinese commercial vol gaykoppels

Speciaal voor het Chinese nieuwjaar heeft Alibaba's Tmall een commercial gemaakt, waarin is te zien hoe twee mannen afreizen naar het ouderlijk huis van een van de twee. Ze zeggen niet expliciet dat ze een stel zijn, maar impliceren dat wel als de een de ander voorstelt aan zijn moeder: “Hoi, dit is Kelvin.”

Even verderop in het twintig seconden durende spotje zitten twee vrouwen aan tafel te giechelen. En vlak voor het einde van de commercial noemt Kelvin de vader van zijn vriend ‘papa’, wat tot een ongemakkelijke stilte leidt aan tafel.

I’m coming out

De Vlaamse muziekzender Joe lanceerde een aantal jaar geleden een reclamespotje waarin een moeder de coming-out van haar dochter beschrijft op een wel heel erg originele wijze. Beetje oud, niet minder leuk. 

Vader leert zoon voor de eerste keer scheren

Jezelf voor de eerste keer scheren is een bijzonder moment, zegt Gillette. In een nieuwe commercial is te zien hoe Samson Brown, een transgender jongen, scheertips krijgt van zijn liefhebbende vader. Hier de beelden.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau