Het ultieme queer podcast-overzicht

Van queer geschiedenis tot goede (en domme) vragen

10 januari 2022, Winq redactie, 5 minuten

Winq maakt je wegwijs in het overweldigende aanbod aan queer podcasts. Dit zijn volgens ons de leukste, mooiste en beste.

De Schaduwspits

Tot voor kort waren ze in geen velden of wegen te bekennen: openlijk homoseksuele profvoetballers. De NOS lanceert zaterdag 29 mei de podcast De Schaduwspits. Deze gaat over buitenbeentjes, vooroordelen en gemiste kansen in de topsport en draait om de vraag: waarom is het zo moeilijk in de voetbalwereld uit de kast te komen?

Nee, man

In Nee, Man spreken schrijver Rocher Koendjbiharie, memekoning Jules de Keiser en podcastmaker Daniël van de Poppe – de eerste twee queer, de derde hetero – over de lusten en lasten van het fenomeen mannelijkheid: van mansplaining tot toxic masculinity en van vastgeroeste genderrollen tot innige bromances. Voor iedereen die (zijn) mannelijkheid graag kritisch onder de loep neemt.

CoupleGoals

In de podcast CoupleGoals spreken Mandy Woelkens en Thorn de Vries – zelf een van Nederlands allerleukste queer koppels – met andere stellen. In deze aflevering gaan ze in gesprek met Junior en Spikey over hun open relatie.

A Gay and a NonGay

De een is gay, de ander straight. Samen praten de Britse James Barr en Dan Hudson over het verschil tussen hetero’s en homo’s. Ze werden vrienden nadat Talia, een vriendin van James, vroeg of ze op Dan wilde passen. Dat leek James een prima idee, zes maanden lang een hondje hebben. Maar toen bleek Dan Talia's vriendje te zijn. Het klikte en binnen de korste keren startten ze een podcast. Van muziek tot Are You Sure You’re Straight-quizjes, alles komt voorbij.

Gloei

Gloei is de naam van een nieuwe queer podcast die wordt gemaakt door Edward van de Vendel en Zeno Kapitein. Ze laten tien persoonlijke gesprekken horen met inspirerende gasten over wat er gloeit in hun leven.

Gewoon Homo

Barry Beijer (37) en Danny Houtkooper (36), twee beste vrienden en allebei werkzaam in het theatervak, lanceren de podcast ‘Gewoon Homo’. In zeven afleveringen bespreken ze verschillende onderwerpen zoals coming-out, anti-homogeweld, de rol die uiterlijk speelt, het geloof, hiv en de liefde. 

Getting Curious with Jonathan Van Ness

Het zesde seizoen van Queer Eye staat sinds afgelopen december op Netflix. Een van hen, Jonathan van Ness, heeft al maanden een populaire podcast (die inmiddels ook heeft geresulteerd in een eigen Netflix-serie). Iedere week nodigt hij een (meestal) queer gast uit om te praten over de meest uiteenlopende onderwerpen, van kunstschaatsen tot traangas.

Altijd wat!

Winq-medewerkers Martijn Tulp en Suzanne Mensen maken samen met Tom Haines deze podcast over 'dingen'. Met een hoofdthema, ergernis van de week en nog meer rubrieken. Check vooral de afleveringen over vakantieliefdes en Instagram!

Berlijn: het verhaal van de muur

Bij het Vlaamse radioprogramma Klara onderzoeken schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet het verhaal van de Berlijnse muur. In aflevering vier gaan ze in op homoseksualiteit in zowel de DDR als West-Duitsland. Wist je bijvoorbeeld dat anti-homowetgeving in de DDR na de oorlog werd afgeschaft, maar dat in West-Duitsland nog honderden mannen werden veroordeeld?

The Best Social Podcast

Envy Peru werd landelijk bekend als de eerste winnaar van Drag Race Holland. In de nieuwste aflevering van The Best Social Podcast vertelt ze over haar eigen socials. Wat doet ze bijvoorbeeld met de dickpics die ze krijgt toegestuurd?

Domme vragen bestaan wel

Vinny en One’sy maken de podcast Domme Vragen Bestaan Wel, waarin ze onderzoeken wat domme vragen en opmerkingen met iemand doen. Zo gingen ze met Ouassima Tajmout in gesprek over de ramadan en vertelde Merel Wildschut hoe het is om een maatje meer te hebben. In de aflevering hieronder spreken ze met Ricky Mohabbat over domme vragen die mensen stellen aan homo’s.

Echt Gebeurd 

In de podcast Echt Gebeurd vertellen mensen bijzondere verhalen die ze zelf hebben meegemaakt. Winq-columnist Johan Goossens leest in deze aflevering voor uit zijn puberdagboek. Hoe ervaarde hij het om uit de kast te komen? 

De eeuw van de Amateur

Ype Driessen publiceert al jaren fotostrips en illustreerde meerdere boeken. Naast zijn dagelijkse fotostrips maakt hij de podcast De eeuw van de amateur, samen met Botte Jellema en Paulien Cornelisse.

Food 4 Thot

OUT-magazine redacteur Fran Tirado, natuurkundige Joe Osmundson, dichter Tommy Pico en schrijver Dennis Norris II praten je wekelijks bij over queer onderwerpen die op dit moment spelen. Van geweld tegen homo’s tot de (mis)stappen van Trump. Live kaartjes voor de show in Amerika zijn steevast uitverkocht.

History is Gay

Twee keer per maand kijken Leigh en Gretchen naar de wereldgeschiedenis door een roze bril. Van queers in de media tot gays in de Romeinse tijd. Leerzaam, maar af en toe wel een tikkeltje lang.

Making Gay History

Voor zijn boek Making History: The Struggle for Gay and Lesbian Equal Rights, 1945–1990 nam Amerikaanse schrijver Eric Marcus vele tientallen interviews af. Van Ellen DeGeneres over haar coming-out tot Marsha P. Johnson over Stonewall: ze deden bij Marcus allemaal een boekje open over hun rol in de Amerikaanse lhbtq-geschiedenis. Marcus bewaarde de tapes van zijn interviews, en die zijn nu te horen als podcast.

Mamapaparazzi

Ingrid is zwanger en wordt mama en Luuk zou heel graag papa willen worden. Ingrid is hetero en Luuk niet. Samen maken ze een podcast over de zwangerschap van Ingrid en de zoektocht van Luuk naar een andere ‘babymama’. 

QueerCatch

QueerCatch is de naam van een nieuwe podcastserie, waarin Anne Ruitenberg en Jesse Stenzler iedere week in gesprek gaan met een queer kunstenaar of artiest. De vijfde aflevering is heel bijzonder, want hierin vertelt de moeder van Anne haar verhaal, die op haar 45e uit de kast is gekomen.

Race Chaser

In deze podcast nemen ex-RuPaul’s Drag Race-kandidaten Alaska en Willam alle afleveringen van de populaire realityshow in chronologische volgorde met je door. Inclusief roddels van achter de schermen en bijdragen van andere deelnemers van het programma. De dames bespreken momenteel wekelijks seizoen twaalf, maar daarna is naar verwachting seizoen vijf aan de beurt.

RuPaul: What’s The Tee

Samen met hartsvriendin Michelle Visage praat ‘s werelds meest bekende dragqueen RuPaul over haar show, Broadway en showbusiness. Regelmatig worden beroemde gasten geïnterviewd, van Lady Gaga tot sitcomlegende Norman Lear. De meeste afleveringen zijn pareltjes, maar na een paar keer kun je de anekdote over hoe RuPaul als 7-jarig jongetje de sigaretten van zijn moeder moest aansteken aan het gasfornuis woord voor woord meepraten. Helaas zijn er sinds de lente van 2020 geen nieuwe afleveringen gemaakt.

Uit de podcast

Op zijn zeventiende kwam de zoon van programmamaker Evelien de Bruijn uit de kast. Een bijzonder moment. Voor allebei. De Bruijn gaat in Uit de Podcast in gesprek met bekende Nederlanders over hun coming-out en begint daarbij bij haar zoon, Boris. 

Verstrikt

Journalist Maarten Dallinga maakte Verstrikt, een invoelbare podcast over zelfdoding. Voor mensen als hijzelf, die ermee worstelen of hebben geworsteld, voor hen die er iemand aan zijn verloren en hen die het proberen te voorkomen, maar vaak niet weten hoe. Chef redactie Martijn Kamphorst, die zijn moeder verloor aan suïcide, ging met hem in gesprek. Dat lees je in dit artikel, de podcast beluister je hieronder. 

Yass, Jesus!

Azariah Southworth en Daniel Franzese maken de podcast Yass, Jesus!, waarin ze praten over het combineren van (hun) geloof en (hun) queerness.

Zeg

Tim Bosselaar en Hanneke Bax maken Zeg, een podcast over hoe we klinken en waarom. In aflevering drie gaat het duo in op de vraag: kun je horen of iemand homo is?

The Gay Agenda

The Gay Agenda is de naam van een nieuwe podcast die volledig in het teken staat van lhbtq’s die creatief bezig zijn als acteur of artiest of een rol spelen achter de schermen in de creatieve industrie. Jasmin Savoy Brown en Liv Hewson (van de serie Yellowjackets) presenteren 45 afleveringen.

Ken jij nog meer gay en queer podcasts die niet in deze lijst mogen ontbreken? Tip ons via redactie@winq.nl.

Coverbeeld: Michael George Photography

Magazine 114
Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau